Un nou studiu, realizat de think tank-ul britanic RUSI, estimează că Ucraina pierde 10.000 de drone în fiecare lună, cele mai mult din cauza bruiajului făcut de ruși. Datele au fost furnizate de surse din interiorul forțelor ucrainene.
Informația arată importanța pe care o au în războaiele moderne vehiculele aeriene fără pilot. De altfel, majoritatea înregistrărilor video despre acest conflict militar, care apar pe internet, sunt făcute de drone.
Potrivit RUSI, Federația Rusă folosește acum un sistem pentru război electronic la fiecare 10 km de front, de obicei la 7 km în spatele acestuia.
Numărul de drone pierdute de Ucraina pare foarte mare, dar ar putea fi real. În acest moment, frontul are o lungime de 1.200 de km, iar fiecare pluton ucrainean folosește o dronă. Majoritatea vehiculelor aeriene sunt modele comerciale, relativ accesibile, produse de compania chineză DJI.
Citește și: Situație dificilă pentru Ucraina: Doborârea unei drone sinucigașe de 20.000 de dolari poate costa enorm
S-ar putea să nu știm numărul exact de drone folosite sau pierdute de Ucraina niciodată. Achizițiile nu sunt centralizate. Există multe grupuri de voluntari care își procură singure aceste dispozitive, iar multe drone sunt donate de susținători ai Ucrainei din întreaga lume. Unele unități cer singure ajutorul pe diferite rețele de socializare și primesc ajutor, în bani sau echipamente, direct. În martie, un oficial de la Kiev estima pierderile de drone ale Ucrainei la 300 – 450 de unități pe lună.
Chiar dacă Ucraina pierde 10.000 de drone pe lună, pierderile sunt sustenabile, potrivit lui David Hambling, autorul cărții „Swarm Troopers”. Potrivit jurnalistului, la un preț mediu de 1.000 de dolari pentru o unitate, pierderile lunare sunt sustenabile, fiind de 10 milioane de dolari. Suma este mică dacă ținem cont de sutele de milioane de dolari primite lunar de Kiev de la aliații săi. Prin comparație, Rusia a pierdut multe avioane moderne, precum Su-34, care costă 40 de milioane de dolari unul.
Ucraina, care nu este supusă unor sancțiuni economice, poate cumpăra drone cu ușurință, spre deosebire de Rusia. Moscova este nevoită, din această cauză, să se bazeze pe Iran pentru furnizarea acestor vehicule aeriene. China nu exportă oficial în Rusia astfel de echipamente de teamă să nu fie sancționată la rândul său, într-o perioadă în care economia sa dă semne de slăbiciune.
Sursa: RUSI