FBI a spart telefonul atacatorului de la mitingul lui Trump într-un timp record

22.07.2024
FBI a spart telefonul atacatorului de la mitingul lui Trump într-un timp record

Într-o recentă poveste fascinantă despre tehnologie și investigații, FBI-ul a demonstrat cât de avansată a devenit tehnologia de criminalistică digitală în cazul dispozitivele mobile. Conform unor rapoarte publicate de The Washington Post și  Bloomberg, agenții FBI au reușit să spargă, într-un timp record, telefonul celui care a vrut să-l împuște pe fostul președinte Donald Trump. Cum și cât a durat? Aflăm mai jos.

Ce telefon a folosit atacatorul și cum a fost spart

Deși Thomas Matthew Crooks, atacatorul lui Donald Trump, a fost anihilat de serviciile secrete americane, telefonul lui a supraviețuit. Dispozitivul este un Samsung de ultimă generație despre care se presupune că ar fi Galaxy S24, S24+, S24 Ultra, A05, A15 sau A25.

Inițial, cei de la FBI au încercat să-l deschidă în laboratorul criminalistic din Pittsburgh cu un instrument de la Cellebrite. Nu a mers, așa că l-au trimis la biroul din Virginia. Acolo au folosit un alt software, de la aceeași firmă, dar care nu este încă disponibil publicului larg. Cellebrite este o companie israeliană de inteligență digitală care furnizează, printre altele, instrumente pentru agențiile de aplicare a legii federale, statale și locale.

FBI a deblocat telefonul în mai puțin de 1 oră

Revenind la al doilea instrument: cu ajutorul acestuia, FBI-ul a reușit să acceseze telefonul atacatorului în doar 40 de minute. După ce l-au deschis, au găsit, pe lângă informații despre aparițiile publice ale fostului președinte Trump, mai multe poze. Subiecții principali: actualul președinte american, Joe Biden, și alți oficiali importanți. De asemenea, se pare că Thomas Matthew Crooks căutase informații despre tulburare depresivă majoră, dar și detalii despre directorul FBI și procurorul general din America.

FBI-ul a mai dezvăluit că au găsit și un profil de Steam care i-ar fi aparținut lui Crooks. Acolo, el ar fi scris un mesaj amenințător înainte de atac: „13 iulie va fi debutul meu, urmăriți cum se desfășoară”. Anchetatorii care se ocupă de caz au revenit și au spus că profilul ar fi unul fals.

Limitările instrumentelor Cellebrite

Câteva documente scăpate online ne spun că instrumentele Cellebrite actuale nu pot debloca iPhone-urile cu iOS 17.4 și versiuni mai noi. Funcția Supersonic Brute Force, de exemplu, merge doar pe iPhone XR și 11  cu iOS 17.1 până la 17.3.

Sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult