Forțele ruse care se retrag în Ucraina au parte de o „surpriză” terifiantă în spatele lor, mulțumită americanilor

09.06.2023
Forțele ruse care se retrag în Ucraina au parte de o „surpriză” terifiantă în spatele lor, mulțumită americanilor
Obuzier M777 de 155 mm și soldații care îl deservesc. (Foto: Profimedia Images)

Potrivit unor surse din armată, citate de publicația americană Washington Post, Ucraina a început contraofensiva împotriva rușilor. În multe zone, forțele invadatoare se retrag deja.

Soldații ruși care dau înapoi au, însă, parte de o „surpriză” neplăcută fix în spatele lor. Sunt practic prinși într-un clește. Dacă din față vin tancuri Leopard 2 și vehicule blindate Bradley, în spatele lor cad proiectile americane pline cu mine.

SUA a trimis Ucrainei peste 10.000 de proiectile Remote Anti-Armor Mine System (RAAMS). Acestea lansează mine anti-tanc în timp ce zboară. Proiectilele pot fi trase din obuzierele de 155 mm folosite de ucraineni și pot ajunge la o distanță maximă de 18 km.

Aceste arme au o componentă psihologică puternică. Rușii aflați în vehicule știu că terenul prin care se retrag poate exploda oricând.

Ucraina
Fiecare proiectil RAAMS include 9 mine. (Foto: Wikimedia)

Din fericire, nu există riscul ca aceste mine să ucidă soldați ucraineni sau civili în viitor. Minele au un timer și se pot auto-distruge după o perioadă, care poate fi de patru, 24 de ore sau mai mult.

RAAMS pot fi găsite și dezactivate relativ ușor de unitățile de geniu, dar de multe ori nu este timp pentru această operațiune dacă sunt lansate aproape de forțele care se retrag și în număr mare.

Spatele rușilor este amenințat și de rachetele Storm Shadow, cu rază de acțiune maximă de 400 de km, primite de Ucraina de la Marea Britanie. Acestea sunt folosite deja cu succes împotriva depozitelor de muniții și bazelor militare ale rușilor.

Surse: WP, Insider

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult