Chiar dacă Huawei a primit acum încă o prelungire de 90 de zile din partea autorităţilor SUA, putând în continuare să colaboreze cu anumite companii americane. Se pare însă că acest acord de colaborare extins se aplică doar dispozitivelor care au primit licenţe de la companii înainte de data de 16 mai, când Huawei a fost înscrisă de către Donald Trump pe Entity List. Acest lucru înseamnă că soarta seriei de smartphone-uri Huawei Mate 30 este în continuare incertă, întrucât Google nu va putea oferi acces la aplicaţiile şi serviciile sale pentru Android pentru acestea.
The Verge raportează că a primit o declaraţie oficială de la reprezentanţii Google care au confirmat faptul că dispozitivele Huawei Mate 30 şi Mate 30 Pro nu vor putea fi lansate cu versiunea Google de Android. Acest lucru înseamnă că nu vor avea pre-instalate aplicaţiile Google şi nu vor primi acces la Google Play Store, lucru care va afecta cu siguranţă performanţa dispozitivelor în vânzări. Aplicaţiile Google precum Gmail, YouTube, Chrome şi Maps sunt printre cele mai utilizate de pe platformă, în timp ce magazinul Play Store este cel mai mare magazin de aplicaţii pentru mobil din lume.
Huawei ar putea să lanseze dispozitivele cu Android 10 şi interfaţa EMUI 10, în varianta pentru China. Acolo, dispozitivele Huawei nu vin echipate cu servicii Google, întrucât compania nu poate să opereze pe teritoriul Chinei într-o asemenea capacitate, firewall-ul chinezesc blocând accesul la acestea. Astfel, utilizatorii de Huawei din China se bazează pe App Gallery, magazinul proprietar al companiei, care include multe dintre aplicaţiile populare în China, însă au şi posibilitatea de a instala alte platforme de distribuţie.
În timp ce performanţa în China nu va fi afectată, în vest, unde utilizatorii se aşteaptă ca transferul de date între smartphone-ul vechi şi cel nou să fie aproape instant, iar accesul la aplicaţii şi servicii nu este limitat, lipsa unor funcţionalităţi considerate de bază pentru dispozitivele mobile ar putea opri mulţi posibili clienţi să cumpere noile dispozitive. Desigur, există metode prin care poţi instala serviciile Google pe dispozitive fără suport din fabrică, însă acestea nu sunt accesibile tuturor, întrucât necesită abilităţi tehnice, pe care mulţi utilizatori obişnuiţi de smartphone-uri nu le deţin.
Cele mai recente zvonuri despre soluţia Huawei la această situaţie sugerează că Harmony OS va fi la un moment dat dezvoltat şi pentru smartphone-uri, în ciuda faptului că momentan este dedicat televizoarelor inteligente, ceasurilor şi altor dispozitive de tip Internet of Things. O altă alternativă, probabil temporară, pe care Huawei o ia în calcul este Aurora OS, un sistem de operare rusesc bazat pe Sailfish OS.
Se zvoneşte că lansarea Huawei Mate 30 şi Mate 30 Pro va avea loc pe 18 septembrie.