Avertizare de la Google: Dezactivați 2G pe telefoanele cu Android pentru a evita atacurile cibernetice

02.08.2024
Avertizare de la Google: Dezactivați 2G pe telefoanele cu Android pentru a evita atacurile cibernetice

În ultima perioadă, s-au înregistrat tot mai multe atacuri cibernetice în care dispozitive cunoscute ca SMS Blasters sau Stingrays au păcălit smartphone-urile cu Android ca să se conecteze la rețele false și să primească mesaje text frauduloase.

Cum funcționează SMS Blasters

Conform Google, dispozitivele malițioase „injectează mesaje SMS de phishing direct în smartphone-uri… [pentru a] ocoli complet rețeaua operatorului, evitând astfel toate filtrele sofisticate anti-spam și anti-fraudă”.

În același timp, ele „expun o rețea falsă LTE sau 5G care execută o singură funcție: ducerea conexiunii utilizatorului la un protocol 2G vechi. Același dispozitiv expune și o rețea falsă 2G, care atrage toate dispozitivele să se conecteze la ea. În acest moment, atacatorii abuzează de binecunoscuta lipsă de autentificare reciprocă în 2G și forțează conexiunile să fie necriptate”.

Ce recomandări face Google

SMS-urile pot conține fie malware, fie linkuri de phishing, având scopul de a fura informații personale sau de a infecta telefonul cu software dăunător. Nu trebuie să fii expert ca să folosești un SMS Blaster și se găsește ușor de cumpărat online.

Google a recomandat recent, printr-un anunț pe blogul lor cu sfaturi de securitate, dezactivarea completă a conexiunii 2G pentru a combate atacurile. Compania oferă opțiunea de a o dezactiva încă de la debutul Android 12. Telefoanele Pixel au fost primele care au adoptat-o. Nu vă faceți griji: puteți efectua apeluri de urgență chiar și așa.

Alte masuri de siguranță

De asemenea, Google Messages poate identifica și bloca mesajele spam, iar Safe Browsing și Verified SMS oferă protecție suplimentară.

O veste bună este că Android 15 va aduce și mai multe măsuri de securitate. Printre acestea se numără opțiunea de a utiliza doar conexiuni criptate și primirea de notificări în cazul în care telefonul este interceptat.

În concluzie, dezactivarea conexiunii 2G este o măsură simplă și eficientă pentru a vă proteja telefonul împotriva atacurilor cibernetice.

Sursa: Forbes

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult