Explozii masive au fost înregistrate în baza aeriană a Rusiei din localitatea Novofedorivka din Crimeea. Moscova s-a grăbit să spună că acestea au fost provocate de încălcarea normelor de siguranță în caz de incendiu. Este, însă, evident că a fost vorba de un atac al Ucrainei.
Cea mai scurtă distanță de la baza aeriană până la linia frontului este de aproximativ 220 de km, așa că Ucraina a folosit, în acest caz, arme cu rază mai mare de acțiune. Rachetele folosite în mod normal de sistemele HIMARS – modelele M30 și M31, ghidate prin GPS – pot lovi ținte aflate la o distanță maximă de 70 de km.
Lansatorul american mai poate fi echipat, însă, cu o singură rachetă de mari dimensiuni – MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS). Aceasta poate lovi ținte aflate la distanțe de până la 300 de km și ar fi putut fi folosită în acest atac.
Inițial, America a fost reticentă în a-i oferi Kievului aceste rachete, de teamă că ar putea fi folosite pentru atacarea de ținte de pe teritoriul Federației Ruse. Însă Crimeea nu este recunoscută de Washington și de Vest ca parte a Rusiei, așa că Ucraina are undă verde pentru a ataca ținte de pe teritoriul peninsulei. Nu știm, însă, dacă Ucraina deține sau nu rachete ATACMS. Kievul operează oficial, în acest moment, opt lansatoare HIMARS și mai multe vehicule mai grele M270.
Citește și > Incident grav în Rusia: Un lansator de rachete balistice nucleare, implicat într-un accident
O altă armă care putea fi folosită în atac este Grom-2 (Grom: „Tunet” în ucraineană). Aceasta se afla în stadiu de prototip înainte de izbucnirea războiului, dar după ce Rusia a preluat Crimeea în 2014, Ucraina a grăbit finalizarea acestui proiect. Sistemul folosește rachete balistice cu rază de acțiune de până la 500 de km. Vehiculul care transportă racheta, KrAZ 6316, poate acomoda două unități Grom-2.
Înainte de a folosit rachetele împotriva bazei aeriene, Ucraina ar fi distrus, potrivit unor surse, sistemele anti-aeriene rusești S-300 aflate pe culoarul de tragere. În această operațiune ar fi fost folosite rachete anti-radar HARM de producție americană.
KHERSON/0200 UTC 10 AUG/ UKR Air Force utilized HARM missiles to destroy four S-300 anti-air complexes near Nova Kakhovka. It is assessed that this interdiction helped to facilitate the strike on Crimea by preventing RU early warning radars from tracking the launch of ACTACMs. pic.twitter.com/Kql1Ue7J3f
— Chuck Pfarrer (@ChuckPfarrer) August 10, 2022