Telefon pliabil de primă generaţie, Galaxy Fold a petrecut în laboratoarele Samsung mai mult timp decât era prevăzut, ajungând în cele din urmă pe piaţă cu un design de complexitate peste medie, care îngreunează foarte mult orice intervenţie pentru reparare.
Deşi include mai multe straturi de protecţie pentru ecran şi o balama reproiectată pentru a împiedica pătrunderea de praf, Galaxy Fold nu este protejat şi de apă şi vine la pachet cu un ghid de utilizare mai degrabă alarmant, recomandând utilizatorilor atenţie deosebită în utilizare. Astfel, telefoanele Galaxy Fold nu ar trebui să intre în contact cu apa, nici măcar prin stropire accidentală, trebuie ferite în continuare de lovituri şi contactul cu praful, care odată intrat între cele două jumătăţi pliate a ecranului poate cauza apariţia de zgârieturi.
În urma dezasamblării făcute de specialiştii iFixit, Galaxy Fold apare cu ecranul susţinut la partea din spate cu un scut metalic foarte subţire, aplicat prin lipire. Acesta este întrerupt în zona de pliere pentru a face posibilă curbarea ecranului, spaţiul deschis între panoul OLED şi scutul metalic reprezentând un punct vulnerabil în eventualitatea pătrunderii particulelor de praf, care prin acumulare pot cauza deformarea şi distrugerea ecranului.
Pe contur, ecranul este protejat cu o ramă aplicată folosind un adeziv puternic. Având mai puţin de 2mm lăţime, aceasta nu poate oferi protecţie adecvată în cazul loviturilor primite din lateral, dacă telefonul nu se află în modul pliat.
Balamaua modificată pentru a preveni pătrunderea prafului vine cu un strat protector suplimentar.
Din punct de vedere mecanic, sistemul include o balama centrală prevăzut cu un sistem de rotiţe menit să prevină deschiderea inegală a ecranului. Alte două balamale fixate la capete au rolul de a conecta cele două jumătăţi de carcasă şi preveni torsionarea ecranului. Spatele balamalei ecranului este străbătut de trasee electronice luând forma unor cabluri flexibile, a căror fiabilitate în timp rămâne să fie dovedită.
Alcătuit din multe componente predispuse la uzură, Galaxy Fold ar putea necesita de-a lungul duratei sale de viaţă înlocuirea ecranului, dar şi a altor elemente costisitoare precum balamaua articulată, rama auto-adezivă din jurul ecranului, sau panglica flexibilă străbătută cu trasee electronice. Dacă nu este executată simultan cu repararea ecranului, operaţiunea de înlocuire a bateriei vine cu riscuri majore pentru deteriorarea ecranului încă funcţional şi alte dificultăţi la remontarea componentelor fixate cu adeziv. Deşi include multe componente modulare, care teoretic sunt uşor de înlocuit de reparatori independenţi, Galaxy Fold nu este un telefon prietenos cu reparaţiile în afara perioadei de garanţie, costul subansamblelor şi riscul deteriorării accidentale a altor componente depăşind zona de confort.
La final, specialiştii iFixit acordă modelului Galaxy Fold un scor de reparabilitate de 2 puncte din 10, mult sub media altor dispozitive din gama Samsung Galaxy.