Cat costa şi când se lansează iPhone XS, iPhone XS Max şi iPhone XR în România

Cat costa şi când se lansează iPhone XS, iPhone XS Max şi iPhone XR în România

Apple a lansat în această seară noua sa gamă de smartphone-uri high-end iPhone XS, iPhone XS Max şi modelul iPhone Xr, varianta de „buget”, confirmând astfel cam toate zvonurile de până acum. Acestea sunt cele mai aşteptate telefoane ale momentului şi unele dintre cele mai puternice de pe piaţă, dar totodată şi unele dintre cele mai scumpe de până acum.

iPhone XS – Prezentare. Ce aduce nou

iPhone XS este modelul „de bază” din această gamă, acesta fiind un smartphone care se bazează pe design-ul de iPhone X de anul trecut, îmbunătăţit din toate punctele de vedere la nivel hardware. Chiar dacă exteriorul său a rămas în mare parte neschimbat, cele două telefoane fiind aproape imposibil de deosebit cu ochiul liber (în afară de verisunea aurie, culoare exclusivă iPhone XS), sub „capotă” s-au schimbat majoritatea componentelor.

Avem astfel de a face cu un display OLED de 5,8” îmbunătăţit, care beneficiază de un dynamic range cu 60% mai mare, cu acelşi decupaj în partea de sus pe care l-am întâlnit anul trecut la iPhone X. În celebrul „notch” se ascunde din nou un senzor True Depth, care oferă performanţă îmbunătăţită, graţie performanţei îmbunătăţite a procesorului A12. Difuzoarele au fost de asemenea îmbunătăţite, oferind sunet mult mai puternic şi bogat faţă de modelul de anul trecut.

Desigur, cel mai important upgrade de performanţă vine din partea noului procesor Apple A12 Bionic, un model hexa-core, mai puternic cu 15% faţă de A11 Bionic de anul trecut (un procesor care încă îşi face treaba foarte bine şi întrece chiar şi modele de procesoare mai noi, precum Exynos 8910 de la Samsung integrat în Galaxy Note9 în materie de performanţă). Acesta vine şi cu un nou procesor grafic quad-core, al doilea dezvoltat intern de Apple, mai rapid cu 50% faţă de cel triple core de pe A11. A12 bionic se laudă cu un consum mai mic de energie cu 50% faţă de modelul A11.

Cel mai mare upgrade pe care A12 Bionic îl aduce este la nivel de inteligenţă artificială, procesorul neuronal integrat în acesta fiind echipat cu 8 nuclee care pot executa până la 5 triliarde de operaţiuni simultan.

Camera foto este un alt aspect la care Apple a adus îmbunătăţiri. Vorbim despre acelaşi sistem dual camera pe care l-am întâlnit anul trecut, cu doi senzori de 12 megapixeli dispuşi pe verticală (12 MP f/1.8 + 12 MP f/2.4). Senzorul principal este complet nou şi este de dimensiuni mai mari, oferind astfel posibilitatea de a capta mai multă lumină şi mai multe detalii. De asemenea, blitz-ul True Tone a fost îmbunătăţit.

Camera a primit şi câteva îmbunătăţiri la nivel software. Vorbim pentru prima dată despre procesare de imagine folosind algoritmi AI, care pot elimina mai bine zgomotul de imagine, pot detecta trăsăturile feţei pentru a aplica efecte şi pot separa mai bine subiectul de fundal în modul portret. Acesta din urmă a primit şi capabilitatea de a controla nivelul de blur din fundal. De asemenea, există acum un mod „Super HDR” care combină mai multe tipuri de expuneri captate instant pentru a realiza fotografii cu detalii mai bune. Filmarea nu a primit prea multe îmbunătăţiri, fiind deja la un nivel superior, însă sunetul este captat acum în format stereo, folosind cele patru microfoane de pe iPhone XS.

iPhone XS este primul telefon Apple capabil să folosească două cartele SIM în acelaşi timp. În Europa şi Statele Unite, Apple va integra o cartelă eSIM în fiecare telefon, care va putea fi activată de operatorii telecom. Pe lângă aceasta, va putea fi introdusă oricare altă cartelă nano-SIM obişnuită pentru funcţionalitate Dual SIM Dual Standby. Modelele care vor fi comercializate în China vor avea tăviţe pentru SIM duble, fiecare cartelă putând fi amplasată pe câte o parte a tăviţei.

Autonomia este un alt element care a fost îmbunătăţit pe iPhone XS. Întrucât acesta înlocuieşte modelul iPhone X şi vine cu hardware mai puternic, ne-am fi aşteptat la o performanţă similară, însă Apple se laudă cu 30 de minute în plus de autonomie pe noul telefon. Vorbim despre autonomie în utilizare cu ecranul pornit, nu stand-by.

 

Phone XS Max – Prezentare. Ce aduce nou

iPhone XS Max nu este fundamental diferit faţă de noul iPhone XS, fiind practic o versiune mai mare a acestuia. Vorbim despre un smartphone cu ecran de 6,5” în diagonală, bazat pe aceeaşi tehnologie OLED. Ecranul semnificativ mai mare decât cel de pe iPhone X şi XS şi poate afişa o rezoluţie mai mare: 2.688 x 1.242 pixeli.

Diferenţe majore faţă de iPhone XS nu sunt în afară de dimensiuni, singurul aspect îmbunătăţit fiind probabil acumulatorul, care promite o oră şi jumătate în plus de utilizare faţă de iPhone X de anul trecut. Atât iPhone XS, cât şi iPhone XS Max vin în trei versiuni, în funcţie de spaţiul de stocare: 64 GB, 256 GB sau 512 GB. Acestea sunt primele smartphone-uri Apple care depăşesc 256 GB spaţiu de stocare. Acestea vor fi disponibile în nuanţele Space Gray, Silver şi Gold.

iPhone XR – Prezentare

iPhone XR este în schimb „mezinul” familiei, chiar dacă din punct de vedere al dimensiunilor, acesta cade undeva la jumătate. Acesta este un model realizat în jurul unui display LCD cu diagonală de 6,1” cu rezoluţie mai mică, de doar 1.792 x 828 pixeli. Display-ul LCD este „cel mai avansat” de acest gen de pe piaţă, spune Apple, fiind nevoie de o proiectare complet nouă, pentru a păstra marginile subţiri de jur împrejurul acestuia.

În locul oţelului inoxidabil folosit la realizarea modelelor iPhone XS, iPhone XR foloseşte o ramă din aluminiu, similară cu cea de pe iPhone 8 şi iPhone 8 Plus. Însă aceeaşi sticlă de pe iPhone XS şi XS Max numită de Apple drept „cea mai rezistentă de pe smartphone-uri” protejează display-ul. Acesta este şi primul iPhone din gama X care va fi disponibil în mai multe nuanţe de culoare: Alb, Negru, Roşu, Albastru, Galben şi Coral.

Surprinzător însă, iPhone XR nu este un model care va oferi o experienţă de utilizare mult diferită faţă de modelele XS. Acesta este echipat cu acelaşi procesor A12 Bionic şi cu aceeaşi cameră principală cu senzor de 12 MP nou şi diafragmă f/1.8. Ba chiar şi modul portret poate fi folosit pe această cameră, chiar dacă are o singură lentilă. Senzorul True Depth este prezent pe faţa telefonului pentru a asigura accesul la funcţionalitatea Face ID.

La capitolul autonomie, iPhone XR se laudă cu o oră şi jumătate de utilizare peste iPhone 8 Plus, ceea ce înseamnă că ar putea fi adevăratul campion al autonomiei din portofoliul Apple. Acest model va fi livrat în variante de 64, 128 şi 256 GB.

iPhone XS, iPhone XS Max şi iPhone XR – data de lansare în România

Anul trecut, Apple a lansat mai întâi modelele mai ieftine din ofertă, după care a adus pe piaţă modelul X mai scump la aproape două luni distanţă. În cazul noii generaţii, modelele scumpe vin primele în magazine.

iPhone XS şi iPhone XS Max vor fi disponibile la pre-comandă începând de vineri, 14 septembrie şi vor fi livrate iniţial pe 21 septembrie în câteva ţări prioritare. România face parte din cel de-al doilea val de lansare. Astfel, iPhone XS şi iPhone XS Max va ajunge în magazinele de specialitate autohtone începând cu data de 28 septembrie.

iPhone XR înârzie însă încă o lună de la această dată. Pre-comenzile pentru acest model încep pe 19 octombrie, iar lansarea oficială are loc pe 26 octombrie.

iPhone XS, iPhone XS Max şi iPhone XR – preţuri în România

Preţurile oficiale pentru noile modele de iPhone în Lei nu au fost încă anunţate, însă avem preţurile în Euro, putând astfel să estimăm costul final folosind preţurile de anul trecut de la iPhone X.

iPhone XS

iPhone XS 64 GB – 1.149 euro / 5.400 lei

iPhone XS 256 GB – 1.319 euro / 6.200 lei

iPhone XS 512 GB – 1.549 euro / 7.200 lei

iPhone XS Max

iPhone XS Max 64 GB – 1.249 euro / 5.900 lei

iPhone XS Max 256 GB – 1.419 euro / 6.600 lei

iPhone XS Max 512 GB – 1.549 euro / 7.700 lei

iPhone XR

iPhone XR 64 GB – 849 euro / 3.900 lei

iPhone XR 128 GB – 909 euro / 4.200 lei

iPhone XR 256 GB – 1.019 euro / 4.800 lei

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult