În aceste zile se face mare caz despre faptul că Germania încă ezită să-și dea acordul pentru livrarea de tancuri Leopard 2 către Ucraina. Mai multe state care dețin astfel de vehicule sunt dispuse să le ofere Kievului, dar au nevoie de undă verde de la Berlin.
Tancul Leopard 2 se află de multă vreme pe lista celor mai dorite arme de către Ucraina, alături de rachetele ATACMS și avioanele F-16.
Dar, vă veți întreba poate, de ce nu cere Kievul tancuri franceze Leclerc sau britanice Challenger 2? Sunt și ele excelente.
Leopard 2, dezvoltat în anii 1970 în Germania de Vest, este un vehicul special. Mulți experți militari îl consideră al doilea cel mai bun tanc din lume, depășit doar de modelul american M1A2 Abrams.
Însă pentru Ucraina, tancul german este mai potrivit decât cel american din mai multe motive. Unul principal este abilitatea lui de a se deplasa în viteză peste teren de orice tip. Primăvara, în terenurile dezghețate, noroioase, din Ucraina tancurile mult mai grele, precum Abrams (de 71 de tone), se pot împotmoli. Cu Leopard, trupele ucrainene ar putea executa manevre rapide de învăluire în orice perioadă a anului.
Mai mult, Leopard 2 a fost conceput special pentru a lupta exact cu tancurile folosite acum de Rusia în Ucraina. Totodată, modelul german este mai ieftin și ușor de întreținut decât omologul său american. Abrams are un motor complex, cu turbină de gaz.
Pe scurt, vehiculul militar german are o greutate de 60 de tone, oferă mobilitate extraordinară (poate atinge 67 km/h pe drumuri amenajate), folosește excelentul tun Rheinmetall Rh-120 L/55 de 120 mm (împrumutat și de alte țări pe tancurile lor) și dispune de tehnologie de ultimă oră. Leopard 2 a fost folosit în Afganistan unde și-a demonstrat eficiența.
Citește și: Situație dificilă pentru Ucraina: Doborârea unei drone sinucigașe de 20.000 de dolari poate costa enorm
În concluzie, Leopard 2 oferă o combinație de mobilitate, putere de foc și acuratețe greu de egalat.
Printre cele aproximativ 20 de țări care dețin tancuri Leopard 2 sunt și 10 membre NATO. Dintre acestea, Polonia așteaptă aprobarea Germaniei pentru a trimite 14 unități Ucrainei. Dacă le oferă fără permisiune, Varșovia ar putea avea în viitor acces interzis la tehnica militară germană.