Din vasta ofertă de smartphone-uri cu care suntem tentaţi an de an, a alege un dispozitiv care să întrunească atât cerinţele de design cât şi cele de performanţă, fără a ne afecta serios bugetul, pare un lucru extrem de dificil. HTC One S este un exemplu de telefon care ne pune serios la încercare voinţa şi raţiunea. Pe de o parte, ne tentează cu specificaţii excelente într-un corp atrăgător, de cealaltă parte costul ce sare de 2000 de lei vine să ne tempereze spiritul deja agitat.
Nu ne rămâne decât să vă împărtăşim experienţa de două săptămâni alături de acest companion, un smartphone de ultimă generaţie înzestrat cu o putere de procesare foarte bună (dual core la 1.5 GHz, 1 GB RAM) şi cu un sistem de operare la zi: Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich.
Design
Designul pentru care a optat HTC este unul solid, unibody ceramic obţinut printr-un proces avansat de oxidare a aluminiului (micro arc oxidation), cu forme uşor rotunjite la colţuri, corp subţire de 7,8 mm şi extrem de uşor, cu o masă totală de aproximativ 120 de grame (pentru cei obsedaţi de precizie să spunem că are fix 119,5 grame). Descrierea este valabilă pentru modelul sosit la redacţie, există şi o versiune cu finisaj din aluminiu fără tratament special de micro-oxidare.
Am spus că HTC One S este extrem de uşor. Fără îndoială, există voci care susţin că 120 de grame nu e chiar puţin, dar este de ajuns să aruncăm o privire la alte dispozitive similare, cu ecran de 4.3 inch, pentru a ne convinge că o asemenea greutate nu poate fi concurată de carcase plastice sau din metal obişnuit.
Acest design unibody are însă şi două inconveniente. Primul dintre ele este destul de serios – lipsa slotului pentru carduri microSD, în condiţiile în care memoria internă numără 16 GB, din care cel puţin 2 GB sunt deja ocupaţi de sistem şi aplicaţiile preinstalate. Al doilea inconvenient, acumulatorul care nu poate fi schimbat de utilizator ci doar într-un service autorizat, nu ne afectează prea tare. Bateriile actuale sunt durabile şi au o fiabilitate foarte bună, rareori se întâmplă să se defecteze din senin.
HTC One S se controlează tactil, inclusiv tastele soft de sub display sunt touch. Elementele fizice de control şi conexiuni sunt tastele de volum de pe lateral, butonul de Power, interfaţa microUSB şi jack-ul audio de 3.5 mm.
Obiectivul camerei de 8 MP se află amplasat central, pe spatele terminalului, şi este acompaniat de un LED Flash. Există şi o cameră secundară, poziţionată frontal, deasupra display-ului, dar nu central ci uşor lateral dreapta.
Dotări
Iată şi specificaţiile complete, punctate în lista de mai jos.
Performanţe
Configuraţia bazată pe o unitate de procesoare dual-core este mai mult decât suficientă pentru orice aplicaţie şi orice multi-tasking pe smartphone-uri la momentul actual. HTC One S, deşi este depăşit în testele sintetice de „performerii” quad core, face o impresie foarte bună în utilizarea de zi cu zi.
Consider că acest smartphone, dar şi altele dotate cu un hardware similar, reprezintă încă o alegere fără compromisuri chiar şi pentru utilizatorii deosebit de exigenţi.
Camera foto
Senzor de 8 MP, autofocus, înregistrare video Full HD 1080p cu posibilitate de fotografiere în timpul filmărilor. Acestea sunt ingredientele cu care ne tentează HTC One pe latura de captură imagine şi video. Lăsând însă datele de pe hârtie la o parte, iată rezultatele practice în câteva exemple.
Video sample Full HD filmat cu HTC One S
Audio
HTC One S se numără printre dispozitivele cu Beats Audio, companie a cărei imagine şi ale cărei produse au fost promovate de către celebrul artist Dr. Dre. Fără să ne bazăm pe această asociere, am testat „recuzita” şi am rămas plăcut impresionaţi de ceea ce am auzit.
Calitatea sunetului este fără cusur, dar pentru a pune în valoare chipset-ul audio e nevoie de nişte căşti superioare celor livrate în pachet. Acestea nu poartă brand-ul Beats (aşa cum ne aşteptam) şi oferă un sunet plăcut, echilibrat. Izolarea fonică este slabă. Pretenţioşii vor căuta probabil un headset care să redea un sunet neafectat de zgomotele din exterior şi mai impunător prin başi.
Cu nişte căşti pe măsură, HTC One S devine un jucător de top pe segmentul audio.
Navigaţie
Receptorul GPS este complementat de binecunoscuta aplicaţie Google Maps, dar şi de HTC Locations, o aplicaţie care permite descărcarea hărţilor din întreaga lume pe dispozitiv, pentru a putea naviga şi în lipsa unei conexiuni la Internet.
Autonomie
HTC One S are o baterie de 1650 mAh ce reuşeşte să „hrănească” dispozitivul aproximativ două zile dacă este utilizat moderat: două ore de muzică, două ore de Internet, două ore de jocuri şi de convorbiri scurte şi la obiect. Forjat la maximum, este suficient să însumăm timpii de mai sus şi să mai adăugam o marjă de oră în plus sau în minus. Cu alte cuvinte, o autonomie decentă care nu iese din tiparele cu care ne-au obişnuit smartphone-urile de top.
Plusuri şi minusuri
[+] Design excelent, corp solid, dar totodată uşor şi estetic;
[+] Calitate audio de top;
[+] Unul dintre cele mai rapide smartphone-uri de pe piaţă (exceptând dispozitivele quad core)
[-] Lipsă slot pentru card microSD, memorie internă 16 GB (aproximativ 14 GB disponibili)
Concluzie
HTC One S arată şi se comportă ca un telefon de top. Câtă vreme cei 16 GB vi se par suficienţi, singura soluţie de expandare fiind stocarea pe servere „cloud”, cu greu veţi găsi alte aspecte pe care să le criticaţi. Doar preţul piperat ne astâmpără dorinţa de a avea aici şi acum un asemenea telefon.
HTC One S se comercializează la preţuri ce variază între 2100 şi 2500 de lei.