Zvonurile conform cărora Nokia dezvoltă un telefon mobil bazat pe platforma Android au ieşit la suprafaţă la sfârşitul anului trecut, însă rostul acestui produs nu era prea clar, mai ales în condiţiile în care Microsoft deja anunţase achiziţia diviziei de telefonie mobilă a finlandezilor. Compania a lansat în cadrul MWC nu unul, ci trei modele de telefoane Android, şi a risipit toate neclarităţile, însă noile X, X+ şi XL nu sunt ceea ce simpatizanţii Nokia ar fi dorit să vadă.
Cu specificaţii modeste şi ecrane cu rezoluţie scăzută, noile X, X+ şi XL sunt destinate să completeze sectorul superior al gamei Asha şi se situează imediat sub modelele ieftine de terminale Windows Phone precum Lumia 520 sau Lumia 620. Aceste trei noi modele oferă suport Dual SIM şi sunt destinate pieţelor emergente, Nokia afirmând că vor fi disponibile pe teritoriul a 60 de ţări în ofertele a peste 100 de operatori.
Înainte de a trece la prezentarea celor trei noi telefoane Nokia, ar trebui să acordăm puţină atenţie platformei software. Gama Asha foloseşte în prezent două platforme software diferite, mai vechiul S40, care a fost îmbunătăţi pe parcurs, şi mai noul Asha Platform, clădit pe scheletul S40 şi Smarterphone. Se pare că dezvoltarea noii platforme software Asha, cu care am luat contact în vara anului trecut, nu a fost suficient de rapidă şi satisfăcătoare pentru Nokia, compania hotărându-se să adopte o platformă deja scrisă: Android. Doar pentru că X, X+ şi XL folosesc codul Android, nu înseamnă însă că Nokia sau Microsoft îi vor oferi rivalului Google vreo portiţă pentru monetizarea platformei.
La fel ca în cazul ecosistemului Amazon, Nokia şi Microsoft au plecat de la codul-sursă Android dar au creat o versiune modificată din care au fost eliminate toate aplicaţiile sau serviciile Google. Utilizatorii vor folosi astfel un magazin de aplicaţii întreţinut de Microsoft în care vor fi publicate aplicaţii Android, iar tradiţionalele produse preinstalate vor fi înlocuite de Outlook.com, One Drive, HERE Maps, Skype, Nokia Mix Radio şi alte aplicaţii sau servicii Microsoft. Dacă ţinem cont că telefoanele folosesc o interfaţă modificată similară cu FastLane iar cuvântul „Android” nu a fost rostit niciodată în cursul conferinţei de presă, devine evident că cele două companii au dorit să facă economii cu dezvoltarea platformei software şi să împingă propriile servicii către utilizatori.
Nokia X şi X+ sunt similare din punct de vedere al specificaţiilor, cel de-al doilea model oferind doar ceva mai multă memorie RAM (768 în loc de 512 MB) şi un card MicroSD de 4 GB inclus direct în pachet. Dincolo de aceste diferenţe, ambele oferă ecrane IPS cu diagonala de 4” şi rezoluţie de 800 x 480 pixeli, procesoare dual-core Qualcomm Snapdragon S4 cu o frecvenţă de 1 GHz, modem radio 2G/3G cu suport Dual SIM, interfaţă wireless 802.11 b/g/n, cameră foto de 3 MP, Bluetooth 4.0 şi o baterie cu o capacitate de 1500 mAh. Telefoanele au dimensiuni de 115.5 x 63 x 10.4 mm şi o greutate de 128,7 grame.
Modelul XL oferă un ecran IPS de 5” cu aceeaşi rezoluţie de 800 x 480 pixeli, o baterie cu o capacitate de 2000 mAh, o cameră foto principală cu senzor de 5 MP şi o cameră frontală de 2 MP. Dincolo de aceste diferenţe, specificaţiile hardware sunt identice cu cele ale modelului X+. Nokia XL are dimensiuni de 141.1 x 77.7 x 10.9 mm şi o greutate de 190 de grame.
La fel ca terminalele Lumia, şi noile modele din seria X vor fi oferite în mai multe versiuni coloristice: negru, alb, albastru, verde, roşu şi galben. Nokia X va fi disponibil în viitorul imediat la un preţ de 89 de euro, modelele X+ şi XL urmând să fie disponibile din trimestrul al doilea la preturi de 99, respectiv 109€.