Apple stabileşte o nouă direcţie pentru produsele sale, concentrând eforturile pentru integrarea de ecrane OLED pe laturile carcasei şi chiar realizarea unor dispozitive a căror carcasă este complet flexibilă.
După brevetarea telefonului cu ecran mulat, ce îmbracă toată carcasa, Apple patentează acum şi un iPhone cu ecrane instalate pe laturile carcasei.
Patentul numit “Electronic devices with sidewall displays” descrie un telefon care în loc de butoane fizice pentru funcţia Lock şi Volum are instalate ecrane OLED pe care sunt reprezentate butoane touch, a căror funcţie şi organizare este schimbată în funcţie de aplicaţia rulată pe telefon. Spre exemplu, aplicaţia pentru camera foto va prezenta butoane pentru zoom şi captură, în timp ce aplicaţia pentru redare media va avea butoane pentru schimbarea melodiilor. Aceleaşi ecrane laterale pot servi pentru afişarea de notificări, cum ar fi mesajele SMS recepţionate sau apeluri ratate, totul fără a fi necesară deblocarea ecranului principal.
Un al doilea patent numit “Flexible electronic devices” descrie un iPhone a cărui carcasă, componente electronice şi chiar bateria sunt flexibile şi pot fi deformate de utilizator fără a risca deteriorarea acestora. Dispozitivul ar urma să conţină senzori de deformare care să permită controlarea telefonului prin îndoirea sau contorsionarea carcasei.
Trebuie spus că Apple nu este prima companie care să exploreze potenţialul dispozitivelor electronice flexibile. Samsung a promis că va prezenta un telefon cu ecran OLED flexibil, descriind prototipul unui dispozitiv cu caracteristici nu foarte diferite de cele descrise în noile brevete Apple. În timp ce Samsung nu a reuşit până în acest moment să transpună promisiunea făcută în produse funcţionale, nici Apple nu pare să fie mai aproape de a implementa tehnologiile brevetate în produse reale, oficialii companiei părând mai degrabă interesaţi să folosească aceste brevete ca pe o armă menită să blocheze apariţia de inovaţii în tabăra competiţiei.