Deși SUA lucrează la un avion invizibil de generația a șasea, F-35, o aeronavă de generația a cincea, nu va fi retrasă din serviciu activ de către operatorii săi zeci de ani de acum încolo. Pentagonul vrea să mai folosească avionul încă cel puțin 45 de ani.
Avionul dezvoltat de Lockheed Martin este „iPhone” din lumea avioanelor militare. Marele lui avantaj față de competiție este capacitatea de a primi actualizări software mult timp de acum încolo.
Acesta este și unul dintre marile atuuri ale smartphone-urilor dezvoltate de Apple, care beneficiază de suport software de minim cinci ani și uneori chiar de 10 ani. Abia recent producătorii de dispozitive cu sistem de operare Android au început să ofere suport software pe termen mai lung.
Citește și: Încă o țară intră în clubul select al producătorilor de avioane greu de detectat pe radar
U.S. Air Force plănuiește să cumpere încă 1.700 de noi avioane F-35 Lightning II. Asta deoarece nu există riscul ca această platformă să devină uzată moral sau învechită prea curând. Producătorul a gândit avionul în așa fel încât să poată fi actualizat ușor software și hardware. Letalitatea armelor sale poate fi crescută prin update-uri.
F-35 va beneficia și de noi algoritmi de inteligență artificială. Astfel, la un moment dat avionul va opera, foarte probabil, fără pilot.
Nu este neobișnuit ca o platformă de succes să fie folosită timp de zeci de ani în domeniul militar. Bombardierul greu B-52 Stratofortress se află de peste 60 de ani în serviciul americanilor, iar o companie propune o soluție pentru retragerea lui în 2097!
Pe lângă SUA, alte state care dețin avioane F-35 sunt: Marea Britanie, Coreea de Sud, Olanda, Japonia, Australia, Israel, Norvegia și Italia. România plănuiește, de asemenea, să opereze aceste avioane după anul 2030.