Conferinţa în cadrul căreia a fost prezentat viitorul Windows 10 pentru telefoane, tablete şi PC-uri ne-a oferit doar o succintă trecere în revistă a noutăţilor pe care le vom vedea la lucru atunci când sistemul de operare va fi lansat, Microsoft având încă multe lucruri de implementat, finisat şi clarificat. Printre primele detalii suplimentare publicate după conferinţă se numără şi programul de actualizări pentru telefoane şi tablete, iar veştile nu sunt plăcute pentru toţi utilizatorii.
Conform declaraţiilor făcute pe blogul oficial Lumia Conversations, toate terminalele Lumia care folosesc în prezent Windows Phone 8.1 vor putea face trecerea la Windows 10, însă nu toate modelele vor beneficia şi de pachetul integral de facilităţi. Acest lucru nu este o surpriză deoarece chiar şi curenta actualizare Denim exclude terminalele mai vechi precum Lumia 520 sau 920 deoarece acestea beneficiază doar de noutăţile aduse de actualizarea WP 8.1 GDR 1, dar nu şi de cele speciale create pentru modelele mai noi.
Microsoft a afirmat însă în acelaşi timp că încearcă să actualizeze toate terminalele Lumia pentru a beneficia de noutăţile din Windows 10, ceea ce lasă să se subînţeleagă că actualizarea software este mai pretenţioasă decât cele cu care ne-a obişnuit Windows Phone 8 şi că anumite implementări particularizate precum cele oferite de operatori s-ar putea să nu primească actualizări. Acelaşi lucru este valabil şi pentru terminalele Windows Phone 8 fabricate de alţi producători.
Curioşii care vor să încerce noutăţile din Windows 10 pe telefoanele proprii vor putea intra în programul Windows Insider. Aplicaţia necesară este deja disponibilă în Windows Phone Store, însă actualizarea Technical Preview nu este încă gata şi va fi disponibilă în cursul săptămânilor următoare.
Pentru utilizatorii care au preferat mai compactele tablete ARM în defavoarea celor x86, veştile sunt însă teribil de neplăcute deoarece viaţa platformei Windows RT a luat oficial sfârşit. Limitările platformelor hardware ARM şi succesul de care se bucură soluţiile Intel Atom au convins probabil compania că nu trebuie să-şi mai aglomereze departamentul de dezvoltare software cu încă o versiune specială pentru ecrane mari, viitorul tabletelor Windows 10 urmând astfel să fie unul exclusiv x86.
Decizia este regretabilă deoarece Microsoft are oricum deja pregătit un nucleu software ARM pentru telefoanele Lumia, cauza abandonului fiind în mod clar una de natură comercială şi nu una de natură tehnică. La fel ca în cazul abandonului platformei Windows Phone 7, utilizatorii tabletelor Surface şi Surface 2 vor primi o actualizare care le va oferi o parte dintre funcţiile implementate în Windows 10, însă probabil că această consolare nu este prea grozavă. Mai mult, Microsoft nu poate garanta că această actualizare va fi implementată de producătorii altor tabletele Windows RT precum Lenovo sau ASUS, utilizatorii acestora putând avea neplăcuta surpriză să nu primească nici măcar acest pachet de consolare.