Conducerea companiei Microsoft poate răsufla uşurată, ultimul obstacol legal în calea achiziţiei Nokia fiind trecut cu succes. Comisia Europeană a aprobat această achiziţie, aceasta fiind ultima autoritate importantă de a cărei decizie depindea viitorul tranzacţiei, şi, în mod ironic, cota mică de piaţă a platformei Windows Phone a fost în avantajul Microsoft.
Aprobările legale ale acestei achiziţii au fost obţinute repede în state precum India, Rusia sau Turcia iar acţionarii Nokia şi-au dar acordul acum două săptămâni, însă cele mai dificile obstacole erau aprobările autorităţilor nord-americane şi europene. Autoritatea americană avizată, Department of Justice, şi-a dat acordul pentru această achiziţie acum două zile, iar Uniunea Europeană a urmat-o în foarte scurt timp cu o decizie similară.
Conform autorităţilor europene, achiziţia Nokia de către Microsoft a primit aprobările legale deoarece domeniile de activitate comune ale celor două companii nu se suprapun decât în mică parte, ceea ce nu este de natură să creeze avantaje semnificative în faţa nici unuia dintre rivalii celor două companii actuale.
În mod ironic, cota de piaţă redusă a platformei Windows Phone a fost un avantaj pentru Microsoft, Comisia Europeană afirmând că prezenţa unor rivali puternici precum Apple sau Samsung face imposibilă obţinerea unei poziţii de piaţă care ar putea intra sub incidenţa legilor antitrust.
La începutul lunii septembrie, Microsoft a anunţat că a achiziţionat divizia de telefonie mobilă a companiei Nokia contra sumei de 5,4 miliarde euro, din care 1,65 miliarde euro reprezintă costurile de licenţiere a brevetelor finlandezilor pe o perioadă de 10 ani. Schimbările prin care trece Microsoft, incluzând aici plecarea lui Steve Ballmer şi achiziţia Nokia, sunt văzute cu ochi buni de piaţă bursieră, cotaţia acţiunilor Microsoft ajungând ieri seară la 38,94 dolari, cel mai mare nivel din ultimii treisprezece ani.