Ucraina și aliații săi au dat dovadă de foarte multă inventivitate în războiul împotriva Rusiei. În scurt timp au fost dezvoltate tehnologii care înainte de război păreau imposibil de lansat atât de repede. O companie din SUA a dezvoltat o dronă sinucigașă special pentru Ucraina în câteva săptămâni, iar sistemele imprimate 3D de lansare de bombe din drone sunt foarte interesante.
Acum, forțele aeriene ale Ucrainei reușesc să folosească rachete moderne de producție vestică pe avioane sovietice MiG-29, care nu au fost modernizate cu avionică modernă.
Ucraina a eliminat nenumărate instalații radar inamice și sisteme anti-aeriene folosind rachete AGM-88 HARM de producție americană. Acestea nu pot fi, însă, lansate în mod normal de pe aeronave sovietice sau non-NATO.
Citește și: Ucraina va primi avioane moderne, dar nu americane. Cel mai probabil va fi ales acest model
În cazul conflictului din Ucraina a fost dezvoltată rapid o soluție. Producătorul rachetelor, compania americană Raytheon, a dezvoltat un pilon suplimentar (modelul LAU-118/A) care se conectează la cei standard deja existenți pe MiG-29.
Pilonii sunt zonele de care sunt prinse bombele și rachetele pe avioanele militare.
Apoi, ca sursă de energie pentru rachetă, care dispune de proprii senzori și de radar, a fost montată în avion o baterie externă.
Un cablu tras în cockpit conectează racheta la un buton de lansare și un senzor care îi arată pilotului când a fost detectată radiație radar.
În ultima fază, pilotul trebuie să ridice botul avionului la 20-30 de grade și să lanseze racheta, care caută singură ținta și o distruge. HARM are o rază de acțiune de câteva zeci de kilometri, așa că avionul care lansează racheta poate sta la distanță sigură de sistemele anti-aeriene inamice.
Aceeași schemă a fost implementată, se pare, și pe avioanele mai moderne Su-27 din dotarea Ucrainei.
Sursa: Calcalist