Samsung Galaxy Nexus este smartphone-ul de debut pentru Android 4.0, creat să ofere o demonstraţie de forţă cu versiunea Ice Cream Sandwich a sistemului de operare Google, servind totodată drept etalon pentru modelele viitoare de telefoane construite în jurul acestui OS.
Descriere
Privit de la distanţă, Galaxy Nexus pare un smartphone gigant, dominat de ecranul cu diagonală 4.65 inch şi potrivit mai degrabă pentru utilizatori proveniţi dintr-un segment de nişă, preocupaţi de web browsing, multimedia sau alte activităţi unde ecranul de dimensiuni mari îşi arată potenţialul. Această primă impresie este demontată însă rapid, chiar de la primul contact cu acest telefon.
În ciuda ecranului de dimensiuni mari, Galaxy Nexus dovedeşte rapid că poate fi la fel de comod şi practic ca un smartphone obişnuit cu ecran de 3.5 sau 4.0 inch. Această performanţă este obţinută folosind un ecran curbat către interior şi o carcasă care urmează conturul acestuia. Forma carcasei este uşor asimetrică, astfel încât porţiunea cea mai groasă să fie în partea de jos a telefonului, unde sunt poziţionaţi conectorul miniUSB şi cel pentru căşti. Centrul de greutate este înclinat tot către partea de jos, astfel încât carcasa uşor curbată să se aşeze perfect în palme.
Galaxy Nexus se prezintă cu finisaje confecţionate exclusiv din plastic şi partea din faţă dominată de ecranul cu diagonală 4,65 inch, uşor curbat către interior. Capacul de pe spatele telefonului este încadrat în conturul carcasei şi nu aplicat peste aceasta, ca la alte modele de telefoane. Pe lângă un plus de protecţie în faţa loviturilor accidentale, alegerea făcută permite şi reducerea greutăţii prin folosirea unui capac mult mai subţire decât în mod normal, a cărui rigiditate este asigurată prin contactul direct cu spatele telefonului si acumulatorul Li-Ion.
Deşi conţine la interior şi unele ranforsaje metalice, adăugate pentru rigidizarea carcasei, Galaxy Nexus cântăreşte doar 135 grame, mai puţin cu 5 grame decât un iPhone 4S cu ecran de 3.5 inch. Pentru acest beneficiu plătim totuşi un mic preţ la capitolul estetică, deoarece cu atâtea suprafeţe din plastic Galaxy Nexus nu prea mai are strălucirea aşteptată de la un smartphone premium. Inginerii Samsung plusează totuşi cu un design dinamic, din care suprafeţele plane lipsesc cu desăvârşire.
Constat cu plăcere că finisajul ecranului, protejat de un scut confecţionat din sticlă minerală, a primit un tratament ce permite alunecarea uşoară a degetelor şi reţine doar urme superficiale de amprente şi transpiraţie.
Ecranul Super AMOLED capacitiv suportă rezoluţia 720 x 1280 pixeli, dar o afişează folosind o matrice de tip PenTile, mai puţin eficientă decât cea RGB clasică. În practică, diferenţa de calitate este insesizabilă şi deşi ecranul nu pare chiar atât de bun ca al rivalului iPhone 4S, calitatea şi claritatea imaginilor este mai mult decât mulţumitoare. Luminozitatea ecranului, aşa cum este ajustată de senzorul pentru lumină ambientală, nu este foarte ridicată, ba chiar pare insuficientă uneori. Acest comportament poate remediat cu uşurinţă ajustând manual parametri pentru luminozitate, însă cu preţul reducerii uneori semnificative a autonomiei bateriei.
Ajutat puţin şi de noul sistem Android 4.0, Samsung a optat pentru un design minimalist, cu doar două butoane poziţionate pe laturile carcasei. Obişnuitele butoane de sub ecran au dispărut, iar în locul lor avem versiuni virtuale, afişate pe ecran în funcţie de necesităţi. Prin urmare, singura trăsătură proeminentă de pe carcasă rămâne camera foto de pe spatele telefonului, încadrată de un ornament cromat şi puţin înălţată peste capacul din plastic.
Difuzorul încorporat este abia vizibil şi poate fi găsit în partea de jos, puţin îngroşată, a carcasei.
Detalii tehnice
Samsung Galaxy Nexus utilizează un procesor dual core tactat la 1.2 GHz (Cortex A9). Cantitatea de memorie RAM instalată este de 1 GB, iar spaţiul de stocare este de 16 GB sau 32 GB, în funcţie de versiune.
Din păcate Samsung a ales să urmeze exemplul Apple, neincluzând în designul lui Galaxy Nexus şi un slot pentru card de memorie. Omiterea acestui accesoriu banal chiar şi pentru un telefon mobil din gama entry level este făcută din raţiuni pur financiare, Samsung dorind să evite astfel situaţia în care utilizatorii aleg versiunea cea mai ieftină a telefonului, pentru a suplimenta apoi memoria internă cu un card de memorie încăpător, dar mai puţin costisitor decât preţul care ar altfel ar fi plătit direct către Samsung.
Samsung Galaxy Nexus – principalele caracteristici tehnice
Software
Printre facilităţile oferite de sistemul Android 4.0 şi implicit Samsung Galaxy Nexus, menţionăm:
Desigur, lista îmbunătăţirilor este mult mai mare şi poate fi consultată în materialul de prezentare dedicat sistemului Android 4.0 Ice Cream Sandwich.
Acomodarea cu dimensiunile lui Galaxy Nexus şi interfaţa reproiectată pusă la dispoziţie de sistemul Android 4.0 impune cel puţin câteva zile de utilizare continuă, timp în care eficienţa folosirii acestui handset va creşte puţin câte puţin.
Lipsa butoanelor fizice este, cel puţin la început, un neajuns pentru cei obişnuiţi să lucreze cu Android Gingerbread. Acestea au fost înlocuite cu replici virtuale numite Back, Home şi Applications, cel din urmă folosit pentru accesarea listei cu aplicaţii deschise.
Meniul cu setări disponibil în interiorul aplicaţiilor este reprezentat de trei punctuleţe şi este afişat fie în partea dreapta sus, sau josul ecranului, în funcţie de aplicaţia folosită. Cel puţin la prima utilizarea a unei aplicaţii noi, această inconsistenţă poate genera confuzie printre utilizatori.
Performanţe
Trebuie spus din start că ecranul de dimensiuni mari nu este pentru cei obişnuiţi să răsfoiască sistemul de meniuri în timp ce ţin telefonul cu o singură mână. Ecranul este pur şi simplu prea lung pentru a cuprinde întreaga suprafaţă cu degetul opozant de la mână, astfel că suntem nevoiţi fie să plimbăm telefonul în palmă, sau să ne ajutăm folosind degetele ambelor mâini.
Mulţumită procesorului dual-core la 1.2 GHz, Galaxy Nexus permite parcurgerea listelor de meniuri fără întârzieri sesizabile sau încetiniri în aplicaţiile rulate.
Viteza de încărcare a paginilor web este foarte bună, iar navigarea website-urilor în versiunea adaptată pentru desktop PC este comodă şi eficientă pe ecranul de 4.65 inch.
Camera foto oferă imagini de o calitate rezonabilă, ţinând cont de cei 5 MP rezoluţie avuţi la dispoziţie. Nivelul detaliilor redate este satisfăcător, iar zgomotul din scenele slab iluminate suficient de redus pentru a nu compromite pozele obţinute. Aş fi sperat totuşi la o calibrare mai bună a nuanţelor de culoare, astfel încât să nu avem parte de poze cu aspect murdar, sau culori care nu reflectă realitatea.
Funcţia de filmare oferă imagini la o calitate de invidiat în prezenţa luminii solare, dar se descurcă rezonabil şi în prezenţa luminii artificiale, unde nivelul de zgomot rămâne în limite tolerabile. Funcţia de stabilizare a imaginii este implementată doar digital, însă eficienţa este suficient de bună atât timp cât nu apelăm la funcţia zoom.
Samsung Galaxy Nexus Video Sample
Difuzorul încorporat poate oferi o audiţie de bună calitate atunci când vizionăm filmuleţe pe YouTube sau răsfoim colecţia de melodii. Nu vă aşteptaţi însă la un volum sonor foarte ridicat, iar pentru muzică este mai bine să apelăm la setul de căşti.
Autonomie
Samsung Galaxy Nexus se bucură de un acumulator generos, cu capacitatea de 1750 mAh. Nu trebuie să uităm însă că şi ecranul este unul pe măsură, iar procesorul dual-core la 1.2 GHz nu este un model tocmai economic.
Drept urmare, Galaxy Nexus este unul dintre acele telefoane pentru care este bine să ai mereu la îndemână adaptorul AC şi o priză fixă. Nu spun că telefonul nu poate trece cu bine o zi de lucru în condiţiile unui regim de utilizare moderat, însă la o folosire intensivă pentru activităţi multimedia şi web browsing prin conexiuni de internet mobil, capacitatea acumulatorului de 1750 mAh scade practic văzând cu ochii.
Având de departe cel mai mare impact asupra autonomiei, luminozitatea ecranului este reglată implicit la valori conservatoare, dând pe alocuri impresia unor imagini cam întunecate. În timp ce putem creşte fără probleme luminozitatea ecranului la valori foarte confortabile pentru vizionarea de filme şi poze, este bine să păstrăm o conduită conservatoare dacă suntem departe de o sursă de alimentare externă.
Plusuri şi minusuri
[+] Ecran de calitate, sensibil, contrast excelent, luminozitate suficientă
[+] Putere de procesoare foarte bună şi performanţe excelente
[+] Carcasă subţire şi greutate redusă
[+] Poze şi secvenţe video de bună calitate
[-] Design prea simplu, ar fi mers câteva ornamente în plus
[-] Autonomia bateriei putea fi mai bună
[-] Nu are slot pentru card de memorie
[-] Sistem de operare cu interfaţă nouă, care necesită un timp de acomodare
Concluzie
Samsung Galaxy Nexus este un smartphone agreabil, echipat cu un ecran de dimensiuni generoase şi procesor puternic, ambele adăpostite într-o carcasă surprinzător de suplă şi uşoară.
Chiar dacă în noua formă de prezentare ar putea să nu fie chiar pe placul tuturor, sistemul Android 4.0 este o fundaţie solidă pentru orice smartphone, fie că vorbim de modele premium cum este acesta, sau versiunile mai ieftine rezervate pentru începutul anului viitor.
Cât despre Samsung Galaxy Nexus, noul smartphone nu dezamăgeşte dar nici nu rupe gura târgului. Pentru preţul plătit, de altfel cam piperat, aş fi sperat la o cameră foto cu rezoluţie mai mare şi un design care să iasă mai mult în evidenţă. Chiar şi aşa, primul smartphone cu Android 4.0 este unul reuşit şi demn să reprezinte cel mai nou sistem de operare Google.
Samsung Galaxy Nexus ne-a fost oferit spre testare prin amabilitatea Vodafone România, de unde îl putem achiziţiona în pachet cu abonament Mega 25 sau Mega 45, cu trafic pe Internet de 1 GB, la un preţ de 169 € cu TVA. Dacă optăm pentru un abonament Mega 8 sau Mega 11, cu trafic de 250 MB, preţul de achiziţie creşte până la 399 € cu TVA.
Dacă alegem varianta fără conectare, Samsung Galaxy Nexus poate fi achiziţionat pentru 569 € cu TVA.