ASUS VivoTab Smart, puterea Windows 8 într-o tabletă compactă

ASUS VivoTab Smart, puterea Windows 8 într-o tabletă compactă

La jumătatea anului trecut, Intel a vorbit despre 20 de modele de tablete Windows 8 bazate pe procesoare Atom care vor fi lansate într-un viitor apropiat şi, încetul cu încetul, acestea încep să iasă la iveală. Prima tabletă de acest fel care ajunge în redacţia noastră este ASUS VivoTab Smart, iar aceasta merită atenţia celor şi-au dorit o tabletă dedicată productivităţii şi nu au fost mulţumiţi de ofertele bazate pe Android sau iOS.

Tableta sau Tablet PC?

Primele tablete care au depăşit stadiul de concept sau prototip şi au ajuns pe rafturile magazinelor au fost cele bazate pe Windows XP Tablet PC Edition. Startul de la începutul deceniului trecut a fost însă unul eşuat, şi nici nu este de mirare ţinând cont că produsele erau scumpe, mari, grele şi nesatisfăcătoare din punct de vedere ergonomic.

Atunci când Apple a lansat celebrul iPad, eveniment care a repornit acest sector, Steve Jobs a afirmat că acest produs este o tabletă. De-a lungul acestui interval însă, unii producători au folosit alternativ denumirile de tabletă şi tabletă PC şi, dacă alternanţa este corectă semantic pentru că toate aceste tablete sunt nişte PC-uri, pentru unii utilizatori acest lucru nu este prea apropiat de realitate.

După cum am încercat să sintetizez acum ceva vreme, dacă tabletele iOS sau Android sunt ideale pentru consumul de conţinut, acestea eşuează atunci când vine vorba de creaţia de conţinut. Din acest punct de vedere, noile tablete bazate pe procesoare Atom atacă exact această nişă, oferind un sistem de operare identic cu cel desktop şi preluând astfel toate avantajele de flexibilitate, compatibilitate, control avansat şi posibilitate de extindere hardware sau software.

Prezentare, construcţie, ergonomie, accesorii

La o primă vedere, VivoTab Smart îşi trage direct seva din designul pe care ASUS l-a folosit pentru gama de tablete Transfomer. Spre deosebire de tabletele sale Android care au preţuri similare, VivoTab Smart costând 2399 lei, ASUS a optat de data aceasta pentru un material plastic de bună calitate şi mult mai puţine detalii, această sobrietate fiind probabil aleasă în funcţie de publicul ţintă.

Ceea ce va impresiona de la bun început la VivoTab Smart vor fi dimensiunile de 265.5 x 171 x 9.7 mm şi greutatea de 580 de grame, care sunt apropiate de cele ale unui iPad, evident ţinând cont şi de diferenţele impuse de ecranele cu raport diferit: 16:9 şi 4:3. Acest lucru este deosebit deoarece avem de-a face cu o platformă x86 care rulează un sistem de operare desktop complet.

Dacă ar trebui să reproşăm ceva ergonomiei, atunci aspectul neplăcut ar fi lăţimea prea mare în modul lansdscape, care face tastarea cu două mâini destul de greoaie, de altfel acesta fiind un dezavantaj al tuturor produselor cu ecrane 16:9. Dincolo de acest aspect, VivoTab Smart este un produs uşor, priza părţii posterioare din material plastic este foarte bună, iar muchiile semicilindrice ale unicului capac posterior au un profil corect, care nu dă dureri în podul palmei precum o fac muchiile ascuţite ale tabletelor iPad 3rd sau 4th generation. Calitatea construcţiei este foarte bună, neexistând zone în care carcasa flexează sau are probleme cu îmbinările.

După cum spuneam, tableta este extrem de simplă. Partea frontală este integral acoperită de suprafaţa protectoare de sticlă, aici regăsindu-se doar obiectul camerei frontale de 2 MP, indicatorul LED al acestuia, senzorul de luminozitate şi butonul Windows. Rama laterală adăposteşte un port USB 2.0 în format Micro, un slot MicroSD cu tăviţă protectoare, o ieşire HDMI camuflată de un capac, butoanele pentru controlul volumului, microfonul, ieşirea audio RTS de 3,5mm şi butonul de Power, care include şi un LED pentru semnalizare. Partea posterioară, fabricată dintr-un material plastic mat cu o granulaţie fină, oferă doar un difuzor monofonic, camera foto principală şi LED-ul acesteia.

Să vorbeşti însă despre productivitate şi să oferi doar o tastatură software nu denotă prea multă consecvenţă. În consecinţă, ASUS oferă  opţional două accesorii. Primul dintre acestea este un stand pliabil care oferă şi protecţie, iar cel de-al doilea este o tastatură Bluetooth.

Fără a include o baterie externă cum ne-a obişnuit ASUS până acum, aceasta are o grosime de numai 6 milimetri în punctul cel mai proeminent şi oferă o tastatură standard cu 83 de taste. Partea superioară este fabricată din plastic în timp ce partea inferioară este construită dintr-o singură foaie de aluminiu şlefuit.

Din cauza grosimii reduse, tastatura este foarte flexibilă şi trebuie să aveţi grijă să nu o maltrataţi prea tare. Butoanele, puţin mai reduse ca dimensiuni dar încă suficient de mari, oferă o cursă suficientă de circa 2 milimetri, sunt tăcute, iar dimensiunile şi poziţionarea tastelor, cu excepţia tastei Shift din partea dreaptă, este bună ţinând cont de dimensiunile produsului. Problemele tastaturii sunt lipsa posibilităţii ataşării de tabletă sau stand şi fricţiunea mică cu suprafaţa pe care este aşezată. Aceasta este un accesoriu separat, pretul tastaturii fiind de 250 de lei.

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

ASUS şi-a făcut un obicei din utilizarea panourilor IPS de bună calitate iar acest lucru nu poate fi decât aplaudat. Ecranul de 10,1” şi rezoluţie de 1366 x 768 pixeli oferă culori foarte bune, nivel de negru solid, contrast ridicat şi o luminozitate excelentă. Acoperit de o sticlă protectoare Corning Fit, ecranul oferit de VivoTab Smart are ca dezavantaj imediat vizibil doar prestaţia mai puţin grozavă a stratului de polarizare, acesta fiind foarte lucios.

Un aspect interesant este cel al densităţii ecranului, care este de numai 155 ppi, inferior produselor de vârf actuale. Cu toate acestea, calitatea afişării fonturilor sau elementelor grafice subţiri este mai bună decât m-aş fi aşteptat. Atunci când au fost publicate pentru prima dată specificaţiile tabletei Surface, unele persoane şi-au exprimat dezamăgirea faţă de o densitate atât de mică, Microsoft explicând în schimb că tehnologia Clear Type permite o afişare de bună calitate chiar şi în aceste condiţii. În mod evident, densitatea ecranului VivoTab Smart nu poate rivaliza cu cea a tabletei iPad 3rd generation cu care l-am comparat în paralel, însă este superioară mai micului iPad Mini, care are 163 ppi.

Inima aceste tablete x86, suficient de compactă pentru a permite realizarea unei tablete de mici dimensiuni, este soluţia Intel Atom Z2760. Lansată în trimestrul trei al anului trecut, aceasta oferă un nucleu dual-core tactat la 1,8 GHz şi ajutat de Hyper Threading, la care se adaugă un chip grafic PowerVR SGX 545. Fabricat într-un proces pe 32 de nanometri, platforma CloverTrail este o evoluţie a celei Medfield folosită pentru terminalele Android, noutăţile fiind nucleul dublu şi actualizarea procesorului grafic.

Din cauza naturii arhitecturii software, comparaţia cu alte platforme este destul de dificilă deoarece doar testele BrowserMark şi GeekBench oferă suport multiplatformă care să includă şi sistemul de operare Windows. După cum se observă, VivoTab Smart nu s-a făcut de râs, oferind o performanţă bună, comparabilă cu cea oferită de platforma NVIDIA Tegra 3.

Comparat cu sistemele Windows, noul Intel Atom se dovedeşte mult mai rapid decât vechile procesoare Atom, însă dincolo de performanţa CPU, care este suficient de bună, acesta oferă o putere grafică extrem scăzută, undeva la nivelul deja cunoscutului Intel GMA X4500 care a fost integrat în chipseturile Intel începând cu 2008. Am încercat să rulăm Counterstrike:Source, Deus Ex: Human Revolution şi DiRT 2, însă, după ce am admirat maximum zece cadre pe secunde procesate, concluzia a fost una uşor de ghicit.

PCMark 7 basic: 1444
3DMark 06: 464
Cinebench R11.5 CPU: 0,56 fps
HDTune (max/avg/burst):  59,7/45/61 MB/s

În paranteză fie spus, Windows nu uită să fie Windows. Din cei 64 GB ai stocării interne, 8,3 GB sunt rezervaţi de două partiţii pentru recuperare iar 100 MB de o partiţie EFI. Din cauza acestei alocări, singura unitate logică de stocare va avea  49 GB, circa 16 GB fiind ocupaţi de sistemul de operare şi aplicaţiile preinstalate, în final rămânând disponibili doar 34 GB. Un alt aspect care ar fi putut fi îmbunătăţit ar fi fost conectivitatea, un port USB standard suplimentar fiind binevenit.

  • Ecran: 10,1”, IPS, 1366 x 768 pixeli, iluminare LED, Corning Glass Fit
  • Chipset: Intel Atom Z2760
  • CPU: dual-core, 1,8 GHZ, Hyper Threading
  • GPU: PowerVR SGX 545, 533 MHz
  • RAM: 2 GB
  • Memorie internă: 64 GB (34 GB disponibili)
  • Sistem de operare: Windows 8
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g/n single stream, Bluetooth 4.0
  • Cameră frontală: 2 MP
  • Cameră principală: 8 MP
  • Conectori: MicroSD, Micro HDMI, Micro USB, ieşire audio 3,5 mm
  • Audio: difuzor, microfon
  • Baterie: 25 Wh
  • Dimensiuni: 265.5 x 171 x 9.7 mm
  • Greutate:  580 grame
  • Altele: GPS, accelerometru, magnetometru, NFC

Datorită progresului făcut de procesorul Atom, autonomia a fost una bună. VivoTab Smart a reuşit să depăşească unele tabletele Android, autonomia de 8 ore şi 20 de minute pentru decodarea video şi cea de aproape şase ore în testul intensiv de navigare Web fiind surprinzător de bune pentru un procesor x86 motorizat de o baterie de 25Wh. În utilizarea curentă, care a implicat puţin din toate (editare text, procesare imagini , navigaţie Web şi altele), autonomia tabletei a urcat undeva către 9-10 ore.

Redare media, camera foto

Din punct de vedere software, VivoTab Smart oferă facilităţile media standard oferite de aplicaţiile native Modern UI, la care se adaugă toate aplicaţiile Windows preferate pentru redare video sau audio. Sau aproape toate, ţinând cont că driverele video Intel au probleme de compatibilitate cu accelerarea video hardware implementată în unele aplicaţii, precum Media Player Classic Home Cinema. Încărcarea procesorului la decodarea 720p este de circa 50% în cazul decodării software şi 10% în cazul celei asistate hardware. Redarea audio are o calitate bună atât în difuzor cât şi în căşti, volumul maxim al primului nefiind însă prea impresionant.

O tabletă nu este cea mai potrivită opţiune pentru captura foto, însă cei care vor avea nevoie de această funcţie vor descoperi o cameră bună. Imaginile au zgomot tolerabil, chiar şi în lumina artificială, nivelul detaliilor este bun, iar culorile sunt naturale. Aplicaţia ASUS oferă focalizare continuă, reglaje pentru contrast şi luminozitate, controlul metering-ului şi un set redus de filtre de post-procesare.

Windows 8 pe o tabletă de mici dimensiuni

Atunci când am testat tableta VivoTab RT, mi-am exprimat dezamăgirea faţă de ceea ce oferă acum Microsoft. Şi în cazul de faţă m-am lovit de aceleaşi probleme, cum ar fi magazinul de aplicaţii cam sărac, căutarea Windows Store care mai mult nu merge decât merge sau interfaţa desktop slab optimizată pentru controlul tactil din cauza elementelor de control prea mici. În cazul de faţă, nu trebuie uitate nici probleme driverelor grafice Intel, care au făcut ca Cinebench OpenGL şi PC Mark Vantage să nu poată fi rulate.

Spre deosebire de Windows RT, Windows 8 are o însă valoare mult mai ridicată pentru un eventual cumpărător. Motivul este interfaţa desktop şi compatibilitatea cu ecosistemul Windows. În Windows RT, utilizatorul este blocat la suita Office 2013, Explorer şi o mână de aplicaţii desktop, chiar şi recenta metodă de ocolire a acestei restricţii urmând să se lovească de lipsa aplicaţiilor Windows pentru arhitectura ARM. În cazul de faţă însă, acesta oferă tot ce şi-ar putea dori un utilizator care doreşte să lucreze pe o tabletă.

Google Chrome, LibreOffice, Photoshop, Media Player Classic Home Cinema, Foobar 2000, XnView, sau pe scurt, toate aplicaţiile pe care le folosesc în prezent pe sistemul desktop, au putut fi instalate şi rulate. Sigur, un procesor Atom dual-core nu este un demon al vitezei, însă oferă suficiente resurse pentru rularea mai mult decât satisfăcătoare a acestor produse. Aceste avantaje nu se reduc doar la aplicaţii, ci şi la drivere pentru toate componentele locale sau de reţea, setările preferate, extensiile favorite de browser şi tot ceea ce face dintr-un sistem de operare desktop un mediu atât de puternic.

Concluzii

Cu un ecran excelent, o platformă suficient de puternică, o autonomie bună şi o carcasă subţire şi uşoară, ASUS VivoTab Smart este o tabletă extrem de interesantă pentru cei care au nevoie de un mediu Windows complet pentru a lucra. Aceasta nu rivalizează nici cu tabletele Android sau iOS, cei care doresc doar jocuri, Internet sau filme neavând nici un motiv să aleagă Windows 8, şi nici cu tabletele sau portabilele bazate pe Intel Core, care sunt mult mai puternice. Aceasta trebuie privită mai degrabă ca un netbook ultramodern, un compromis bun între preţ şi putere care oferă un mediu desktop real într-un pachet compact.

Părţi pozitive

Dimensiuni şi greutate
Autonomie
Ecran
Platforma hardware Clovertrail
Sistem de operare desktop

Părţi negative

un singur port USB
mărunte şi variate probleme Windows 8
difuzor cam slab
doar 34 GB utilizabili pentru stocare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News