Având în vede progresele recente făcute cu tehnologia ecranelor OLED, realizarea unui smartphone acoperit de ecran pe toate cele patru laturi nu pare chiar atât de improbabilă.
Producătorii smartphone adoră să-şi etaleze creaţiile cu ecran fără margini, curbat, sau chiar mai multe ecrane. În cazurile extreme, aceştia recurg la modificări software pentru a extinde funcţionalitatea versiunii de Android, dar nimeni nu poate ignora compatibilitatea cu aplicaţiile de mobil, create pentru produse smartphone cu design convenţional. Aşa se face că al doilea ecran adăugat pe spatele telefoanelor din seria Vivo Nex 2 funcţionează doar ca înlocuitor pentru cel aflat la partea din faţă, încadrarea pozelor obţinute în modul portret fiind doar un caz izolat în care funcţionalitatea este extinsă cu ajutorul unei aplicaţii de captură special creată pentru acest telefon.
Nici Samsung nu a riscat prea mult, introducerea designului cu ecran curbat având raţiuni pur estetice, majoritatea aplicaţiilor de Android ignorând forma ecranului. Saltul la un design care prevede mularea ecranului pe toate cele patru laturi ale carcasei complică lucrurile, impunând modificări ample asupra interfeţei Android, atingând aspecte cum ar fi afişarea mesajelor de notificare şi chiar substituirea tastelor Power/Volum cu replici virtuale.
Pentru minim de protecţie la căzături, dar şi din considerente de ordin tehnic, designul brevetat de Samsung prevede lăsarea descoperită a colţurilor carcasei. Totodată, noul design nu prevede şi acoperirea părţii din spate a telefonului.
Lăsând loc pentru creativitate, Samsung a adăugat în aplicaţia pentru brevet şi ilustraţiile unei carcase cu design neconvenţional, în formă de hexagon cu şase laturi.
Rămâne de văzut în ce măsură va folosi Samsung conceptele de design brevetate, fiind bine cunoscută strategia companiilor mari de a breveta tehnologii şi inovaţii doar pentru a bloca folosirea acestora de către producătorii rivali. Cert este că noul concept de telefon cu design border-less presupune sacrificii mari la partea de ergonomie, ecranul întins peste marginile carcasei ocupând spaţiu preţios rezervat în mod normal pentru difuzoare, conectori şi tastele fizice.