Tehnologia militară trimisă de aliații din Vest Ucrainei a schimbat soarta războiului pe care țara îl duce cu Federația Rusă. Doar 16 lansatoare de rachete HIMARS au reușit să facă ravagii în rândurile forțelor Moscovei, iar rachetele Harpoon au pus practic pe fugă flota de suprafață a Rusiei din Marea Neagră.
Ucrainenii au mai primit, de la aliații lor, drone sinucigașe Switchblade, obuziere germane autopropulsate Panzerhaubitze 2000 (probabil cele mai bune din lume), obuziere americane de 155 mm din familia M777, drone cargo britanice, sisteme anti-tanc Javelin și NLAW sau transportoare blindate de trupe de la mai multe state. La acestea se adaugă tancuri și chiar avioane multirol de producție sovietică.
Citește și: Putin trimite 300.000 de rezerviști în Ucraina. Experții cred că va fi un dezastru
Kievul vrea, însă, acces și la alte arme și platforme de producție occidentală, care pot avea un impact mare și imediat în război. Iată ce se află pe lista de dorințe a lui Volodimir Zelenski și a generalilor săi:
Rachete ATACMS. În acest moment, lansatoarele HIMARS primite de Ucraina sunt disponibile în configurația cu șase rachete de precizie (modelele M30 și M31), care pot lovi ținte aflate la o distanță maximă de 70 de km. Acestea pot fi, însă, echipate și cu o singură rachetă balistică, MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS), care poate ajunge la obiective aflate la o distanță maximă de 300 de km. SUA nu dorește să îi ofere Kievului aceste arme deoarece se teme că vor fi folosite pentru atacarea de ținte aflate adânc în teritoriul Rusiei.
Avioane F-16 Fighting Falcon. Această aeronavă multirol, aflată și în dotarea forțelor aeriene ale României, este una dintre cele mai eficiente din portofoliul NATO. Este, în același timp, un vânător excelent și un avion de atac la sol foarte bun. Avionul a fost testat în conflicte reale, unde și-a demonstrat calitățile. F-16 este relativ ieftin de operat și întreținut, este fiabil și compatibil cu o gamă largă de bombe, rachete și alte tipuri de armament. Deși a fost lansat în urmă cu mai mult de 40 de ani, F-16 încă primește actualizări hardware și software.
Tancuri Leopard 2. Acesta este unul dintre cele mai rapide și performante tancuri din lume. Vehiculul militar german oferă mobilitate extraordinară (poate atinge 67 km/h pe drumuri amenajate), folosește excelentul tun Rheinmetall Rh-120 L/55 de 120 mm și dispune de tehnologie de ultimă oră. Leopard 2 a fost folosit în Afganistan unde și-a demonstrat eficiența.Ucrainenii își doresc acest model deoarece doresc să execute manevre rapide de învăluire a trupelor rusești din Donbas.
Surse: 1945, Task & Purpose
Foto: Wikimedia