Fără îndoială, Galaxy S9 Plus şi iPhone X sunt telefoane mobile cu preţuri exorbitante în varianta retail. Însă cât costă de fapt fabricarea acestora şi care este marja de profit rămasă fiecărui producător?
Fără a lua în calcul costurile ascunse, care ţin de activitatea de proiectare, Galaxy S9 Plus şi iPhone X sunt la un nivel surprinzător de apropiat în ce priveşte costul de fabricaţie, chiar dacă motivele sunt diferite. Spre exemplu, Apple pune mai mult accent pe designul exterior, iar Samsung a alocat un buget mai generos componentelor electronice esenţiale, cum ar fi ecranul şi camera foto. Dar la final, diferenţa de preţ între cele două este de numai 10 dolari.
În ce priveşte modelul Galaxy S9 Plus, Samsung plăteşte pentru fabricarea sa aproximativ 379 dolari, suma reflectând costul manoperei de asamblare şi al componentelor folosite. Raportat la un preţ retail de 839.99 dolari, marja de câştig estimată la 460.99 dolari poate părea foarte mare, însă nu trebuie să uităm că din această sumă sunt acoperite numeroase alte costuri legate de transport, promovarea în campanii publicitare şi cercetare.
Cu preţ de 999 dolari la pachet retail, iPhone X este considerabil mai scump decât vârful de gamă Samsung, însă numai datorită marjei de câştig estimată 609.5 dolari. Altfel, la un cost de fabricaţie estimat la 389.5 dolari, iPhone X este aproape echivalent cu Galaxy S9 Plus, chiar dacă din motive diferite.
Spre exemplu, Apple a plătit mai mult pentru finisaje şi detalii care nu ţin de partea electronică, însă a făcut economie instalând mai puţină memorie RAM şi fabricând propriul chipset. În schimb, camera foto cu apertură variabilă oferită pe telefoanele S9 Plus s-a dovedit mai scumpă, la fel şi memoria RAM în cantitate dublă.
Comparat cu modelele din generaţia anterioară, atât Galaxy S9 Plus dar şi iPhone X sunt considerabil mai scumpe de fabricat, însă nu de ajuns pentru a justifica preţul final la vânzare.