Lenovo este un nume care nu mai are nevoie de nici o introducere, compania chineză conducând topul producătorilor de PC-uri şi oferind de la laptopuri şi sisteme desktop ieftine până la legendarele portabile ThinkPad. Atunci când vine însă vorba de piaţa tabletelor, compania nu s-a făcut remarcată prea des cu produse deosebite, aceasta preferând în general sectorul mijlociu sau inferior. Noul Yoga Tablet 8, chiar dacă nu intenţionează să atace plutonul fruntaş al topurilor, aduce însă un aer proaspăt.
Speculând numele Yoga, care a fost folosit pentru mai multe modele de laptopuri convertibile, tableta Lenovo se remarcă de la bun început prin designul atipic. În timp ce majoritatea producătorilor de tablete folosesc clasicul paralelipiped, cu variaţiuni mai mici sau mai mari, Lenovo a venit cu ideea implementării unui picior de sprijin direct în carcasă, acesta permiţând orientarea tabletei fie ca stand multimedia, fie într-o poziţie mai bună pentru scris, fără a avea nevoie de ajutorul vreunei huse sau carcase externe.
Fabricată din aluminiu şi material plastic, carcasa Yoga Tablet 8 este vopsită integral într-o culoare gri strălucitoare. Materialul plastic este predominant, aluminiul fiind folosit doar pentru confecţionarea stativului, a masivului buton Power/Lock şi a micilor butoane pentru ajustarea volumului. Culoarea şi textura acestui material plastic dur sunt bine alese, acesta imitând foarte bine aluminiul şi armonizându-se bine cu zonele metalice din jur. Singura zonă care este acoperită cu o peliculă diferită semi-mată este capacul nedetaşabil posterior, care acoperă circa 2/3 din spatele tabletei, acesta având şi o textură cu o granulaţie mai mare pentru a asigura o priză mai bună în mână.
Calitatea construcţiei este foarte bună, Lenovo având grijă atât la detalii cât şi finisaje. Carcasa este rigidă, combinaţia de plastic şi aluminiu fiind bine închegată şi neavând zone care flexează sau scârţăie. Compania a profitat cât a putut de bine de spaţiul exterior al acestei carcase mai puţin obişnuite, remarcându-se butonul de mari dimensiuni care ascunde şi LED-ul pentru semnalizarea încărcării, conectorul audio jack amplasat la capătul opus al cilindrului inferior sau sloturile Micro SD şi SIM, ascunse în spatele piciorului stativului.
Elementul caracteristic al tabletei este sistemul de sprijin încorporat. Acesta oferă un picior cu o lăţime de aproximativ 3 centimetri care se integrează perfect în carcasă atunci când este închis, iar mecanismul său rotativ este camuflat în masivul cilindru inferior, care ascunde şi bateria de 6000 mAh şi o parte din componentele interne. Atunci când este deschis, stativul permite orientarea în două poziţii fixe, similare celor facilitate de accesoriul Smart Cover pentru iPad.
În poziţia normală de lucru, Yoga Tablet 8 se adresează amatorilor de filme sau celor care lucrează cu ajutorul unei tastaturi Bluetooth deoarece ecranul este înclinat pe spate cu 20 de grade. Cei care preferă o altă orientare pot mări acest unghi până la 45 de grade, sistemul de susţinere fiind rigid şi susţinând fără probleme ecranul, dincolo de această limită centrul de greutate foarte jos nemaifăcând însă faţă şi tableta devenind instabilă.
Cei care preferă să folosească tastatura virtuală afişată pe ecran vor putea întoarce tableta şi vor beneficia de o înclinare de fixă de 20 de grade, aceasta oferind astfel un unghi optim pentru o tastare confortabilă. În ambele moduri de lucru, suprafeţele lucioasă ale materialului plastic şi aluminiului aduc însă o penalizare, tableta alunecând foarte uşor pe masă.
După cum este lesne de observat, Yoga Tablet 8 vizează în primul rând utilizatorii care preferă modul orizontal de lucru, ambele moduri de orientare a stativului şi poziţionarea micilor difuzoare stereo subliniind acest lucru. Pentru cei care preferă modul vertical, Yoga Tablet 8 este doar parţial mulţumitoare.
Greutatea destul de mică o fac foarte uşor de ţinut în mână, însă cilindrul inferior devine incomod după câteva zeci de minute de utilizare şi nu oferă aceeaşi priză bună precum marginea unei tablete standard. În cazul în care va trece prin cap să o ţineţi de cealaltă margine, Yoga Tablet 8 devine de-a dreptul enervantă, marginea foarte subţire şi materialul insuficient de aderent de pe spate făcând-o uşor de scăpat. Dacă sunteţi însă adepţii modului de lucru orizontal, acest aspect nu vă va afecta şi vă veţi putea bucura de o tabletă subţire, uşoară şi confortabilă.
Dacă Lenovo a făcut o treabă bună cu partea exterioară a tabletei, alegerea componentelor interne nu este însă o poveste cu un final la fel de fericit. Ecranul cu o diagonală de 8” are o rezoluţie de 1280 x 800, densitatea de 188 ppi fiind teoretic satisfăcătoare dacă ţinem cont de gama de preţ. În realitate, ecranul are o granularitate mult mai evidentă decât ne-am fi aşteptat, pixelii uşor de observat cu ochiul liber fiind deranjanţi indiferent de tipul de conţinut afişat..
Panoul IPS nu este deloc impresionant, acesta fiind un model cu o adâncime de 6 biţi de culoare care este mulţumitor doar pentru cei cu pretenţii foarte scăzute deoarece saturaţia culorilor este slabă iar interpolarea este vizibilă. Luminozitatea maximă a ecranului este foarte bună, nivelul de negru şi contrastul sunt mulţumitoare, tratamentul oleofobic este mulţumitor iar unghiurile de vizualizare sunt foarte bune, însă aceste aspecte schimbă prea puţin impresia lăsată de un ecran de slabă calitate.
Yoga Tablet 8 este disponibilă în două versiuni, singura diferenţă dintre acestea fiind conectivitatea 3G. Soluţiile alese de Lenovo sunt MediaTek MT8125 şi MT8389, singura diferenţă dintre acestea fiind doar prezentă modemului 3G. Acestea oferă un nucleu ARM Cortex-A7 în configuraţie quad-core care funcţionează la frecvenţa de 1,5 GHz şi un procesor grafic PowerVR SGX 544 în configuraţie single-core.
Dacă performanţele CPU sunt mulţumitoare pentru clasa mid-range, Yoga Tablet 8 fiind suficient de puternică pentru browsing sau lucrul cu aplicaţiile uzuale, performanţa 3D este nesatisfăcătoare. Dacă intenţionaţi să pierdeţi vremea doar cu Angry Birds, probabil că acest lucru nu vă va afecta, însă numărul de cadre pe secundă în Temple Run este scăzut iar Real Racing 3 sacadează deranjant chiar şi pe traseele cele mai simple.
Lenovo Yoga Tablet 8 are însă un avantaj hardware cu care puţine produse se pot lăuda: autonomia excepţională. Cu luminozitatea setată la 45 de procente, nivel care asigura un nivel de alb curat şi strălucitor, tableta a oferit 9 ore şi 20 de minute de browsing Web intensiv şi nu mai puţin de 15 ore şi 40 de minute de redare video, aceasta din urmă fiind cea mai bună performanţă obţinută până acum de o tabletă fără baterie auxiliară.
Yoga Tablet 8 foloseşte o versiune modificată a sistemului de operare Android 4.2.2, aceasta aducând o serie de îmbunătăţiri şi simplificând modul de lucru. Interfaţa Lenovo păstrează multe din elementele familiare ale platformei, cum ar fi barele separate pentru notificări şi butoane de control sau panoul pentru setări, însă elimină secţiunea pentru aplicaţii App Drawer şi păstrează toate scurtăturile pe Home Screen, la fel ca iOS.
Pe lista modificărilor software implementate de Lenovo se numără Smart Side, un meniu lateral cu scurtături pentru filme, cărţi, poze şi aplicaţii, opţiunea de programare a pornirii sau opririi tabletei cu opţiuni pe ore şi zile, teme multiple de interfaţă şi procesare audio Dolby.
Lenovo nu a aglomerat sistemul de operare cu prea multe aplicaţii suplimentare, remarcându-se în plus doar un manager pentru fisiere simplu, un client pentru cărţi digitale şi aplicaţia de navigaţie GPS Navigate 6 de la Route 66. Aceasta din urmă nu este însă o versiune completă, serviciul de ghidare vocală fiind oferit doar sub forma unei versiuni trial de 30 de zile.
Performanţele interfeţei software sunt destul de bune, neremarcându-se probleme majore de fluiditate. Consumul de memorie al acesteia este cam ridicat, tableta având circa 450 MB de memorie liberă imediat după pornire, iar ieşirea dintr-o sesiune de browsing mai lungă sau dintr-un joc se soldează destul de des cu reporniri ale interfeţei. Ceea ce ne-a plăcut cel mai puţin este aspectul grafic deoarece elementele împrumutate de la iOS precum dock-ul sau bulinele pentru notificări sunt ridicole şi depăşite până şi pentru Apple.
Lenovo a trecut destul de repede peste dezvoltarea aplicaţiilor multimedia, Yoga Tablet 8 oferind banalul Play Music pentru redarea audio şi un player video minimalist pentru filme. Acesta oferă doar lista fişierelor recent redate, captură de ecran şi redarea într-o fereastră separată flotantă, dar nimic mai mult. Compatibilitatea cu diversele codec-uri este şi ea limitată la formatele implicite suportate de platforma Android, ceea ce înseamnă că va trebui sa apelaţi la alte programe pentru decodarea AC3 şi DTS sau pentru afişarea subtitrărilor.
Difuzoarele frontale sunt un partener bun pentru filme şi jocuri şi satisfăcător pentru muzică. Volumul acestora este suficient de ridicat pentru a asigura o vizionare confortabilă a filmelor şi o imersiune bună în jocuri, calitatea redării fiind mulţumitoare în gama mediilor şi înaltelor dar mediocră în cea a frecvenţelor joase.
Procesarea Dolby Mobile aduce însă o compresie dinamică ce profită mai bine de gama de răspuns limitată a micilor incinte, oferă o amplificare suplimentară sesizabilă şi aduce şi o extindere stereofonică bună. Ieşirea audio pentru căşti nu se remarcă cu nimic deosebit, aceasta având un nivel sonor bun şi un sunet destul de bine echilibrat, însă suferind din cauza distorsiunilor sesizabile şi a fidelităţii modeste. Dacă sunteţi un devorator avid de filme, Yoga Tablet 8 nu oferă un ecran prea grozav, însă cei care călătoresc mult vor prefera mai mult ca sigur autonomia video excepţională chiar şi în aceste condiţii.
La fel ca multe alte tablete, Yoga Tablet 8 oferă două camere foto, acestea oferind senzori de 5, respectiv 1,6 MP. Aplicaţia camerei foto este foarte bună, mai ales în cazul unei tablete, şi oferă o cantitate generoasă de opţiuni. Din păcate, imaginile capturate de camera principală sunt complet nesatisfăcătoare deoarece nivelul detaliilor este execrabil, procesarea produce o serie de artefacte extrem de vizibile iar culorile sunt spălăcite. Partenerul frontal se achită mult mai bine de sarcini, fiind astfel optim pentru captura ocazională a unei poze pentru un avatar sau pentru convorbirile video-telefonice.
Lenovo a încercat să ofere un produs care să se facă remarcat în multitudinea de tablete Android mid-range disponibilă astăzi pe piaţă, însă efortul nu a dat roade. Compania a depus ceva eforturi pentru a realiza o carcasă frumoasă şi bine clădită care să ofere şi un sistem de susţinere interesant, însă inspiraţia le-a secat brusc atunci când au ales şi componentele interne. Dincolo de autonomie excepţională şi de sistemul audio destul de bun, tableta dezamăgeşte prin performanţele 3D slabe şi ecranul de slabă calitate, iar preţul cerut (1200 lei Wi-Fi sau 1300 lei 3G) nu o poate salva.
construcţie şi design
autonomie
sistemul de sprijin încorporat
sistem audio
ecran de slabă calitate
performanţe 3D
camera foto