Vladimir Putin a amenințat din nou Vestul că este pregătit să folosească arme nucleare pentru a apăra „teritoriul Rusiei”. Mulți observatori se tem că după anexarea unor regiuni din Ucraina, Kremlinul va face acest lucru pentru a opri ofensiva ucraineană care încearcă să recaptureze teritoriile. Până acum nicio țară nu a folosit astfel de arme pe front.
Putin se referă, în acest caz, la un atac cu arme nucleare tactice, diferite de cele strategice, mult mai puternice.
Armele nucleare tactice sunt sisteme de dimensiuni mai mici, gândite pentru a fi folosite pe câmpul de luptă într-un atac cu rază limitată. Acestea au rolul de a distruge ținte inamice fără a provoca o cantitate mare de radiații.
Cele mai mici arme nucleare tactice pot avea focoase mai mici de o kilotonă (echivalentul a 1.000 de kg de TNT). Cele mai mari pot ajunge la 100 de kilotone. Distanța maximă la care armele pot ajunge nu depășește, în majoritatea cazurilor, 500 de km.
Prin comparație, bomba folosită de americani la Hiroshima, Little Boy, avea un focos de 15 kilotone. Fat Man, utilizată pentru atacul de la Nakgasaki, avea aproximativ 21 de kilotone. O singură rachetă balistică Trident transportată de un submarin american din clasa Ohio poate transporta focoase care totalizează sute de kilotone.
Potrivit serviciilor americane de informații, Rusia are aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice. Cu focoase nucleare sunt echipate rachete de croazieră, rachete balistice, proiectile de artilerie, torpile sau chiar mine maritime. Aceste arme pot fi lansate de pe platforme terestre, avioane sau nave maritime.
Citește și: Cum și-a distrus Putin armata în Ucraina. E posibil ca Rusia să nu-și revină niciodată pe plan militar
Multe platforme dezvoltate pentru a livra explozibili convenționali pot fi modificate pentru a transporta focoase nucleare.
Cele mai probabile platforme pe care Rusia le-ar putea folosi pentru un atac nuclear în Ucraina:
Rachete hipersonice Kinzhal – pot lovi obiective aflate la o distanță maximă de 2.000 km; imposibil de interceptat
Rachetele de croazieră Kalibr – rază de acțiune de 1.500 – 2.500 km
Tunurile auto-propulsate Malka sau Pion – proiectilele pot lovi ținte aflate la o distanță maximă de 47,5 km
Rachete balistice Iksander M – rază de acțiune de 400 – 500 km
Experții militari cred că un atac cu o armă nucleară tactică nu va schimba soarta războiului din Ucraina. Un astfel de incident va contamina zone pe care Rusia dorește să le controleze și există riscul ca o parte din radiații să ajungă înapoi Rusia. Mai mult, un astfel de atac ar declanșa probabil intrarea NATO în conflict și ar păta și mai mult imaginea Rusiei.
Dacă totuși Putin ia această decizie, efectele radiațiilor vor fi destul de puternice. Mulți oameni aflați în apropierea epicentrului exploziei vor muri iar alții vor suferi arsuri severe, inclusiv prin haine.
Clădirile de pe o anumită rază, care depinde de mărimea focosului, vor fi distruse. De exemplu, o bombă de 15 kilotone va distruge totul pe o rază de 1,6 km în jurul epicentrului său. O armă cu focos de o kilotonă va provoca distrugeri complete pe o rază de aproximativ 400 de metri.
După un astfel de atac, zeci de ani zona exploziei va fi periculoasă pentru orice vietate din cauza radiațiilor. Vântul și curenții de aer vor transporta radiațiile și în alte zone, iar oameni din regiunile sau statele vecine ar putea dezvolta boli cauzate de acestea.
Surse: BBC, The Conversation
Foto: Wikimedia, Profimedia