Un clip video care circulă pe rețelele de socializare arată momentul în care o dronă operată de Ucraina distruge un sistem avansat anti-dronă al Rusiei.
Vehiculul aerian fără pilot aruncă o bombă peste un sistem RLK-MC-A (ROSC-1) „Valdai”, care ar trebui să ajute trupele rusești să detecteze și distrugă dronele inamice.
Sistemul nu este atacat de o dronă militară Bayraktar sau Switchblade 600, ci de un model civil modificat pentru operațiuni militare. Incidentul sugerează fie că Valdai nu poate intercepta drone de mici dimensiuni, precum cele produse de DJI, fie că nu funcționează corect.
Sistemul anti-dronă a fost dezvoltat de fabrica Lianozovo Electromechanical. Lucrul la proiect a început în 2016, iar sistemul a intrat în serviciul armatei ruse în 2021. Avem de a face, măcar pe hârtie, cu o tehnologie ultramodernă.
#Ukraine: A Ukrainian UAV took out of a modern Russian RLK-MC-A (ROSC-1) complex, specially developed to counter enemy drones – here we see munitions being dropped right on its electronic control and radio monitoring subsystems.
The RLK-MC-A appeared to be completely helpless. pic.twitter.com/RbrlvnY008
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) August 11, 2022
Valdai ar trebui să poată face diferența între dronele de mici dimensiuni și păsări sau alte obiecte zburătoare, o sarcină dificilă pentru radarele convenționale.
Experții militari spun că incidentul în care un astfel de sistem este eliminat de o dronă civilă modificată este „jenant”.
În vară, Ucraina a lansat programul „Armata Dronelor”, care folosește modele civile donate de aliații străini, persoane și organizații pentru a lupta cu invadatorii ruși. Vehiculele aeriene sunt folosite pentru supraveghere, transport și în misiuni de atac la sol.
Multe dintre armele „de top” pe care Rusia le-a promovat în ultimii ani au avut o evoluție mediocră în războiul din Ucraina. Exemple sunt avioanele Su-35, sistemele anti-aeriene S-400 sau vehiculele blindate Tigr.
Sursa:19FortyFive