TouchFlo pentru business
Touch Pro, ca şi Diamond, are la bază sistemul de operare Windows Mobile Professional 6.1 cu interfaţa TouchFlo dezvoltată de HTC. Singura modificare la nivelul interfeţei survine în momentul folosirii tastaturii. Când activezi sistemul de sliding pentru a folosi tastatura, interfaţa trece automat în poziţie orizontală şi îţi oferă un alt set de funcţii decât cel normal.
În mod logic, interfaţa TouchFlo include numai funcţiile de business când este deschisă tastatura. Cu QWERTY-ul activ, interfaţa afişează 8 elemente împărţite câte patru pe două rânduri. Acestea sunt: E-mail, Messages (SMS, MMS), Bookmarks, Web Search, Calendar, Tasks, Notes şi Contacte. După cum se poate observa, au fost scoase din schemă toate funcţiile multimedia în acest mod.
MelcFlo
Speram ca una din problemele lui Diamond, anume mişcarea greoaie a interfeţei Touch Flo, să fi fost rezolvate în cazul lui Touch Pro. Din păcate, cel puţin în cazul versiunii primite de noi la test, lucrurile nu stau deloc aşa. Interfaţa este în continuare greoaie. Doar că de data aceasta nu mai este vorba de o viteză constant mică la nivelul întregii interfeţe. Sunt momente în care merge bine şi momente în care îţi toceşti nervii lângă el. Este clar o problemă de software, care poate (şi trebuie) să fie rezolvată printr-un update de firmware.
Ce este şi mai îngrijorător, faptul că viteza de melc se răsfrânge şi asupra restului sistemului de operare, nu doar a interfeţei TouchFlo. Şi la fel, nu este ceva general valabil. Uneori merge greu, alteori se mişcă bine. Este cu atât mai surprinzător, cu cât la Diamond – care avea mai puţină memorie RAM – nu am avut problema asta. Touch Pro are 288 MB RAM, Diamond-ul avea 192.
Aceeaşi remarcă este valabilă şi în cazul browser-ului default, Opera 9.5. La nivel de funcţii, această versiune de Opera este excelentă. Randarea paginilor, mărirea respectiv micşorarea paginilor printr-o dublă atingere a ecranului (un fel de dublu click cu degetul), selectarea textului, funcţia de căutare, gestionarea parolelor sunt doar câteva dintre atuurile lui Opera Mobile 9.5. Însă şi aici intervine de multe ori lentoare funcţionării. Nu este vorba de încărcarea propriu-zisă a paginilor, ci pur şi simplu de timpii mari de răspuns şi deseori de blocarea pentru câteva secunde a interfeţei. Un lucru este clar, Opera Mobile consumă multe resurse. Probabil din acest motiv nu este permisă deschiderea a mai mult de 3 tab-uri la un moment dat.