Conform zvonurilor din ultima perioadă, Galaxy S9 nu va fi un smartphone care va impresiona foarte mult din punct de vedere al design-ului sau funcţiilor mai speciale. Se pare însă că Samsung se pregăteşte pentru ceva cu adevărat inovator pentru generaţia următoare, dacă noul brevet obţinut de companie se dovedeşte a fi implementat într-un dispozitiv. Este vorba despre un sistem de citire a amprentelor sub display, care funcţionează pe toată suprafaţa ecranului, lucru care va asigura o mai bună securizare a datelor.
Samsung a înregistrat acest brevet în luna octombrie şi acum a obţinut aprobarea sa, ceea ce sugerează că nu vom vedea astfel de capabilităţi pe foarte multe smartphone-uri din viitor. Practic, Samsung propune implementarea unui strat în plus sub display, care poate citi amprenta utilizatorului în 12 puncte pe toată suprafaţa, în timp ce un actuator haptic va simula apăsarea unui buton fizic atunci când senzorul de amprentă este folosit.
În practică, folosind software-ul său proprietar Knox, Samsung va putea să securizeze diverse foldere, aplicaţii şi alte tipuri de conţinut în spatele amprentei, fără a fi necesară introducerea unei parole sau folosirea unui sistem de autentificare care să necesite gesturi în plus. Practic, pictograma aplicaţiei ar putea să citească automat amprenta şi să limiteze accesul în cazul în care cel care încearcă să o acceseze nu este utilizatorul principal. Funcţii similare ar putea fi implementate şi în aplicaţii precum galeria foto, anumite foldere putând fi deschise doar dacă sunt deschise de un deget a cărui amprentă a fost deja înregistrată.
Având în vedere că senzorii de amprentă sub display vor fi oferiţi către producători abia de la jumătatea anului viitor, Galaxy S9 nu prea are cum să beneficieze de acestă tehnologie, însă Galaxy Note9 sau eventualul Galaxy S10 ar putea să fie primele dispozitive de acest gen de la Samsung. Cu siguranţă smartphone-urile Galaxy nu vor fi singurele care vor adopta acest tip de autentificare, însă momentan Samsung este prima companie care pare să dezvolte deja şi software pentru aceasta.