Răspunzând suspiciunilor apărute în jurul rezultatelor suspect de mari obţinute în benchmark-uri de telefonul HTC One M8, producătorul taiwanez anunţă o funcţie specială, responsabilă cu accelerarea performanţelor telefonului la rularea anumitor aplicaţii.
Apărând ca un deja-vu, manevra făcută de HTC pentru avantajarea topului său de gamă vine după un gest similar făcut de Samung la momentul lansării telefonului Galaxy S4. Prins şi atunci cu falsificarea rezultatelor pentru modelul One (M7) şi One Mini, HTC a fost penalizat împreună cu Samsung prin ştergerea din listele de rezultate a produselor incriminate.
După Galaxy S4, şi tableta Galaxy Note 3 a fost descoperită cu optimizări software pentru accelerarea performanţelor în benchmark-uri, iar în cele din urmă majoritatea dispozitivelor cu sistem Android ce nu provin direct de la Google s-au ales cu optimizări similare.
Prezentat cu abundenţă de informaţii încă dinaintea lansării oficiale, HTC One M8 a scos la iveală rezultate cu mult peste cele ale principalilor săi rivali, depăşind în anumite teste până şi modelul Galaxy S5. Printre benchmark-urile compromise se numără şi AnTuTu, care în versiunea standard AnTuTu4 afişează punctaje anormal de mari pentru telefonul HTC.
Situaţia se schimbă în mod radical la repetarea testelor cu noua versiune AnTuTu X, care introduce modificări pentru obţinerea de rezultate autentice, fără implicarea altor mecanisme ajutătoare strecurate de producătorul telefonului. Pierzând nu mai puţin de 11600 puncte din scorul iniţial de 38815 puncte, HTC One M8 rămâne mult în urma competitorilor săi, rămaşi la rândul lor cu punctaje suspect de mari ce solicită investigaţii suplimentare.
În răspuns, HTC confirmă cu nonşalanţă introducerea unui aşa numit mod high-performance, care este activat automat la detectarea unei aplicaţii pentru benchmark. Justificând statutul de funcţie specială, HTC precizează că modul high-performance poate fi activat şi dezactivat manual din secţiunea developer settings, prezentând dezvoltatorilor de aplicaţii opţiunea de a alege între maximizarea performanţelor şi optimizarea consumului de energie.
Indiferent de explicaţiile date de producători, nu putem să nu ne întrebăm care mai poate fi utilitatea benchmark-urilor sintetice în evaluarea dispozitivelor mobile, atât timp cât performanţele acestora pot fi falsificate după bunul plac simulând scenarii de performanţă care nu se regăsesc în folosirea de zi cu zi a telefonului mobil sau tabletei.