Ediţia din acest an a expoziţiei Internationale Funkausstellung Berlin, sau pe scurt IFA, va lua sfârşit abia mâine dar tendinţele tehnologiei care vor trasa direcţia industriei IT în următorul an pot fi deja sintetizate. Unele sunt subînţelese, altele aşteptate iar câteva sunt enervante de-a dreptul.
Panasonic, Philips, Sony, Toshiba şi LG au sosit la IFA cu primele lor modele de televizoare 4K iar saltul la rezoluţia de 3840×2160 pixeli (UHDTV) a fost cea mai promovată noutate tehnologică în acest domeniu. Conţinutul 4K este sărac în acest moment, dar camerele video consumer şi prosumer capabile să înregistreze la această rezoluţie erau deja prezente la standurile Canon şi Sony. Presupun că trebuie să aşteptăm răbdători democratizarea formatului timp de câţiva ani, mai ales că şi preţurile acestor televizoare pot provoca frisoane pentru că trebuie să foloseşti cinci cifre pentru a le putea scrie.
Al doilea punct important de promovare a fost ecranul OLED. Apărute pentru prima dată în 2007, televizoarele OLED au întârziat din cauza problemelor tehnice dar şi a problemei descoperii unor cumpărători cu suficient de mulţi bani în buzunar pentru a le putea lua acasă. Nici acum nu sunt ieftine, modelul LG de 55″ având un preţ de 9000€, dar măcar am primit promisiunea unor modele mai mici şi mai accesibile în viitorul apropiat.
Cea mai importantă schimbare survenită în cadrul platformei Windows de la versiunea 95 încoace este însoţită de o frenezie pe măsură. Este destul de dificil să te deplasezi 30 de secunde fără să te izbeşti de un ecran aprins pe care te aşteaptă Modern UI, sper disperarea unora şi mulţumirea altora.
Microsoft, Intel şi partenerii lor tradiţionali au invadat IFA cu o multitudine de portabile, toate bazate pe Windows 8, acestea fiind disponibile într-o varietate care demult nu a mai fost văzută. În vremurile în care piaţa PC-urilor nu o duce foarte bine, fiecare încearcă să speculeze convergenţa PC+ şi să speculeze momentul Windows 8 pentru a oferi ceva care să sară în ochi, fie că este vorba de un portabil cu tastatură detaşabilă, ecran rotativ sau slider, ultrabook sau laptop obişnuit.
Intel afirmă că există 125 de modele de ultrabook-uri lansate, în curs de lansare sau în pregătire şi imaginea de ansamblu nu ne face să credem ca ne-ar minţi.
Modalitatea de control implicită în zilele noastre pentru echipamentele mobile compacte, fie că sunt smartphone-uri, tablete, playere multimedia, migrează vertiginos către laptopuri şi sisteme desktop odată cu apropierea de lansare a primei versiuni a sistemului de operare Windows care este optimizată cu adevărat pentru controlul touch.
În unele cazuri, implementarea unor ecrane touch este interesantă deoarece este însoţită de adoptarea unor forme noi. Ne-am jucat cu Toshiba Satellite U920t, Sony VAIO Duo 11 sau Samsung ATIV Smart PC şi, fie că a fost vorba de un laptop cu tastatură detaşabilă sau cu mecanism culisant, produsele au păstrat, cu limitări de greutate sau dimensiuni, confortul utilizării unei tablete.
În alte cazuri însă, implementarea unor ecrane touchscreen pe un laptop cu formă standard sau un All-in-One , cum ar fi de pildă HP Spectre XT, Sony VAIO Tap 20 sau Samsung AIO Seria 7, ar trebui să devină o modă cu perioadă scurtă de viaţă. Poate că oferă o rapiditate mai mare pentru controlul redării unui film sau browsing, însă după 5-10 minute de testat m-am retras cu dureri de tricepşi întrebându-mă dacă cel care a avut ideea unui astfel de design şi-a folosit vreodată propriul produs.
Cu greu ar putea fi numită o surpriză pentru că tendinţa este vizibilă de ceva vreme, însă descoperirea unei noutăţi în cadrul IFA care să poată fi numită „smartphone mic” este o sarcină dificilă. Începând cu Samsung Galaxy Note II şi ecranul său de 5,5″, toate terminalele mid-range şi high-end precum Samsung ATIV S, Sony Xperia T şi V, ZTE Grand X IN sau Huawei Ascend G600 au făcut salturi semnificative de diagonală. Chiar şi modelele cu cost scăzut precum Xperia J, Desire X sau Ascend G330 au ajuns la bariera de 4″ iar dacă vă doriţi ceva mai compact, veştile nu sunt foarte bune.
Trăgând linia de final, acestea sunt cele patru tendinţe majore pe care le-am observat la ediţia din acest an a expozitiei IFA şi pe care se va pune accent în 2013: televizoare cu rezoluţia 4K, tablete şi ultraportabile Windows 8. PC-uri touchscreen şi telefoane inteligente tot mai mari.