Anul 2019 este aproape încheiat însă ne pregătim deja de lansări de telefoane pentru anul 2020. Întrucât industria funcţionează după o precizie aproape chirurgicală, deja ştim cam la ce lansări să ne aşteptăm în următoarele 12 luni, întrucât fiecare companie în parte are un plan bine stabilit. Apple, Samsung, Huawei, OnePlus şi mulţi alţii vor prezenta începând din ianuarie noile smartphone-uri cu tehnologii noi, performanţă ridicată şi probabil design-uri noi.
Samsung va fi una dintre primele companii de la care ne aşteptăm la o lansare importantă de telefoane în 2020. Compania pregăteşte deja Galaxy S11, care va fi din nou o serie de trei telefoane: S11e, S11 şi S11+. Acestea vor folosi cele mai recente procesoare Exynos şi Snapdragon (modelele 990 şi 865), camere performante de 108 megapixeli (conform zvonurilor) şi ar putea fi livrate cu baterii mai mari, ecrane la 120 Hz, cât şi cu componente noi precum un spectometru pentru identificarea materialelor din care sunt realizate obiectele din jur. Telefoanele Galaxy S11 sunt aşteptate pentru lansare cândva în cursul lunii februarie 2020.
Huawei ar putea fi următorul la rând, cu o nouă gamă de dispozitive P40. De obicei, producătorul chinez lansează câte trei modele principale şi unul special, deci am putea avea de a face cu Huawei P40, P40 Lite, P40 Pro şi o variantă P40 Porsche Design. Aşteptările de la Huawei sunt în special în jurul camerei, compania reuşind să producă cele mai performante dispozitive din punct de vedere al capturii foto şi video din ultimii doi ani. Zvonurile vorbesc despre camere de 60 megapixeli, chipset Kirin 990 cu 5G şi probabil un zoom foarte performant. Telefoanele Huawei din seria P sunt tradiţional lansate în luna martie, deci ne putem aştepta la un eveniment de lansare cândva în martie 2020.
Xiaomi este una dintre puţinele companii din China care reuşeşte să livreze an de an produse puternice la preţuri foarte bune, iar în 2020 este aşteptată lansarea modelului Xiaomi Mi 10. Acesta ar putea fi livrat cu un chipset Snapdragon 865 şi cu o cameră foto foarte performantă, similară cu cea de pe noul Mi CC9 Pro, cu senzor de 108 megapixeli de la Samsung.
În cele din urmă, Sony ar putea fi una dintre companiile care va lansa un smartphone high-end la începutul anului viitor. Xperia 1 s-a dovedit a fi un smartphone performant, care din păcate nu s-a vândut prea bine din cauza preţului ridicat şi lipsa unei promovări prea mari în piaţă. Următorul model ar putea fi similar în design, cu ecran 4K pe format 21:9 şi ar putea adopta un nou senzor foto, modelul IMX686 de 64 megapixeli.
Pe lângă telefoanele clasice, Motorola va mai lansa un telefon mai puţin convenţional, modelul Razr anunţat de curând. Acesta va fi primul model pliabil al companiei şi propune o întoarcere la design-ul seriei originale RAZR care a debutat în urmă cu 15 ani. Din păcate, acesta va fi unul dintre cele mai scumpe dispozitive de pe piaţă, la 1700 euro în Europa, hardware-ul său fiind însă unul de medie: un ecran HD+ pliabil, procesor Snapdragon 710, 6 GB RAM şi 128 GB stocare, fără posibilitatea de a adăuga un card microSD. Motorola razr va fi lansat pe 9 ianuarie 2020.
În cele din urmă, OnePlus va încheia sezonul de lansări pentru prima jumătate a anului 2020 cu modelele OnePlus 8. Compania lansează de obicei telefoanele în luna mai şi recent a pornit o nouă tradiţie: de a lansa două variante. Asffel, urmează să vedem un OnePlus 8 standard şi un OnePlus 8 Pro. Acestea sunt aşteptate cu ecrane de 120 Hz perforate, fără cameră frontală retractabilă, cu camere foto mai performantă şi cu cele mai înalte specificaţii hardware disponibile: Snadpragon 865, 12 GB RAM sau mai mult şi cel mai probabil conectivitate 5G, ceva ce OnePlus a oferit în trecut doar pe OnePlus 7 Pro.
Lansările importante de telefoane din a doua jumătate a anului 2020 vor începe cu lansarea din luna august a lui Samsung Galaxy Note11 şi probabil a unui nou model Galaxy Fold. Note11 va fi bazat pe hardware-ul lui Galaxy S11, cu chipset Exynos 990 şi Snapdragon 865 (în SUA), cu un ecran mai performant şi cel mai probabil un design uşor diferit. Desigur, stylus-ul S-Pen va fi nelipsit, acesta fiind un adevărat simbol al acestei game de produse. Alături de Note11 ar putea veni şi un nou model cu ecran pliabil, Galaxy Fold 2, care ar putea adopta un design cu ecran fără notch şi probabil că va avea parte de un stylus propriu. Sunt puţine informaţii despre aceste două dispozitive în prezent.
Apple va fi următoarea companie la rând, cu seria iPhone 12, în a doua săptămână din septembrie. Deşi suntem la aproape un an distanţă de acest eveniment, deja cunoaştem câteva detalii destul de importante despre modelele iPhone 12. Acesta vor fi din nou trei la număr, cu un model cu ecran de 5,4”, unul de 6,1 şi unul de 6,7”, toate cu ecrane OLED. De asemenea, toate sunt aşteptate cu chipset-ul Apple A14, un nou procesor fabricat pe 5nm, cu modem-uri 5G de la Qualcomm, dar şi cu un sistem nou de camere cu patru senzori. Adoptarea de noi ecrane cu notch mai mic ar putea aduce de la sine şi un nou design, inspirat de iPhone 4, cu margini drepte, dar şi un nou port de încărcare: USB Type-C.
Pixel 4 este un smartphone interesant din multe puncte de vedere, însă Google a făcut câteva greşeli în generaţia curentă. Telefoanele sale au baterii prea mici, camere nu atât de bune precum ne-am fi aşteptat şi tot felul de funcţii ciudate precum un senzor radar, care dictează şi un design destul de „ciudat”. Pixel 5 ar putea fi şansa celor de la Google de a ajunge din urmă concurenţa, oferind un hardware de top într-un design modernizat. Din păcate, Pixel 4 este prea nou pentru a putea intui direcţia în care va merge generaţia următoare.
De obicei, în toamnă OnePlus nu are parte de o lansare foarte mare, modelele „T” fiind mai degrabă revizii echipate cu tehnologii mai noi sau care îmbunătăţesc mici neajunsuri ale variantelor din primăvară sau vară. Astfel, OnePlus 8T şi 8T Pro nu sunt aşteptate să ofere design-uri radical diferite sau hardware mult mai puternic. Aceasta ar putea fi însă ocazia companiei de a lucra la anumite aspecte ale telefoanelor, precum camerele foto.
Huawei va fi cu siguranţă o companie care va fi îndeaproape urmărită de către toată îndustria de smartphone-uri. Mate 40 Pro ar putea fi o serie de smartphone-uri extrem de puternică, cu un chipset cu modem 5G pe 5nm, un model proprietar Kirin 1000. Acesta ar putea îmbunătăţi şi mai mult performanţa în aplicaţii care folosesc AI şi ar putea asigura noi funcţii de captură foto şi video. Având în vedere că noul Mate 30 Pro poate filma la peste 7000 de cadre pe secundă în rezoluţie HD, probabil că următoarea generaţie va putea asigura captură în slow motion şi la rezoluţii mai mari. Camera foto principală nu este aşteptată cu upgrade-uri foarte mari peste modelul P40 Pro, însă ar trebui să rămână în topul DxOMark, în cazul în care Samsung, Xiaomi şi Apple nu vor avea ceva cu semnificativ mai bun faţă de ce avem în prezent pe piaţă la acest capitol.
Desigur, vor fi mult mai multe telefoane lansate în 2020 decât am listat noi aici, însă acestea sunt cele mai importante dispozitive ale celor mai influente branduri de pe piaţă. Companii precum Vivo, Oppo, Nokia şi multe altele vor asigura un flux continuu de lansări pe parcursul anului viitor, dar sunt slabe şanse ca acestea să aducă vânzări atât de mari precum cele menţionate anterior. Cert este că 2020 va fi încă un an cu lansări de telefoane de top, iar concurenţa între companii va asigura că vom avea parte de produse din ce în ce mai bune. Când vine vorba despre preţ însă, ne aşteptăm ca multe modele să crească în preţ în 2020, în special din cauza integrării tehnologiei 5G, care necesită modem-uri mai noi şi mai scumpe, cât şi antene mult mai complexe şi mai multe pentru a asigura un semnal puternic.