Apple pare să pregătească schimbări foarte importante pentru gama sa de dispozitive iPhone în toamna acestui an, atât la nivel hardware, cât şi la nivel software. Chiar dacă cel mai probabil, design-ul noilor modele nu va fi funadamental diferit faţă de ceea ce există deja, la interior, noile modele din familia iPhone 11 se anunţă a fi upgrade-uri importante.
În primul rând, Apple ar putea să recunoască faptul că în ultimii câţiva ani telefoanele sale au rămas în urmă la capitolul foto. În timp ce performanţa pe lumină naturală este în continuare foarte bună, pe lumină slabă însă, performanţa lasă de dorit. Majoritatea concurenţilor au dezvoltat soluţii cu expunere lungă şi procesare cu AI, cu rezultate mai bune sau mai slabe. Momentan, Night Sight de la Google şi Night Mode de la Huawei sunt cele mai performante astfel de soluţii, iar Apple va oferi ceva similar, conform unor zvonuri raportate de canalul de YouTube Everything Apple Pro.
Pe lângă modul nocturn, se pare că Apple va integra pe modelele sale de top sisteme triple-camera, fiecare cameră în parte beneficiind de câte un senzor de 12 megapixeli. Cel ultra-wide nu va fi însă stabilizat, în ciuda faptului că Apple a încercat să îl stabilizeze în producţie. Cel mai probabil, tehnologia va fi finalizată pentru modelul de anul viitor.
La capitolul software, iOS 13 beta demonstrează o nouă direcţie pentru Apple: încărcarea inteligentă a acumulatorului. După criticile pe care le-a primit anii trecuţi după ce a limitat puterea telefoanelor în urma degradării bateriei, Apple a declarat că dispozitivele sale din generaţia mai nouă nu vor mai fi afectate.
Totuşi, compania a integrat funcţia Optimized Battery Charging, care încarcă acumulatorul până la 80% în ritm normal, iar apoi restul până la 100% îl va face mai aproape de momentul în care vei folosi telefonul. Dacă îl pul la încărcat peste noapte, acesta nu va fi alimentat complet şi ţinut la 100% toată noaptea, ci abia spre dimineaţă va continua alimentarea. Sistemul foloseşte AI pentru a determina programul utilizatorului, pentru a se asigura că telefonul este mereu încărcat atunci când este necesar.
O altă veste despre iPhone-urile din viitor vorbeşte despre tehnologia din modelele de anul viitor, din generaţia 2020. Acestea ar putea fi primele dispozitive din lume care vor beneficia de procesoare bazate pe arhitectură de 5 nm dezvoltată de TSMC. Chipset-ul Qualcomm pentru anul viitor, modelul Snapdragon 865, va fi dezvoltat în fabricile Samsung pe arhitectură de 7nm EUV, un proces îmbunătăţit faţă de cel de anul trecut. Trecerea la 5nm ar putea aduce performanţă în plus din nou şi un consum de energie mult scăzut.
Şi că tot veni vorba despre acumulatori, se zvoneşte că iPhone XR 2 va beneficia de un acumulator cu 5% mai „încăpător”. Având în vedere că cipul Apple A13 Bionic este aşteptat cu un consum de energie scăzut faţă de modelul A12 de anul trecut, iPhone XR 2 ar putea fi iPhone-ul cu cea mai bună autonomie de până acum, coborând astfel modelul XR din prezent pe locul al doilea.