Chiar dacă va continua să funcţioneze încă mult timp după apariţia primelor simptome, un iPhone „îmbătrânit” intră sub influenţa mai multor limitări programate de Apple chiar în software-ul telefonului. Cu efect subliminal, reducerea progresivă a performanţelor şi deprecierea unor specificaţii cum ar fi luminozitatea maximă a ecranului şi puterea difuzorului au rolul de a face modelul actual să pară mai puţin atractiv, aprinzând în subconştientul utilizatorilor „nevoia” de upgrade.
Acţionând sub pretextul de a optimiza consumul de energie pentru dispozitivele iPhone echipate cu acumulatori „îmbătrâniţi”, Apple reduce în mod progresiv performanţele resimţite de utilizatori apelând la ajustări software. Sunt vizate inclusiv telefoane din seriile iPhone 7 şi iPhone 7 Plus, momentul exact la care performanţele încep să scadă fiind stabilit fără ştirea utilizatorilor pentru fiecare telefon în parte, pe baza unor parametrii care indică nivelul de uzură al acumulatorului.
Potrivit investigaţiilor făcute de utilizatori care sesizat reducerea inexplicabilă a performanţelor, dispozitivele iPhone 6 Plus au pierdut considerabil din puterea de procesare după ce au fost actualizate la versiunea iOS 10.2.1, încât de la un scor mediu de 1471/2476 puncte în benchmark-ul Geekbenck, scorul a scăzut la doar 839/1377 puncte. În propria apărare, Apple precizează că bateriile telefoanelor iPhone sunt proiectate pentru aproximativ 2 ani de utilizare, multe din exemplarele iPhone 6 şi iPhone 6s aflate în circulaţie având deja depăşită durata de viaţă în care utilizatorii se pot aştepta să obţină cea mai bună performanţă cu putinţă.
Iată 7 dintre „frânele” aplicate de Apple unui iPhone ieşit din parametrii optimi de funcţionare, confirmate chiar de oficialii companiei:
Deşi nu este menţionată în mod explicit de către Apple, diminuarea performanţelor în jocuri este un alt simptom practic inevitabil la telefoanele care au pierdut din puterea de procesare.
Apple precizează şi aspectele din funcţionarea telefonului care rămân neatinse: conectivitatea la reţele de telefonie şi date mobile, calitatea apelurilor, viteza de conectare la reţele Wi-FI, precizia receptorului GPS, senzorii giroscop, barometru şi accelerometru, funcţionalitatea Apple Pay, funcţia de captură foto şi video.
Pentru restul simptomelor singurul remediu posibil, altul decât achiziţionarea unui nou model iPhone, este înlocuirea acumulatorului. Vestea bună este că în urma mediatizării intense a acestui subiect, Apple a anunţat că va reduce tarifele solicitate pentru înlocuirea la cerere a acumulatorilor „îmbătrâniţi”.