Motorola Razr abia a fost anunţat şi nu este aşteptat în magazine până în luna ianuarie a anului viitor, dar asta nu înseamnă că inginerii companiei şi-au luat vacanţă şi aşteaptă încă un an sau doi pentru a livra următorul dispozitiv pliabil. Deja Motorola a înregistrat un brevet pentru un nou smartphone pliabil, care s-ar putea materializa într-un nou Motorola Razr, echipat cu tehnologii noi, care ar putea corecta câteva dintre micile neajunsuri ale noului model.
Este clar că dispozitivele mobile sunt abia la prima generaţie, iar modelele pe care le vom primi în următoarele câteva luni vor fi mai apropiate de „prototipuri funcţionale” decât de produse pe care să te bazezi zi de zi. Motorola Razr pare să fie o execuţie bună asupra unui concept interesant, însă telefonul este livrat cu un hardware destul de slab, în ciuda design-ului inovator. Astfel, speranţa multora este ca o a doua generaţie să poată livra un produs cu adevărat puternic într-un astfel de format.
În timp ce noile informaţii nu oferă detalii despre platforma de procesare, avem o idee despre direcţia în care Motorola vrea să ducă seria Razr. LetsGoDigital a publicat un articol bazat pe documentele pe care Motorola le-a înregistrat la Biroul de Brevete şi Mărci Înregistrate din SUA (USPTO), în care apare un nou dispozitiv pliabil cu câteva lucruri în plus.
Noul Motorola Razr ar putea integra pe laterale senzori de presiune, similari cu cei de pe dispozitivele HTC din ultimii ani şi pe modelele Pixel. Brevetul listează patru astfel de senzori, doi sus şi doi jos, care ar putea fi folosiţi în diverse combinaţii pentru a oferi acces rapid la până la 20 de funcţii (sub formă de butoane virtuale), fie cu ecranul pliat, fie cu el deschis complet. De asemenea, senzorul de amprentă, integrat acum în „bărbia” telefonului în partea de jos, ar putea fi integrat direct în ecranul pliabil, asemeni altor modele de top de pe piaţă cu ecran tradiţional.
Rămâne însă de văzut cât de mare va fi succesul în piaţă al unui telefon cu ecran pliabil, specificaţii mid-range şi un preţ de aproximativ 1.600 euro înainte să ne gândim serios însă la un al doilea model. Lista de cerinţe este destul de mare, iar momentan upgrade-urile par să apară la capitolul experienţă de utilizare, nu şi performanţă.