Smartphone-urile au evoluat mult în ultimii 10 ani, mai repede decât orice alt dispozitiv electronic. Asta deoarece piaţa este extrem de competitivă, iar popularitatea acestor dispozitive este uriaşă. Telefoanele inteligente de astăzi au, multe dintre ele, camere extraordinare, sunt puternice şi au devenit un fel de extensie artificială a corpului nostru. Deşi este impresionant nivelul la care s-a ajuns, de-a lungul timpului smartphone-urile au pierdut elemente pe care eu le-am apreciat mult, iar unele la care ţin acum sunt pe punctul de a dispărea.
Cadru metalic şi capac detaşabil pe spate
O perioadă „de aur”, pentru mine, în materie de design pentru smartphone-uri a fost cea în care puteam să înlocuim singuri bateriile telefoanelor. De exemplu, am apreciat foarte mult designul modelului Samsung Galaxy Alpha pe care l-am deţinut. Acesta avea cadru metalic şi capac din plastic în spate, care putea fi detaşat şi îţi permitea să înlocuieşti bateria. În acelaşi an apărea, în septembrie, Galaxy Note 4, cu design similar. Din păcate aceste telefoane au fost urmate în 2015 de modele Samsung precum Galaxy S6 şi Galaxy Note 5, cu baterie la care utilizatorii nu mai aveau acces, deoarece şuruburile şi clamele au fost înlocuite de adeziv. În 2014 existau în comerţ adaptoare care îţi permiteau să încarci o a doua baterie când aceasta nu se afla în telefon. O puteai apoi ţine în rucsac de rezervă, iar înlocuirea celei din telefon dura mai puţin de un minut.
Butoanele capacitive
O altă caracteristică tot mai rară pe smartphone-uri sunt butoanele capacitive pentru Recent Apps şi Back. Le-am apreciat mult şi au fost unul dintre motivele pentru care am folosit multe modele de smartphone-uri Samsung. Anul acesta am ales Huawei P10 în defavoarea altor modele deoarece, printre altele, poţi folosi butonul Home (care include şi senzorul pentru amprentă) pentru a înlocui butoanele software de pe ecran, care nu îmi plac (dispar şi apar când nu trebuie). Totuşi, mi-a fost greu să uit cât de utile şi comode au fost butoanele capacitive de pe smartphone-ul meu anterior, Galaxy S6. Chiar şi acum mai apăs instinctual în zonele în care acestea se găseau, pentru a accesa aplicaţiile recente sau pentru a face un pas înapoi.
Jack-ul audio
Deşi sunt utilizator de căşti Bluetooth de doi ani, încă vreau ca smartphone-ul meu să dispună de jack audio universal. La sistemul audio al uneia dintre maşinile familiei nu mă pot conecta prin Bluetooth şi folosesc, pentru a asculta muzica din Google Play, un cablu pe care îl conectez la mufa AUX. Acasă, părinţii au o boxă mare Akai, la care mă leg într-un mod similar pentru a pune muzică. Mai mult, uneori doresc să ascult melodiile care îmi plac foarte mult la cea mai bună calitate posibilă, iar cele mai performante căşti pe care le deţin sunt unele cu fir.
Senzorul de amprentă pe partea frontală
Tot mai puţine smartphone-uri au senzorul de amprentă poziţionat pe partea frontală, deoarece noul aspect 18:9 al display-urilor şi ecranele „Infinity” cu margini foarte înguste nu mai permit poziţionarea lui acolo. Nu mi s-a părut niciodată uşor de folosit un senzor aflat pe partea din spate a telefonului. Când dispozitivul stă pe masă trebui să îl ridici pentru a-l debloca cu amprenta. La mine, aceasta este principala metodă de securizare a telefonului. O a doua metodă pe care o apreciez (folosită de Sony) este montarea senzorului în butonul On/Off din lateral. Din fericire, anul viitor multe modele de smartphone-uri high-end vor încorpora senzor în display, aşa că acest trend, al senzorilor puşi pe partea din spate, va dispărea, sper.
Butonul fizic de Home
Este şi el o „victimă” colaterală a ecranelor edge-to-edge. Acest buton mi se pare un fel de „centru de comandă” al telefonului. Pe Huawei P10 el găzduieşte senzorul de amprentă şi, prin intermediul unor gesturi, îndeplineşte mai multe funcţii: Back, acces la Recent Apps, reîntoarcerea la ecranul principal şi pornirea Google Assistant. Este intuitiv şi simplu de utilizat.
Ecranele 16:9
Deşi arată spectaculos, ecranele cu aspect 18:9 nu îmbunătăţesc, în opinia mea, experienţa de utilizare. Asta deoarece majoritatea sunt lungi şi înguste, în formă de „riglă”. Devine astfel dificil să foloseşti telefonul cu o singură mână, chiar dacă acesta nu are dimensiuni generale mai mari.
Difuzoarele frontale de calitate
Unele modele de smartphone-uri aveau difuzoare frontale atât de bune încât nu mai era necesară conectarea smartphone-ului la o boxă Bluetooth pentru a asculta muzică atunci când făceai curat în casă sau spălai vasele. Din păcate acestea sunt, astăzi, o raritate, iar pe majoritatea modelelor high-end partea audio este ignorată de producători. Cele mai multe smartphone-uri actuale au difuzoare mono mediocre, iar deţinerea unei boxe Bluetooth decente este o necesitate.
Aştept, în comentarii, părerile voastre. Ce elemente la care aţi ţinut mult au dispărut de pe telefoanele actuale?