Paralizia ar putea avea în curând o soluţie adevărată, dacă tehnologia dezvoltată la Universitatea Louisville se dovedeşte a fi eficientă pentru multe cazuri. Deja mai mulţi pacienţi care au primit un implant care trimite stimuli către coloana verticală au reuşit să îşi recapete o parte din capacităţile motorii, chiar dacă nu mai există o conexiune completă între creier şi membre.
Implantul se face la nivelul coloanei vertebrale şi trimite semnale electrice către aceasta. Semnalele sunt setate la anumite frecvenţe, iar prin exerciţii fizice, pacienţii pot recăpăta posibilitatea de a-şi mişca membrele. La început, aceştia primesc exerciţii speciale care să îi înveţe din nou să îşi mişte membrele, apoi primesc antrenament pentru stat în picioare, iar în cele din urmă un antrenament pentru mersul asistat cu un cadru sau un baston.
Procesul este de durată, însă oferă rezultate reale. Echipa de cercetători responsabilă cu acest proiect spune că nu este necesară o linie directă între creier şi coloana vertebrală pentru funcţii motorii. Coloana poate să preia aceste funcţii şi să le aplice atât timp cât este stimulată într-un anume fel. Momentan, câţiva pacienţi au reuşit să meargă pe picioarele lor pe distanţe scurte, iar alţii pot merge acum folosind echipament ajutător, sau cu ajutorul altor persoane.
În 2014, aceeaşi echipă se lăuda cu faptul că dispozitivul lor a reuşit să repare terminaţiile nervoase pentru câtorva pacienţi, aceştia putând din nou să simtă cu membrele paralizate. În numai 4 ani, deja există persoane care şi-au recăpătat parţial capacitatea de a merge în picioare. Este posibil ca în câţiva ani, cu îmbunătăţirea implanturilor şi cu un proces de recuperare accelerat, să avem parte de un adevărat „leac” pentru paralizie.
Se pare însă că tratamentul şi exerciţiile ar trebui să fie aplicate cât mai devreme, pacienţii care au suferit accidente cu mai mult timp în urmă fiind mai greu de tratat.