Ideea lansării unor sisteme desktop, laptopuri sau tablete hibride Windows/Android probabil că a atras atenţia anumitor utilizatori deoarece oferă posibilitatea alegerii între cel mai răspândit sistem de operare desktop şi cea mai populară platformă mobilă. Viaţa acestor sisteme Dual-Boot a fost însă una foarte scurtă, atât Microsoft cât şi Google împiedicând ferm lansarea modelelor viitoare şi cerând retragerea celor deja existente.
În condiţiile în care piaţa PC trece prin clipe grele iar noul sistem de operare Windows 8.x nu se bucură de o adopţie prea rapidă, ultimul lucru pe care şi l-ar dori Microsoft ar fi prezenţa platformei rivale Android pe tradiţionalele laptopuri sau sisteme desktop. Compania Google, pe de altă parte, este proprietara celui mai populare platforme software pentru terminale mobile şi nu pare deloc dispusă să acorde vreo şansă rivalului său. În consecinţă, ambele companii au primit prost vestea apariţiei sistemelor Dual-Boot şi au decis să blocheze încercările de lansare a unor astfel de produse.
Cea mai greu lovită este compania ASUS, care are deja pe piaţă două sisteme desktop All-in-One cu Windows 8 şi Android şi se pregătea să lanseze un laptop convertibil. În urma presiunilor, ASUS va retrage de pe piaţă sistemele desktop Transformer AiO P1801 şi Transformer AiO P1802, în timp ce Transformer Book Duet nu va mai vedea lumina zilei. Aceeaşi soartă o va avea şi Samsung ATIV Q, un sistem prezentat în vara anului trecut despre care nu s-a mai auzit nimic între timp.
Cel de-al patrulea produs ASUS care oferă atât Windows 8 şi Android într-un singur pachet este laptopul Transformer Book Trio, însă acesta va supravieţui deoarece nu este un sistem Dual-Boot. Faţă de modelele care i-au deranjat de cei doi giganţi, Transformer Book Trio foloseşte platforme hardware diferite pentru fiecare sistem de operare în parte şi a scăpat astfel de la extincţie.
Pe lângă ASUS, care va pierde astfel banii investiţi în cercetare şi producţie, presiunea Microsoft şi Google va afecta şi Intel, singura companie care deţine un procesor capabil să ruleze atât Windows cât şi Android.
Conform informaţiilor pe care le avem în prezent, se pare această decizie afectează doar sistemele care folosesc platforma Windows, nu şi Windows Phone. Câteva companii şi-au anunţat intenţia de a realiza telefoane Dual-Boot Android/Windows Phone şi putem presupune că Microsoft nu va fi deloc deranjată de această implementare.
Nu acelaşi lucru îl putem spune însă despre Google, care ar putea privi la fel de neprietenos lansarea unor telefoane care ar putea populariza platforma rivalilor Microsoft. Dacă Google va pune piciorul în prag şi acolo, producătorii vor trebui să renunţe fie la ecosistemul Android, pentru care au nevoie de certificare, fie la ideea lansării unui astfel de produse.