Trecerea la designul cu ecran fără ramă vizibilă a împins industria smartphone la tot felul de trucuri pentru ascunderea reinventarea dotărilor absolut indispensabile, precum casca audio şi camera frontală. Spre exemplu, clasicul difuzor a fost înlocuit la undele dispozitive cu un inductor piezoelectric capabil să redea sunet direct prin sticla ecranului.
De departe cea mai problematică s-a dovedit însă camera frontală, nici un producător reuşind până acum să găsească soluţia ideală. În timp ce varianta mai îndrăzneaţă presupune amplasarea acesteia pe un mecanism retractabil, sau glisarea în jos a întregului ecran, compromisul ales de aproape toţi producătorii smartphone este decuparea părţii de sus a ecranului. O variantă mai puţin costisitoare din punct de vedere al suprafeţei de afişare irosită este perforarea ecranului doar în dreptul lentilei camerei foto, unii producători încercând să mascheze „gaura” din ecran folosind imagini wallpaper special alese. Însă problema de fond rămâne: perforaţia camerei foto răpeşte o porţiune din suprafaţa ecranului care nu mai poate fi folosită în alte scopuri.
Cu vastă experienţă în tehnologia ecranelor, Samsung lucrează de mai mult timp la o soluţie pentru integrarea camerei frontale sub suprafaţa activă de afişare. Dar spre deosebire de senzorul pentru recunoaşterea amprentelor, nivelul de transparenţă necesar pentru funcţionarea corespunzătoare a camerei foto face mult mai dificil de evitat compromiterea calităţii imaginii.
Potrivit dezvăluirilor făcute pe un site de tehnologie sud-coreean, cel puţin un model Samsung pregătit pentru lansare în anul 2020 va include tehnologia in-screen pentru camera foto. Autorii merg mai departe cu speculaţiile, apreciind că Galaxy S11 sau Galaxy Fold 2 ar putea fi primul telefon Samsung care integrează camera foto sub suprafaţa activă a ecranului. Însă potrivit altor surse, Galaxy Note 11 ar fi primul beneficiar.
O altă variantă ar putea fi cea a unei abordări precaute, în care primul telefon Samsung echipat cu cameră foto in-screen este un model încadrat la gama mid-range, cum ar fi seria Galaxy A. Nefiind vorba de un produs flagship, micile compromisuri la partea de calitate a imaginii vor fi mai uşor de ignorat.
Şi mai puţin exigenţi în privinţa calităţii imaginii, Oppo, Xiaomi sau alt producător asiatic ar putea fura startul, la fel cum au făcut şi în cazul telefoanelor cu senzor de amprentă integrat sub ecran.