AnTuTu a publicat lista celor mai smartphone-uri testate cu aplicaţia sa de Android la nivel global în luna noiembrie. Faţă de alte topuri, aceasta nu include exclusiv telefoane disponibile în China, deci toate dispozitivele din listă vor putea fi achiziţionate şi în România, unele fiind listate folosind alte nume. Pe lângă lista de dispozitive high-end cu care ne-am obişnuit deja, AnTuTu a venit şi cu o listă secundară, poate şi mai interesantă: cele mai puternice telefoane mid-range de pe piaţă.
Topul celor mai puternice telefoane din prezent nu este deloc surprinzător. Avem de a face cu cele mai interesante dispozitive lansate anul acesta şi chiar dacă nu sunt toate de la cele mai populare branduri, este clar că acestea sunt destul de căutate, întrucât alte modele la fel sau poate mai puternice nu au ajuns în acest top din lipsă de teste realizate cu ele.
AnTuTu realizează aceste topuri şi după numărul de rulări ale benchmark-ului său pe parcursul lunii, iar apoi face o medie a scorurilor pentru fiecare în parte. Pentru perioada 1 noiembrie – 30 noiembrie, iată care au fost cele mai performante smartphone-uri cu Android:
Acest top este interesant din mai multe puncte de vedere. În primul rând, din zece locuri, patru sunt ocupate de OnePlus, toate smartphone-urile pe care compania le-a lansat anul acesta fiind incluse în acest top. Apoi, Galaxy Note10 ocupă două locuri, câte unul pentru fiecare variantă de procesor, ceea ce dovedeşte că modelele cu Exynos 9825 sunt foarte apropiate ca performanţă de cele cu Qualcomm. Apoi, modele de buget echipate cu procesoare puternice, precum Realme X2 Pro, Redmi K20 Pro Premium Edition şi ZenFone 6, pot ţine pasul în termeni de performanţă brută cu alte modele chiar şi de două sau trei ori mai scumpe.
Desigur, în top stă ROG Phone 2, un telefon de gaming, realizat special pentru performanţă ridicată, care integrează inclusiv funcţii de overclocking avansat pentru fiecare aplicaţie în parte. De asemenea, acesta dispune de un sistem de răcire avansat, cât şi de un cooler activ, care să asigure că telefonul păstrează frecvenţele de boost ale procesorului pe o perioadă cât mai lungă.
Un nou top realizat de AnTuTu prezintă cele mai puternice telefoane din gama mai „ieftină”, care nu sunt echipate cu procesoare de top. Acest lucru nu înseamnă că nu folosesc cipuri de ultimă generaţie, însă multe dintre ele nu ar putea fi considerate „foarte performante”. Chiar şi aşa, conform acestor scoruri, ne apropiem de performanţa unor flagship-uri de acum 2 sau 3 ani, telefoane care încă funcţionează bine şi astăzi, chiar şi pe ultimele variante de Android.
Aici, topul include nişte modele mai puţin cunoscute, dar care pot fi găsite prin magazinele europene dacă ştii unde să le cauţi. În România, doar modelele Realme şi modelul obscur Vsmart Live nu se găsesc, în rest toate fiind disponibile oficial şi la noi.
Cel mai puternic telefon mid-range popular în luna noiembrie este Redmi Note 8 Pro, echipat cu un chipset Mediatek Helio G90T, care se dovedeşte a fi o alternativă bună la Snapdragon 730 şi soluţia Exynos de medie de pe Samsung Galaxy A80. Modelele de la „coada” topului folosesc cipuri Snapdragon 710 şi 675.