Atunci când telefoanele mobile au făcut trecerea de la ecranele tactile rezistive la cele capacitive, utilizatorii au constatat că noul strat de sticlă folosit de acestea este mult mai sensibil la şocuri şi zgârieturi decât suprafaţa flexibilă a primelor. Dacă tehnologia anunţată de Dai Nippon Printing (DPN) va avea succes, această problemă va fi însă una de domeniul trecutului.
Japonezii au anunţat că au dezvoltat un nou material care poate înlocui actualele suprafeţe de protecţie din sticlă, acesta oferind o duritate similară cunoscutei Gorilla Glass, dar fiind flexibil şi mai uşor. Având o grosime care începe de la 0,5 milimetri, ecranul de protecţie dezvoltat de DPN este fabricat dintr-un strat central din material plastic flexibil special, care este prins între o folie oelofobică eficientă şi una fabricată dintr-un material nespecificat, mai rezistent, care trebuie să suporte operaţiunile de lipire la cald de restul straturilor ecranului.
Conform declaraţiilor producătorului, acest ecran de protecţie are o duritate 9H, comparabilă cu cea a sticlei oferite de Corning şi pe jumătate din cea a diamantului, oferind şi o rezistenţă foarte bună la zgârieturi şi presiune. În testele efectuate de companie, acest material a rezistat fără nici o problemă unei operaţiune repetate de 200 de ori care a implicat frecarea cu sârmă metalică aplicată cu o presiune de 500g/cm2.
Materialul are parametri optici buni, oferind o atenuare a luminii de 8,8 procente şi o dispersie de numai 4,1 procente, având totodată şi marele avantaj de a fi flexibil. Faimoasele ecrane OLEC flexibile, cu care Samsung şi LG s-au mândrit deja, ar putea ajunge astfel mai repede în terminalele sau tabletele noastre.
Dai Nippon Printing a anunţat că materialul va fi disponibil pentru testare începând din această lună, producţia de masă urmând să înceapă undeva în prima jumătate a anului viitor.