La începutul acestui an, compania chineză Huawei a prezentat Ascend Mate, primul telefon al cărui ecran a depăşit bariera de 6 inchi. Vânzările bune de care s-au bucurat cele două modele Samsung Galaxy Note au demonstrat că piaţa telefoanelor-gigant există şi că este tentantă, iar ceilalţi producători au reacţionat şi ei în consecinţă. Terminalul Huawei este astfel o replică directă la Galaxy Mega 6.3 sau Galaxy Note II, compania renunţând însă la unele dotări speciale precum digitizorul şi stylus-ul pentru a putea oferi un preţ ceva mai bun.
La o primă inspecţie vizuală a terminalului, se remarcă efortul de a reduce cât mai mult posibil din suprafaţa frontală a carcasei prin utilizarea unei rame cât mai înguste pentru ecran. Indiferent însă de cât de mult s-au străduit inginerii chinezi, un ecran cu o diagonală de 6,1” va rămâne imens iar carcasa nu va putea fi altfel decât masivă.
După cum se observă din imaginea comparativă de mai jos, Ascend Mate este un terminal impozant, partea frontală a acestuia având 16,3 x 8,57 centimetri şi apropiindu-se periculos de tabletele cu ecrane de 7”. Carcasa are însă un volum mai mic decât ne-am fi aşteptat deoarece are o grosime de 9,9 milimetri în cel mai proeminent punct, iar raportul mare dintre lăţime sau înălţime şi grosime o face să pară mai îngustă decât este în realitate. Un alt aspect pozitiv al carcasei este greutatea de 198 de grame, care este mai mult decât rezonabilă pentru un produs atât de mare, mai ales dacă ţinem cont de greutăţile suprafeţei mari a ecranului şi a masivei baterii de 4050 mAh.
Din punct de vedere al construcţiei, Huawei Ascend Mate nu se remarcă prin materiale deosebite, fiind însă un produs bine realizat. Capacul posterior are o formă uşor bombată, ceea ce-l face confortabil în mână, iar materialul din care acesta este fabricat are o rugozitate foarte fină care-l face să pară cauciucat şi să ofere atât o aderenţă bună, cât şi rezistenţă la inevitabilele urme de transpiraţie. Din păcate, acest capac nu este detaşabil, împiedicând astfel accesul la baterie.
Rama laterală a carcasei este fabricată dintr-un material plastic interesant, culoarea şi rugozitatea mare a acestuia imitând cu succes aliajele de antimoniu. Pe această ramă se găsesc locaşurile pentru cartela Micro SIM şi cardul MicroSD, care sunt acoperite de capace de protecţie, butoanele de mici dimensiuni pentru volum şi Power/Lock, conectorul Micro USB, conectorul audio jack e 3,5 mm şi cele două perforaţii ale microfoanelor.
Partea frontală, acoperită în întregime de un strat Gorilla Glass, este protejată de o ramă foarte fină din material plastic negru care împiedică contactul direct al ecranului cu suprafaţa pe care l-am putea aşeza. Camera frontală şi senzorii de luminozitate şi proximitate sunt aşezaţi în colţul din dreapta-sus, singurul detaliu rămas la vedere fiind grila argintie a căştii, sub care se găseşte şi LED-ul de semnalizare.
Dacă Huawei Ascend Mate se prezintă bine la analizele de aspect şi construcţie, ergonomia este, aşa cum era de aşteptat, o poveste cu bune şi cu rele. Apropiindu-se de tabletele de 7”, Ascend Mate străluceşte la aceleaşi capitole ca şi acestea. Lectura cărţilor în format electronic, vizionarea filmelor HD sau navigaţia Web sunt un adevărat deliciu pe un ecran atât de mare, iar jocurile, în special cele cu un număr mare de butoane precum Grand Theft Auto 3, sunt mult mai uşor de controlat decât pe un telefon de 5”. O rezoluţie Full HD ar fi permis o afişare mai bună o fonturilor de mici dimensiuni, dar, chiar şi aşa, Ascend Mate este un partener excelent pentru consumul de conţinut.
Fiind însă atât de masiv, Ascend Mate este aproape imposibil de utilizat cu o singură mână. Într-o mână mare de adult, tastatura software este dificil de accesat cu degetul mare, iar accesarea elementelor din jumătatea superioară a ecranului necesită în mod obligatoriu utilizarea celeilalte mâini, asta în cazul în care nu doriţi să executaţi un număr de prestidigitaţie care s-ar putea solda cu un telefon zdrobit de sol. În plus, telefonul necesita buzunare cu adevărat mari, purtarea lui în buzunarul din faţă al blugilor fiind incomodă atât în timpul mersului cât şi atunci când vă aşezaţi.
Ascend Mate utilizează un ecran IPS cu o rezoluţie de 1280 x 720 pixeli, densitatea acestuia fiind de 241 ppi. Departe de densităţile senzaţionale la care au ajuns modelele de vârf din acest an, aceasta este încă suficient de bună pentru lectura comodă a fonturilor mărunte, netrebuind să uităm că un ecran atât de mare este ţinut mai departe de ochi, rezoluţia angulară a ochilor fiind şi ea mai scăzută.
Panoul IPS oferă culori bune, unghiuri ample de vizualizare şi o luminozitate ridicată, contrastul şi nivelul de negru fiind mulţumitoare. În mod implicit, luminozitatea ecranului este mai scăzută decât cea maximă posibilă pentru că Ascend Mate utilizează în mod implicit un profil de putere care foloseşte şi o „optimizare” a iluminării de fundal, nefiind însă prea clar ce face aceasta opţiune în afara evidentei scăderi de putere.
Tratamentul oleofobic este bun, ecranul reţinând o cantitate rezonabilă de amprente care poate fi şi foarte uşor ştearsă, iar prestaţia în lumina solară este bună. Huawei a preluat ideea implementării unui panou capacitiv mai sensibil pe care a popularizat-o Nokia, Ascend Mate oferind şi el posibilitatea controlului cu mănuşi sau obiecte metalice conductive.
Inima platformei hardware este un cip produs de HiSilicon, o subsidiară a companiei Huawei. Această soluţie oferă un procesor ARM Cortex-A9 în configuraţie quad-core care este tactat la frecventa de 1,5 GHz şi un procesor grafic mai puţin întâlnit, Vivante GC4000. După cum se observă din rezultatele testelor, acest cip se situează undeva la nivelul soluţie Exynos 4412 de la Samsung, ceea ce îl face o soluţie hardware încă puternică pentru clasa mid-range superioară, dar care este depăşită de modelele recente de la Qualcomm.
Mai puţin plăcute au fost bugurile de alocare a resurselor procesorului. În mod implicit, telefonul foloseşte un profil energetic numit Intelligent Mode, care pretinde că oferă cea mai bună autonomie. Acesta poate fi utilizat permanent fără nici o problemă vizibilă, însă testul Linpack a obţinut un scor extrem de slab iar Real Racing 3 a avut probleme de fluenţă. Comutarea în Normal Mode a rezolvat problemele celor două aplicaţii menţionate, însă a generat probleme în alt test, numărul extrem de scăzut de cadre pe secundă obţinut de GL Benchmark arătând că Huawei mai are ceva de lucru la acest capitol. Cel mai deranjant aspect este acela al lipsei celui mai mic indiciu al modului de funcţionare al celor trei profile energetice, comutarea între acestea nearătând limitări ale frecvenţelor procesorului sau ale numărului de nuclee utilizate.
Cea mai plăcută surpriză furnizată de Ascend Mate a fost însă autonomia. Utilizând o baterie masivă cu o capacitate de 4050 mAh, telefonul a oferit o autonomie care a trecut uşor peste pragul de două zile în condiţiile în care conexiunile 3G şi Wi-Fi au fost active fiecare câte 16 ore. Această impresionantă autonomie a fost obţinută într-un regim mediu de utilizare care a implicat redarea audio timp de două ore, localizarea GPS ocazională, o oră de apeluri telefonice şi utilizarea aplicaţiilor pentru un timp total de ecran de aproape şase ore, în condiţiile în care nivelul maxim al luminozităţii a fost de 80% iar serviciile push au fost active pentru un cont Exchange, Facebook şi Twitter.
Având la bază sistemul de operare Android 4.1.2, Ascend Mate rulează interfaţa proprietară EmotionUI 1.5. La o primă vedere, aceasta nu pare să se diferenţieze cu mult de alte interfeţe Android care respectă modul standard de lucru, însă aceasta ascunde un mod de lucru simplificat şi o multitudine de opţiuni suplimentare.
Cea mai mare schimbare operată de Huawei este eliminarea liste de aplicaţii App Drawer. La fel ca în cazul iOS, aplicaţiile instalate vor lăsa o scurtătură direct pe unul din ecranele multiple ale interfeţei, singura posibilitate de organizare fiind cea a directoarelor.
Dincolo de acest neinspirat sacrificiu făcut în numele simplităţii, EmotionUI este o interfaţă complexă cu o fluiditate foarte bună. Cele mai vizibile modificări sunt meniul alternativ pentru setările terminalului, care oferă acces rapid la cele mai des accesate opţiuni, lista modificabilă de scurtături din Notification Area, widget-ul de mari dimensiuni al cărui conţinut poate fi particularizat şi opţiunile pentru crearea şi comutarea rapidă între mai multe profiluri de utilizare, care pot fi particularizate cu sonerii, niveluri sonore şi controlul opţiunilor de date. Deoarece utilizarea cu o singură mână a tastaturilor este cam dificilă, Huawei a implementat şi opţiunea micşorării şi poziţionării laterale a acestora, modul de lucru fiind ambidextru.
Dincolo de aceste opţiuni majore, se remarcă puzderia de opţiuni mărunte. Cele mai interesante dintre acestea sunt posibilitatea de reglare a temperaturii ecranului, butonul opţional pentru ascunderea Navigation Bar, care este o binecuvântare în jocuri deoarece oferă un mod Full Screen real, posibilitatea alegerii dimensiunii fonturilor de sistem, un manager pentru aplicaţiile care pornesc împreună cu sistemul de operare şi o opţiune rapidă pentru închiderea tuturor aplicaţiilor active. Interfaţa oferă suport pentru teme, care pot cuprinde culori, pictograme, sunete şi fundaluri de ecran particularizate, însă acestea sunt, eufemistic spus, cam neinspirate din punct de vedere estetic.
Lista aplicaţiilor preinstalate nu este, din fericire, prea mare. Pe lângă suita completă Kingsoft Office, producătorul mai oferă doar clienţi DLNA şi Wi-Fi Direct, o aplicaţie simplă pentru notiţe şi un reportofon, restul produselor particularizate înlocuindu-le pe cele native din Android.
Din punct de vedere al telefoniei, Ascend Mate oferă o prestaţie foarte bună. Casca are un sunet curat, deşi uşor reverberat de carcasă, şi cu un volum bun. Difuzorul, deşi nu pare prea mare, oferă un sunet foarte puternic, ceea ce, coroborat cu vibraţiile puternice, vă va ajuta să rataţi mai rar apelurile sau notificările.
La fel ca în cazul celor mai multe telefoane din gama mid-range, camera foto are o prestaţie medie, aceasta neimpresionând cu ceva dar nefiind nici dezamăgitor de slabă. Ascend Mate foloseşte un senzor cu o rezoluţie de 8 MP şi un obiectiv cu diafragmă F/2.4, captura foto remarcându-se pozitiv prin culorile frumoase, expunerea corectă şi contrastul bun, însă white balance-ul este aproape întotdeauna prea rece iar procesarea agresivă distruge sau înceţoşează multe detalii.
Aplicaţia camerei este bine dotată, aceasta oferind câteva opţiuni interesante. Pe lângă clasicele reglaje pentru expunere, saturaţie, luminozitate, contrast şi white balance, aceasta plusează cu un mod panoramic din 4 cadre, HDR, un mod captură de grup care face mai multe instantanee succesive şi le asamblează în mod automat pentru a elimina persoanele care se mişcă sau clipesc, şi captura în rafală, care imortalizează zece cadre în circa o secundă şi jumătate. La aceste dotări se mai adaugă o serie de efecte şi filtre.
Captura video 1080p este bună, remarcându-se un nivel ceva mai bun al detaliilor, datorat probabil procesării mai puţin evidente şi bitrate-ului consistent de 23 Mbps, însă camera are tendinţa să subexpună. Sunetul stereo este înregistrat la 48 KHz şi foloseşte un bitrate de 96 kbps, având o calitate mulţumitoare, însă fluenţa fluxului video nu este prea grozavă nici măcar în condiţii bune de iluminare, acesta scăzând ocazional până la 12 cadre pe secundă.
Aplicaţia pentru redare este bună, oferind sortarea după artist, album, gen sau director, accesarea rapidă acelor mai recente titluri ascultate, procesare Dolby Digital Plus, marcarea pieselor favorite şi posibilitatea creării unor liste de redare. Calitatea redării audio este mulţumitoare, telefonul oferind un volum sonor suficient de ridicat, un bas profund şi distorsiuni tolerabile, remarcându-se neplăcut nivelul slab al înaltelor şi fidelitatea modestă. Utilizatorul poate compensa parţial acest dezechilibru prin selectarea unuia dintre multiplele profile Dolby Digital, Ascend Mate fiind, în consecinţă, un player audio bun pentru cei care nu au pretenţii foarte ridicate.
Telefonul Huawei are o prestaţie bună şi la capitolul redării video, unde ecranul imens de 6,1” şi calitatea panoului IPS îl fac un player portabil excelent. În plus, sunetul redat de difuzor, chiar dacă nu este tot atât de puternic precum în cazul redării sunetelor de apel, are încă un volum ridicat şi o fidelitate mai mult decât satisfăcătoare. Păcat că Huawei nu a dat prea multă atenţie aplicaţiei pentru redarea video, aceasta oferind opţiuni de control tactil pentru volum şi derulare, Pan and Scan şi redarea într-o fereastră flotantă separată, însă ducând lipsa suportului AC3, DTS şi pentru subtitrări.
Având un ecran imens cu unghiuri bune de vizualizare, o autonomie îndelungată şi un modul GPS cu semnal puternic, Ascend Mate este un candidat excelent pentru o soluţie de navigaţie auto. Prestaţia modului GPS este însă năbădăioasă, acesta alternând perioadele în care merge bine cu cele în care se sincronizează greu şi pierde semnalul fără nici un motiv aparent, ceea ce se soldează cu salturi ale indicatorului poziţionării şi întârzieri de 2-3 secunde ale actualizării acestuia. Sperăm că este vorba doar de o problemă software care va fi rezolvată, deoarece ar fi o oportunitate interesantă ratată.
Urmând sa ajungă în România la un preţ de 1800 de lei, Huawei Ascend Mate este o alegere foarte bună pentru cei care doresc un telefon-gigant. Este adevărat, producătorul a făcut unele compromisuri pentru a atinge un preţ cât mai mic, cum ar fi calitatea camerei foto sau capacitatea stocării interne, însă Ascend Mate oferă în schimb o platformă hardware bună pentru gama mid-range, un ecran imens cu panou IPS bun, o construcţie solidă şi, nu în ultimul rând, o autonomie excepţională. Dimensiunile enorme îl vor face însă inaccesibil celor care nu sunt gata să facă orice compromis pentru a putea beneficia de un ecran atât de mare, acesta fiind, indiferent cât de îngăduitori am vrea să fim, pur şi simplu mult prea mare.
autonomie excelentă
construcţie
platformă hardware bună pentru gama mid-range
ecran IPS
redare audio/video
mult prea mare pentru un telefon mobil
probleme software la GPS şi profiluri de putere