Apple a anunţat cele trei noi smartphone-uri pe care urmează să le lanseze în săptămânile şi lunile următoare, iar prezentarea sugerează că acestea au tot ce este necesar pentru o utilizare normală în pachet. Desigur, niciun producător nu va oferi chiar totul în cutie, fiind încă loc pentru câteva costuri ascunse. Iată câţi bani va trebui să mai scoateţi din buzunar în cazul în care vă doriţi o experienţă de utilizare completă.
Atât iPhone 8 şi 8 Plus, cât şi iPhone X vin cu suport pentru încărcare rapidă a bateriei, care ar trebui să se încarce la jumătate din capacitate în doar 30 de minute. Pentru a putea beneficia de această funcţie, este necesară însă cumpărarea separată a unui adaptor de priză mai puternic decât cel standard de 5W şi a unui cablu Lightning to USB-C. Apple oferă ambele accesorii în magazinul său, adaptorul de priză fiind listat în magazinele europene la 59 de euro, în timp ce cablul costă 29 de euro. În România, distribuitorul oficial Apple iStyle listează adaptorul de priză la 270 lei, în timp ce cablul de încărcare compatibil cu acesta nu este listat. Am găsit cablul pe eMAG, unde costă 210 lei.
Motivul pentru care nu poţi face încărcare rapidă cu un cablu standard, USB Type-A to Lightning, este faptul că Apple foloseşte profilul USB Power Delivery, compatibil numai cu cabluri Type-C. Acest lucru înseamnă că, în teorie, încărcarea rapidă ar putea fi realizată şi cu un adaptor produs de alte companii, construit la aceste standarde. Cu toate acestea, cablul tot trebuie cumpărat separat, chiar dacă ai un adaptor de priză compatibil, sau dacă ai deja adaptorul de priză Apple, care este livrat cu MacBook-ul de 12”.
Toate cele trei modele de iPhone au integrată tehnologia de încărcare wireless prin standardul Qi, acesta fiind motivul principal pentru trecerea de la o construcţie metalică la una din sticlă. Apple a anunţat un încărcător wireless proprietar, AirPower, care va putea alimenta până la trei dispozitive simultan (telefon, ceas şi căşti wireless), însă nu îl va livra până anul viitor. Între timp, telefoanele vor putea fi alimentate fără fir de la orice încărcător compatibil, iar preţurile pot varia mult, în funcţie de brand, puterea şi calitatea încărcătorului.
În România, aceste dispozitive pornesc de la preţuri de 35 de lei, pentru dispozitive 100% chinezeşti, cu viteză mică de încărcare şi ajung până la 300 de lei pentru încărcătoarele Samsung lansate odată cu Galaxy S8. Recomandarea noastră ar fi un încărcător wireless care să coste undeva la mijlocul spectrului, care să nu fie nici exagerat de scump, dar care nici să nu supună utilizatorul la riscuri în plus. Un încărcător mult prea ieftin ar putea izbucni în flăcări din cauza construcţiei de slabă calitate. De cele mai multe ori nu se întâmplă, dar cel mai bine este să nu te expui la astfel de situaţii. Probabil că AirPower de la Apple va avea un cost mai apropiat de cel al încărcătorului Samsung decât de cel al încărcătoarelor wireless produse de parteneri.
Întrucât iPhone-urile au renunţat la jack-ul audio încă de la generaţia precedentă, cea mai elegantă soluţie pentru redarea de conţinut audio şi pentru preluarea de apeluri la volan sau atunci când utilizatorul are mâinile ocupate sunt căştile wireless. Există multe modele dispoibile pe piaţă de mai mulţi ani, cele de calitate pornind de pe la 100 de lei în România. Apple vinde şi propriile căşti wireless numie AirPods, care sunt complet independente una de cealaltă şi vin cu o cutie în care pot fi transportate în siguranţă, care le şi alimentează. Acestea sunt listate la preţuri care variază între 800 şi 1.000 de lei în magazinele din România.
Avantajul în cazul acestor accesorii este faptul că există destul de multe brand-uri de calitate care oferă căşti wireless pentru smartphone-uri, majoritatea fiind compatibile complet cu platforma iOS (buton pentru răspuns şi respins apeluri şi butoane de volum). Aici totul ţine de bugetul utilizatorului şi de nivelul de calitate audio pe care şi-l doreşte. Apple recomandă desigur AirPods şi modelele din gama Beats.
iPhone 6, 6S şi 7 au fost telefoane destul de rezistente la şocuri, întrucât acestea erau construite din aluminiu. Doar impactul ecranului direct cu solul ar fi dus la spargerea sticlei, însă iPhone 8 şi X vin cu panouri de sticlă pe ambele părţi. În timp ce Apple susţine că această sticlă nouă este cu 50% mai rezistentă decât în trecut la şocuri mecanice, probabil că nu sunt foarte mulţi care vor să testeze această declaraţie pe pielea lor.
O husă pentru noile iPhone-uri pare astfel o necesitate în acest caz, dar din fericire piaţa este plină de soluţii. Cele mai ieftine protecţii de calitate pentru telefoane încep de la 50 de lei, în timp ce Apple vinde protecţii din silicon la 180 lei şi din piele la 260 de lei. Foliile de protecţie pentru ecran sunt de aproximativ 50 de lei, fie că vorbim despre cele din plastic sau cele din sticlă. Este important de menţionat că accesoriile pentru iPhone 7 şi 7 Plus sunt compatibile cu iPhone 8 şi 8 Plus, deci cei care au deja huse pentru acestea, nu vor trebui să le schimbe atunci când fac trecerea la noul telefon. Foliile de protecţie sunt însă de unică folosinţă.
Probabil că există şi alte costuri pe care le putem adăuga, însă acestea sunt cele de „bun simţ”, pe care orice utilizator de iPhone şi le doreşte. Desigur că vor exista destule accesorii pentru camera foto, care adaugă noi tipuri de lentile, sau dock-uri de birou pentru încărcarea telefonului în poziţie verticală, însă acestea nu sunt pentru toată lumea.
La sfârşit, când tragi linie, „costurile ascunse” pentru iPhone 8, 8 Plus şi iPhone X, care se adaugă la preţul telefoanelor poate atinge şi 2.000 lei. Un avantaj clar îl au cei care au deja iPhone-uri din generaţia a şaptea şi laptop-uri din gama MacBook din generaţiile recente, care nu vor mai trebui să cumpere un adaptor de priză nou sau husă de protecţie noi pentru noile modele. De asemenea, mulţi utilizatori probabil că au deja căşti wireless.
Avantajul celor care vor cumpăra toate aceste accesorii extra este că le pot păstra (în teorie) şi pentru generaţiile următoare de iPhone-uri. Cu siguranţă, toate modelele din viitor vor fi compatibile cu standardul Qi de încărcare wireless şi cu căşti Bluetooth, iar designul iPhone X va fi folosit cel puţin încă o generaţie, deci accesoriile de protecţie pentru acesta vor putea fi păstrate. Totodată cablurile de încărcare şi adaptoarele de priză ar trebui să ţină mulţi ani de acum înainte, deci şi acesta va fi o investiţie care nu va trebui repetată prea curând.