După mai multe previziuni ratate care au susţinut posibile lansări importante în cursul verii, Apple a aşteptat începutul toamnei, aşa cum a procedat şi anul trecut, pentru a anunţa lansarea celei de-a şaptea generaţii a telefonului iPhone. Mai interesant decât iPhone 5S însă este noul iPhone 5C, primul telefon lansat de Apple în paralel cu modelul de bază. Un telefon cu un preţ ceva mai scăzut, iPhone 5C ar trebui să atace sectorul intermediar al pieţei şi să contracareze atacul producătorilor de terminale Android, care au surpat încet şi sigur cota de piaţă Apple.
După cum am fost obişnuiţi deja în două rânduri, modelele cu sufixul S nu aduc schimbări importante de design, ci doar mici modificări şi îmbunătăţiri. Având aceleaşi dimensiuni, greutate şi design cu modelul de anul trecut, iPhone 5S este oferit acum însă în trei culori: argintiu, auriu şi gri.
Noutatea interesantă este noul cip Apple A7 care, după cum au afirmat zvonurile recente, este un procesor ARM v8 pe 64 de biţi, primul implementat într-un produs comercial. Ceva mai mare decât A6, dimensiunile crescând de la 96,7 la 102 milimetri pătraţi, noul A7 promite o performanţă dublă faţă de cea a generaţiei anterioare.
Sistemul de operare iOS 7 a fost reproiectat integral pe 64 de biţi, însă compatibilitatea software cu aplicaţiile curente pe 32 de biţi este asigurată. Saltul major de performanţă nu se datorează acestei migrări la arhitectura ARM v8, Apple A7 ascunzând mai mult ca sigur nişte nuclee Swift reproiectate şi un procesor grafic nou. Care sunt acestea, rămâne însă de văzut…
In paralel cu A7, iPhone 5S ascunde un nou coprocesor dedicat procesării datelor oferite de senzorii de mişcare. Denumit M7, acesta analizează datele oferite de accelerometru, giroscop si magnetometru şi, prin intermediul unui API dedicat nou, Core Motion, va permite apariţia unor aplicaţii mai bune pentru fitness sau alte activităţi care presupun mişcare din plin.
A doua noutate deja ştiută în acest moment este noul senzor biometric pentru amprente care este implementat în binecunoscutul buton circular Home. iPhone 5S nu este primul telefon care foloseşte aşa ceva, Motorola implementând ceva similar pe modelul Atrix, însă Apple crede că a reuşit să ofere ceva mai bun. Butonul este acoperit acum cu un geam de safir, iar inelul argintiu din jurul lui este senzorul care activează chipul biometric Touch ID şi permite diferenţierea dintre o autentificare şi o apăsare simplă. Acest nou sistem permite astfel înlocuirea tuturor metodelor de autentificare din iOS 7, începând cu un simplu Screen Lock şi terminând cu validarea cumpărăturilor din iTunes.
Camera foto oferă aceeaşi rezoluţie de 8 MP, însă a primit un senzor mai mare cu 15 procente, iar obiectivul oferă tot un ansamblu cu cinci lentile, dar cu o diafragmă mărită de la F/2.4 la F/2.2. Opţiunile foto aduc ajustarea expunerii şi balansului de alb încă din momentul deschiderii aplicaţiei, stabilizare electronică software, captură în rafală la 10 cadre pe secundă, focalizare cu matrice de 15 puncte şi captură slow-motion la 120 de cadre pe secundă la rezoluţia 720p.
Unul dintre detaliile externe imediat vizibile ale noului iPhone 5S este LED-ul dublu al bliţului, acesta folosind două modele de lămpi cu temperaturi diferite care permit ajustarea culorii reale a luminii emise în 1000 de nuanţe diferite, aceasta fiind ajustată în funcţie de temperatura luminii mediului ambiant.
Specificaţii Apple iPhone 5S (incomplete)
Începând cu iPhone 4S, Apple a păstrat nu una, ci două generaţii anterioare de telefoane ca opţiuni ceva mai accesibile. Dacă preţul modelului de bază începea de la clasica sumă de 650 de dolari, modelele inferioare erau oferite pentru 550, respectiv 450 de dolari. Erau mai accesibile şi au fost cumpărate, acum două trimestre acestea reprezentând jumătate din totalul telefoanelor iPhone vândute, însă se putea şi mai ieftin.
Zvonurile care au afirmat că iPhone 5C va fi un iPhone 5 împachetat într-o nouă carcasă mai ieftină au avut dreptate. Bazat pe generaţia anterioară, ceea ce nu este un lucru rău, iPhone 5S vine împachetat într-o carcasă lăcuită fabricată din policarbonat care este oferită în cinci culori: alb, galben, roşu, verde şi albastru. Interiorul carcasei este căptuşit cu un şasiu din oţel, acesta fiind atât pentru susţinerea componentelor interne cât si pentru sistemul de antene.
Din acest motiv, iPhone 5C este însă mai mare cu circa 1 milimetru în toate cele trei dimensiuni, iar greutatea a crescut şi ea cu 20 de grame.
Noul iPhone 5C este bazat deci tot pe soluţia hardware Apple A6, care include un procesor dual-core tactat la 1,3 GHz, dezvoltat intern şi similar cunoscutului ARM Cortex-A15, şi un procesor grafic PowerVR SGX543MP3. Fiind similar cu iPhone 5, acesta va oferi tot 1 GB de memorie RAM, va veni în configuraţii cu 16 sau 32 GB, scumpa versiune de 64 GB neavând probabil sens, şi va folosi acelaşi ecran de 4” cu rezoluţie de 1136 x 640 pixeli, din fericire cu acelaşi panou IPS cu acoperire integrală a spectrului sRGB.
Camera foto este preluată tot de la iPhone 5, aceasta oferind un senzor BSI de 8 MP, ansamblu optic cu cinci lentile şi filtru IR, însă camera frontală HD a primit un senzor mai bun cu pixeli de 1,9 um. Restul configuraţiei este standard, incluzând modem LTE, interfaţă Wi-Fi 802.11 a/b/g/n şi Bluetooth 4.0.
Specificaţii Apple iPhone 5C
Este însă iPhone 5C ceea ce aşteptam? În mod cert nu. Noul iPhone 5S va fi oferit la acelaşi preţ cu care Apple ne-a obişnuit, adică 650 de dolari, însă noul iPhone 5C nu va rămâne noua si singura alternativă care să elimine vechiul program de utilizare a celor două generaţii anterioare, aşa cum am sperat.
iPhone 5C înlocuieşte doar iPhone 5, care a ieşit acum din producţie, şi va fi cu doar 100 de dolari mai ieftin, adică va costa 550 de dolari, cât ar fi costat şi iPhone 5 în mod normal. Cel mai ieftin model al companiei va fi acum iPhone 4S cu 8 Gb, care va costa 450 de dolari.
Terminalele vor fi disponibile începând cu data de 20 septembrie, până la finele anului acestea urmând să fie disponibile în peste 100 de ţări. Preţurile şi disponibilitatea în România sunt în acest moment necunoscute.