Cândva, un dispozitiv foarte costisitor rezervat pentru aplicaţii militare şi mediul profesional, camerele video cu termoviziune sunt acum la îndemâna oricui, putând fi achiziţionate ca şi accesoriu pentru smartphone cu sume începând de la 250 dolari. Mai bine decât atât, acum există şi un smartphone care integrează funcţia de termoviziune în camera foto, putând filma şi obţine poze chiar şi întuneric total, folosind căldura emanată de obiectele din jur în spectrul infraroşu.
Apărută mai întâi ca accesorius separat, luând forma unei carcase de protecţie pentru telefoane iPhone 5, camera cu termoviziune FLIR ONE a fost în cele din urmă adaptată la forma unui dongle compact care poate fi conectat la orice port microUSB sau Apple Lightning, funcţionând atât cu dispozitive iOS cât şi Android. Cei la Caterpillar duc însă miniaturizarea şi mai departe, integrând senzorul Lepton ce permite camerelor video cu termoviziune să funcţioneze în întuneric total direct în carcasa unui telefon mobil.
Caterpillar CAT S60 este un smartphone ceva mai gros decât suntem obişnuiţi, dar asta se datorează acumulatorului de 3800 mAh şi carcasei foarte solidă, proiectată pentru a rezista la condiţii vitrege de utilizare în preajma utilajelor grele, predispunând expunerea la praf şi umezeală, la extreme de temperaturi şi lovituri accidentale.
CAT S60 obţine poze la rezoluţie 13MP folosind spectrul vizibil. Efectul de termoviziune este obţinut combinând imaginea generată în spectrul vizibil cu datele obţinute de la senzorul de termoviziune. Imaginea rezultată este în fapt un hibrid optic/infraroşu, generat folosind software specializat instalat pe telefonul mobil. Chiar dacă nu putem vorbi despre termoviziune la nivelul întâlnit în aplicaţi militare, imaginea procesată prin software oferă o bună aproximare vizuală a diferenţelor de temperatură între obiectele din cadru, uşor de interpretat pentru cei neiniţiaţi.
Trecând peste funcţia de termoviziune, Caterpillar CAT S60 este un smartphone destul de performant bazat pe Android 6.0, echipat cu 3 GB memorie RAM şi chipset octa-core din seria Snapdragon. Pe lista dotărilor mai găsim un receptor GPS, modul Bluetooth, NFC, radio FM, cameră frontală de 5MP, funcţie de barometru şi altimetru, până şi suport pentru convorbiri telefonice folosind reţeaua de sateliţi a chinezilor de Beidou. Protejat în spatele unui scut Gorilla Glass 4, ecranul de 4.7˝ suportă rezoluţia 720×1280 pixeli.
Produs de Caterpillar, o companie cunoscută mai degrabă pentru oferta de utilaje industriale, smartphone-ul CAT S60 va putea fi achiziţionat începând cu luna iunie la preţul de 599 dolari.