Odată cu actualizarea GDR3, platforma Windows Phone 8 a devenit compatibilă atât cu procesoarele quad-core performante de la Qualcomm, cât şi cu ecranele cu rezoluţie Full HD, iar primul terminal care a profitat de acest progres a fost Nokia Lumia 1520. Cei care nu apreciază însă prea mult telefoanele-gigant au aşteptat lansarea telefonului Lumia 930, un model care promitea să ofere aceleaşi avantaje tehnologice într-o carcasă mai compactă şi să fie un demn urmaş al legendarului Lumia 920.
Lansat în toamna lui 2012, Lumia 920 s-a remarcat nu doar prin camera foto PureView+ sau ecranul IPS foarte bun, ci şi prin construcţie. Folosind o carcasă rigidă şi groasă din policarbonat care era rezistentă precum carapacea unei ţestoase, Lumia 920 a fost însă prea gros şi prea greu pentru gusturile unora, iar Nokia s-a văzut nevoită să lanseze ulterior o versiune modificată mai uşoară şi mai elegantă: Lumia 925.
Din punct de vedere constructiv, noul Lumia 930 se încadrează undeva între aceste două modele. Noul telefon Nokia foloseşte o ramă din aluminiu şi un capac posterior nedetaşabil din policarbonat, la fel ca Lumia 925, însă se apropie mai mult de Lumia 920 prin aspect, greutate şi rigiditate.
Elementul structural principal al carcasei este rama groasă şi plată, care acoperă toate laturile terminalului şi îndeplineşte şi rolul de antenă. Această rama este fabricată din aluminiu şlefuit mat şi este întreruptă discret doar în zonele centrale ale muchiilor superioare şi inferioare de izolatorii amplasaţi între antene. În afară de butoanele pentru volum, Power/Lock şi camera foto, care sunt fabricate din acelaşi material metalic mat, rama laterală mai adăposteşte tăviţa cartelei Nano SIM şi conectorul audio de 3,5 milimetri în partea sa superioară, în timp ce conectorul Micro USB este amplasat în partea inferioară.
Spatele terminalului este acoperit de un capac nedetaşabil fabricat din policarbonat, acesta având o suprafaţă plată care se curbează uşor către margini. Aici se găsesc amplasate două din cele patru microfoane ale terminalului, difuzorul monofonic şi camera foto, care este secondată de un bliţ cu două LED-uri. Capacul este singura pată de culoare a terminalului, acesta fiind oferit în două versiuni neutre (alb şi negru) şi două versiuni mai vesele (verde şi portocaliu). Cei care intenţionează să cumpere una din aceste două ultime versiuni ar trebui să verifice cu arată în realitate aceste culori, deoarece verdele palid din fotografiile de presă s-a dovedit a fi în realitate un fistic fistichiu aproape fosforescent care poate fi văzut probabil şi din satelit.
Partea frontală este acoperită integral de un strat protector gros Gorilla Glass 3. La fel ca în cazul altor terminale de vârf din gama Lumia, suprafaţa părţii frontale nu este perfect plată, ci este uşor teşită către margini. Sub acest strat protector de sticlă sunt amplasate butoanele capacitive cu iluminare, senzorii şi camera frontală şi perforaţiile difuzorului şi microfonului principal. Din păcate, această formă nu protejează deloc ecranul, acesta intrând mereu în contact cu suprafaţa pe care este aşezat.
Având dimensiuni frontale de 137 x 71 milimetri, Lumia 930 se încadrează în nota cu care ne-au obişnuit celelalte terminale cu ecrane cu diagonală de 5”. Grosimea de 9,8 milimetri este însă cam ridicată pentru pretenţiile actuale, terminalul fiind penalizat, la fel ca oricare alt model care oferă încărcare wireless, de grosimea bobinei de inducţie din interior. Greutatea de 167 de grame este şi ea cam mare, Lumia 930 fiind chiar mai greu decât HTC One M8, care foloseşte o carcasă fabricată integral din aluminiu.
Construcţia este bună, terminalul fiind rigid şi lăsând senzaţia de masivitate la fel ca strămoşul său Lumia 920. Spatele din policarbonat este suficient de rigid pentru a nu flexa uşor decât atunci când este supus unei apăsări mari, însă acesta are un sunet neplăcut gol deoarece nu este lipit de componentele interne.
Cei care preferă telefoanele uşoare nu vor fi atraşi de Lumia 930, însă cei care nu sunt deranjaţi de acest aspect sau preferă produsele mai grele pentru că le inspiră încredere vor descoperi un produs cu o ergonomie bună. Marginile plate oferă o priză fermă, care compenseze aderenţă scăzută a capacului din material plastic, iar forma este suficient de bună pentru ca Lumia 930 să fie destul de greu de simţit în buzunar.
Platformă hardware puternică
Ecran AMOLED bun
Construcţie şi finisaje
Redare media
Cameră foto
Autonomie
Comportament foto în lumina slabă
Mici buguri în captura foto şi video
Greutate cam mare