Gaming-ul pe smartphone-uri se bucură în ultima perioadă de o adevărată „renaştere”, în principal datorită noilor tendinţe din industrie, dar şi creşterii performanţei telefoanelor, acestea putând oferi o experienţă plăcută de joc, comparabilă în anumite cazuri cu cea a unei console de jocuri portabilă. În ultimii doi ani au existat destule încercări din partea unor companii cu tradiţie în gaming, precum Razer, dar şi din partea unor companii care produceau tradiţional smartphone-uri, precum Xiaomi sau ZTE. Niciuna nu pare să fi înţeles cu adevărat însă domeniul gaming-ului pe mobil la fel de bine precum ASUS, care pare să fi realizat cu ROG Phone II un adevărat dispozitiv de gaming, care nu excelează în realizarea unei singure funcţii (rularea de jocuri), ci poate fi folosit ca un smartphone obişnuit. Chiar dacă ROG Phone II este realizat pentru a fi un adevărat „campion” al performanţei, acesta este totodată unul dintre cele mai interesante dispozitive mobile premium de pe piaţă, pentru majoritatea cazurilor de utilizare.
ROG Phone II nu este foarte diferit în design faţă de modelul original lansat anul trecut. Acesta păstrează acelaşi design general, cu sticlă pe ambele părţi şi o fantă de aerisire pe spate, cu luminiţe RGB şi un port secundar de încărcare pe laterală, însă totul pare acum mai bine pus la punct. Sticla curbată de pe spate, decorată cu motivele angulare caracteristice produselor din gama ROG se simte excelent în mână, în timp ce greutatea telefonului conferă siguranţa că avem de a face cu un dispozitiv de calitate, bine asamblat.
De altfel, greutatea este asigurată în primul rând de acumulatorul gigantic de la interior. Acesta are o capacitate de 6.000 mAh, ROG Phone II fiind singurul dispozitiv cu procesor de top echipat cu o baterie atât de mare. De altfel, şi autonomia este impresionantă, cu două zile de utilizare normală asigurată şi cam o zi de utilizare dacă obişnuieşti să rulezi şi jocuri între timp. ASUS se laudă cu performanţă de 8, 10 sau chiar 12 ore de gameplay continuu folosind ROG Phone II, în funcţie de titlul ales, ceva ce nici măcar consolele de gaming portabile dedicate nu pot oferi în acest moment. Având în vedere că telefonul este livrat şi cu un încărcător rapid, care oferă încărcare la 30W, este clar că ASUS a încercat să realizeze un telefon care să fie tot timpul pregătit de gaming şi se pare că a şi reuşit.
Un alt element inclus în pachet este cooler-ul AeroActive II, care este realizat special pentru gaming. Acesta preia căldura degajată de telefon şi o direcţionează către exterior folosind un ventilator, turaţia acestuia putând fi setată folosind aplicaţia Armoury Crate. De fapt Armoury Crate este „sufletul” experienţei ROG Phone II, acesta servind drept un centru de control avansat pentru telefon. Aplicaţia identifică jocurile instalate pe telefon şi le listează într-o interfaţă dedicată, permite setări minuţioase de performanţă şi control pentru fiecare joc în parte şi permite configurarea X-Mode, modul de performanţă ridicată al telefonului.
X-Mode este un mod mai pompos de a spune „game mode”, adică setarea care permite rularea procesorului Snapdragon 855 Plus la frecvenţe maxime, care porneşte iluminarea RGB a logo-ului ROG de pe spate şi care poate fi setat dacă să fie sau nu activ în fiecare joc în parte. Atunci când este activ, inclusiv interfaţa telefonului se schimbă, wallpaper-ul dinamic primind o tentă de culoare roşie care anunţă utilizatorul că rulează într-un mod superior de performanţă.
Tot din Armory Crate pot fi setate reguli pentru fiecare joc în parte: software-ul poate ascunde notificările, apelurile telefonice sau alte elemente care ar putea întrerupe experienţa de joc, iar tot de aici, folosind funcţionalitatea Game Genie, pot fi setate scheme de control avansate pentru controllere fizice, care oferă o experienţă de joc mai bună.
Pentru gaming, ASUS a dezvoltat noile controlere Kunai special pentru ROG Phone II (vândute separat), acestea fiind similare în funcţionalitate cu cele de pe Nintendo Switch. Acestea pot fi folosite independent de telefon, în regim wireless, pot fi ataşate împreunaă pentru a realiza un controller tradiţional, sau pot fi ataşate de-o parte şi de alta a telefonului într-un suport special, pentru a transforma ROG Phone II într-o consolă similară în design cu Switch. Desigur, în funcţie de joc şi suportul pentru controllere, experienţa poate varia. În cele în care trebuiesc emulate butoane de pe ecran, probabil că nu este o idee foarte bună să folosiţi Kunai.
ROG Phone II excelează însă la două capitole, care nu vor fi neapărat apreciate doar de către gameri. În primul rând, avem display-ul Full HD+ OLED care este compatibil cu standardul HDR şi care poate afişa 120 de cadre pe secundă. Astfel, ROG Phone II nu este doar cel mai puternic telefon pe care l-am testat până în prezent, ci şi cel mai rapid telefon, fiecare mişcare de pe ecran fiind extrem de fluidă. Cei care se uită mult la filme şi ascultă muzică pe boxele telefonului se vor bucura probabil să afle că acest model are şi cele mai puternice difuzoare, care oferă un sunet clar şi echilibrat, care nu distorsionează sunetul la volum înalt. Dacă preferaţi însă să ascultaţi la căşti, ROG Phone II are şi un jack de 3,5mm dedicat.
Practic, acesta este telefonul care are „aproape” de toate. Performanţă de top, display excelent, port-uri de încărcare USB C şi jack audio, difuzoare puternice şi stocare cât cuprinde. ROG Phone II este disponibil exclusiv într-o variantă cu 12 GB RAM şi 512 GB stocare, dar care nu acceptă şi card microSD. O versiune cu 1 TB va fi lansată peste câteva săptămâni, pentru cei care au nevoie de mai mult.
Totuşi, avem de a face cu un telefon care costă 900 euro, aproape la fel de scump precum flagship-urile altor companii. La acest prag de preţ, majoritatea producătorilor se cam luptă mai degrabă în performanţă foto decât în performanţă brută. Deşi ROG Phone II nu este la fel de performant în captură foto precum cele mai apreciate modele de la Google, Huawei, Apple sau Samsung, acesta nu este tocmai de ignorat.
Avem de a face cu un sistem de camere identic cu cel de pe ZenFone 6, cu o cameră principală de 48 megapixeli şi una secundară de 13 megapixeli cu obiectiv ultra-wide. Acestea oferă rezultate foarte bune pe timp de zi, în special camera principală, în timp ce pe timp de noapte este absolut necesară utilizarea modului nocturn.
Camera ultra-wide are nevoie de ceva mai multă plajă dinamică, oferind rezultate destul de inconsistente, în funcţie de câtă umbră sau cât de puternic bate soarele în momentul realizării fotografiei. În schimb, camera principală se bucură de HDR, care echilibrează aceste diferenţe. Lipsa stabilizării este însă un dezavantaj, în special pe timp de noapte.
Cadrele realizate cu modul nocturn cu camera principală sunt decente, însă nu se compară cu cele ale smartphone-urilor de top de pe piaţă. Captura pe timp de noapte este destul de lentă, însă, inclusiv atunci când nu foloseşti modul nocturn. După apăsarea butonului şi redarea sunetului de captură, ar trebui să ţineţi telefonul nemişcat încă o secundă, cel puţin, pentru a nu primi la final un cadru mişcat. Camera ultra-wide produce fotografii pline de zgomot de imagine noaptea, deci este mai bine să nu încercaţi să o folosiţi dacă nu aveţio destulă luimină.
Din fericire, ROG Phone II nu este un „camera phone”, iar ASUS nu se laudă în mod special cu performanţa lui la acest capitol, aşa că putem trece cu vederea unele neajunsuri.
Fiecare produs foarte bun are şi câteva elemente care nu se ridică la nivelul aşteptărilor. Am vorbit deja despre faptul că avem de a face cu o cameră care este puţin în urmă la capitolul performanţă atunci când vorbim despre categoria de preţ în care intră ROG Phone II, însă există şi alte câteva elemente mai puţin „fericite”.
Ne-am obişnuit ca telefoanele scumpe din ultimii câţiva ani să ofere într-o manieră sau alta rezistenţă la apă şi praf. În cazul ROG Phone II, acest lucru este aproape imposibil de realizat, întrucât pe partea din spate avem de a face cu fante de aerisire. Astfel, va trebui să aveţi grijă în plus de acest telefon atunci când mergeţi la piscină sau la plajă, întrucât particulele de praf pot intra în aerisire, iar apa în cantităţi mari poate fi fatală. Probabil că nu este o idee prea bună nici să îl folosiţi afară atunci când plouă.
În ciuda faptului că ASUS a ales sticla pentru spatele dispozitivului, nu avem de a face cu niciun fel de încărcare wireless. Astfel, este greu de înţeles de ce compania a ales sticla, un material mai greu decât aluminiul, de exemplu. Un corp unibody metalic ar fi asigurat un transfer de căldură mai eficient, ar fi oferit rezistenţă în plus şi nu ar fi afectat cu nimic funcţionalitatea.
Ar mai fi şi faptul că telefonul se încinge foarte tare atunci când este folosit în X-Mode în jocuri, mai ales în cele care au suport pentru ecranul la 120 Hz al telefonului. Ce-i drept, experienţa asigurată de ROG Phone II, cu cel mai rapid display OLED de pe piaţă şi cel mai puternic chipset de pe platforma Android, oferă condiţiile cele mai bune pentru a rula titluri precum PUBG Mobile, Asphalt 9 şi alte peste 100 de jocuri. Totuşi, va trebui să folosiţi cooler-ul din dotare, dacă vreţi cu adevărat să vă puteţi bucura de jocuri fără să vă frigeţi la degete.
Un alt aspect negativ ar mai fi calitatea accesoriilor. ASUS vinde nişte accesorii foarte scumpe pentru ROG Phone II, însă acestea nu se ridică la nivelul preţului. Controllerele Kunai par fragile, în special suportul prin care se ataşează la telefon, care este realizat dintr-un plastic subţire şi moale. De asemenea, stick-urile nu par să reziste prea mult în timp la sesiuni de gaming de lungă durată. Husele pentru ROG Phone II sunt o altă problemă. Cea inclusă în pachet este un simplu „schelet” de plastic, care nu oferă prea multă protecţie. Cea care este vândută separat este însă destul de „urâtă” şi cam butucănoasă. Din păcate, nu prea există alte opţiuni de huse, fiind încă un telefon nou şi destul de nişat.
Chiar dacă au existat şi alte smartphone-uri „de gaming” până acum, ROG Phone II pare totuşi să fie primul dispozitiv mobil cu Android realizat special pentru asta. ASUS speră ca prin diversele accesorii precum dock-ul desktop sau WiGig adapter să transforme telefonul în ceva mai mult, însă în acest moment, este doar un smartphone de gaming foarte bun. Experienţa pe ecrane mari încă nu este tocmai la un nivel înalt, în mare parte din cauza lipsei suportului pe partea software pentru periferice precum mouse şi tastatură, sau posibilitatea de a schimba rezoluţia din 19,5:9 a telefonului pe 16:9 a display-ului atunci când acesta este conectat.
Cei care sunt „serioşi” atunci când vine vorba despre gamingul pe mobil pot cumpăra ROG Phone II fără niciun regret. Va livra o experienţă de calitate, cu autonomie bună şi performanţă impresionantă. Ba chiar poate fi şi un telefon „daily” foarte capabil, cu o cameră decentă, chiar dacă nu tocmai de top. Ce nu este însă ROG Phone II? Nu este o consolă de gaming, nu este un PC de buzunar şi în niciun caz nu poate să înlocuiască astfel de dispozitive din „arsenalul” unui gamer.
Acum că s-a lansat Apple Arcade, parcă ROG Phone II este cumva în dezavantaj, având la dispoziţie hardware-ul perfect pentru jocurile de pe iOS, dar o lipsă acută de conţinut care să beneficieze de acesta. Sunt destule jocuri de Android care sunt optimizate pentru ROG Phone II, însă majoritatea sunt tiluri free-to-play care pot oferi o experienţă decentă şi pe telefoane non-gaming. ROG Phone II rămâne astfel tras în spate de lipsa de jocuri „adevărate” şi exclusive platformei Android, ceva ce s-ar putea schimba odată cu lansarea noului abonament Play Pass.
Cel mai performant telefon pe care l-am testat până în prezent
Ecran la 120 Hz excelent
Oferă două port-uri USB-C şi un jack de 3,5mm
Vine la pachet cu un bumper, încărcător rapid şi cooler
Are o plajă largă de accesorii dedicate
Autonomie impresionantă
Fără cooler se încinge foarte tare în jocuri
Unele accesorii nu păstrează construcţia premium a telefonului
Camera foto nu este la nivelul preţului
Nu are rezistenţă la apă şi praf
Are carcasă din sticlă, chiar dacă nu are încărcare wireless