Galaxy Fold este primul telefon pliabil care a fost lansat în mod oficial în România şi totodată primul model pe care am reuşit să pun mâna şi să îl folosesc mai mult de câteva minute. Fiind realizat folosind tehnologii noi şi vândut la un preţ foarte mare, cu toţii eram curioşi dacă un astfel de dispozitiv merită cumpărat în 2019. După câteva zile de utilizare am ajuns la concluzia că da, merită cumpărat, dar numai dacă ştii dinainte care sunt avantajele şi dezavantajele sale.
Cam toţi cei care urmăreşc industria tehnologiei, chiar şi de la distanţă, ştiu cum arată Galaxy Fold. Samsung a ales un design inedit pentru primul său telefon pliabil. Chiar dacă aspectul nu este foarte atrăgător de la exterior, carcasa „ciudată” îi asigură o identitate proprie, fiind uşor de recunoscut din orice poziţie, iar asta este un lucru important pe o piaţă plină de telefoane dreptunghiulare similare.
Primul contact pe care îl ai cu Galaxy Fold este în format „deschis”, cu ecranul de 7,3” în toată splendoarea lui, cu tot cu o urmă de la pliere, direct din fabrică. Da, acea cută există, este acolo, nu va dispărea şi trebuie să te obişnuieşti cu ea. Întrucât pelicula de protecţie care acoperă ecranul este realizată din plastic, nu s-a putut realiza un ecran fără urme.
Poţi simţi urma şi cu degetul în utilizare, însă nu este ca o „gaură” în care degetul alunecă, ci mai degrabă seamănă cu o mică deformare, o… imperfecţiune a suprafeţei. Nu este ceva deranjant şi nici ceva ce contează cu adevărat. Probabil că cei foarte pretenţioşi că nu vor trece niciodată peste asta şi dacă nu pot trece peste asta, nu vor putea trece nici peste alte lucruri, întrucât Galaxy Fold este departe de a fi un produs perfect.
Acesta este telefonul cu cel mai mare „notch” de până acum din oferta Samsung, ecranul pliabil fiind decupat în partea din dreapta sus pentru a face loc unui modul de camere frontale. Compania a ales să decupeze prin perforare ecranele de pe seriile S10 şi Note10, însă tehnologia de panouri OLED pliabile pare să nu fie destul de matură pentru a permite acest lucru. Din acest motiv, Samsung a renunţat cam la o treime din bara de notificări şi implicit din orice tip de conţinut care este afişat pe întregul ecran.
În partea centrală, sus şi de jos, există nişte capace, care ar trebui să împiedice pătrunderea prafului sau altor corpuri străine sub display. Acestea sunt elemente noi, introduse după o revizie hardware care a întârziat apariţia telefonului cu jumătate de an. De altfel, şi pelicula transparentă de protecţie, care este moale la atingere şi care permite degetelor să alunece într-un mod extrem de similar cu sticla, este acum parte a ecranului, fără margini de care utilizatorul să poată să tragă.
Din păcate, aceasta este în continuare din plastic, deci se poate zgâria foarte uşor, mult mai uşor decât sticla obişnuită. Trebuie să ai întotdeauna grijă să nu bagi telefonul în buzunar cu alte obiecte, să nu ştergi ecranul dacă există praf pe suprafaţa lui, să nu pui alte obiecte deasupra lui şi în general să îl tratezi ca pe un bibelou. Acest lucru va duce la o schimbare a modului în care foloseşti telefonul zi de zi, însă nu este ceva cu obligatoriu greu. Totuşi, în ciuda nevoii de a avea mai multă grijă, unii utilizatori cu siguranţă vor aprecia avantajele pe care acest tip de dispozitiv le oferă.
Atunci când îl pliezi, cele două părţi ale telefonului sunt lipite folosind magneţi, oferind un sunet satisfăcător. De altfel, magneţii sunt destul de puternici pentru a nu permite deschiderea accidentală în buzunar, de exemplu. Din păcate, construcţia dispozitivului lasă un spaţiu între cele două părţi spre balama, acolo putând pătrunde praf şi alte obiecte mici. Cei care ţin telefonul în buzunar lângă un portofel, de exemplu, vor trebui să nu facă asta cu Galaxy Fold, întrucât magneţii ar putea strica card-urile bancare.
Abia după ce pliezi telefonul, realizezi însă cu ce ai de a face. Galaxy Fold nu este un telefon nici foarte mic, nici foarte uşor. Acesta este mai îngust decât un dispozitiv mobil obişnuit, însă este cam de două ori mai gros şi cu vreo 50% mai greu decât un smartphone normal. Atunci când mergi cu el în buzunar, îl vei simţi imediat. Asta dacă ai buzunare destul de rezistente.
De altfel, Galaxy Fold este un dispozitiv 2-in-1, însă niciunul dintre cele două moduri de utilizare nu este tocmai ideal. Pe partea din faţă avem un ecran pe format 21:9 de 4,6” cu rezoluţie HD. Acesta nu este un display rău, însă este foarte îngust şi greu de utilizat. Tastatura de pe ecran este aproape imposibil de folosit confortabil, butoanele fiind mult prea mici, iar conţinutul foto sau video este extrem de greu de văzut în mod portret, cel puţin. Cel mai ciudat este faptul că ecranul ocupă doar partea centrală a dispozitivului, restul suprafeţeii fiind de culoare neagră, cu unele dintre cele mai mari spaţii pe care le-am văzut până acum pe un telefon. Singurele alte elemente de pe faţă sunt un difuzor pentru apeluri, pe care îl vei folosi, întrucât nu există un difuzor pentru preluarea de apeluri în mod deschis, şi o cameră frontală.
Pe spate, Samsung a integrat o cameră foto triplă, aceeaşi pe care am întâlnit-o şi pe Galaxy S10, cu aceleaşi obiective, aceiaşi senzori şi capabilităţi. Update-urile de software s-ar putea să fi îmbunătăţit puţin performanţa, însă fotografiile realizate pe Fold, seria S10 şi seria Note10 sunt comparabile.
În cele din urmă, mai avem câteva elemente pe laterale: butoanele volum şi power pe partea din dreapta, deasupra unui senzor de amprentă capacitiv, care este independent, nu integrat în buton. În partea de jos există un port USB-C pentru încărcare, fără un jack de 3,5mm, în timp ce jumătatea superioară integrează sus şi jos difuzoare stereo dedicate, o premieră pentru smartphone-urile Samsung, care foloseau până în prezent difuzorul de apeluri pentru sunet stereo.
Balamaua are dimensiuni mari, conţine doar logo-ul Samsung, şi pare să fie motivul pentru care acest dispozitiv este atât de gros. Aceasta reprezintă totodatăî componenta care asigură utilizatorul că Galaxy Fold nu este un dispozitiv fragil, oferind o experienţă de pliere şi deschidere foarte plăcută. Nu este necesară aplicarea nici de prea multă, dar nici de prea puţină forţă pentru a iniţia plierea. De altfel, atunci când ecranul este complet deschis, nu există nicio secundă sentimentul că s-ar putea închide din greşeală şi nici vreo mişcare câtuşi de mică. În modul „tabletă”, dispozitivul se simte normal. Dacă nu ar avea urma pe centrul ecranului, nu ţi-ai putea da seama că se poate plia.
Samsung a inclus în cutia lui Fold şi câteva accesorii, unele binevenite, altele dezamăgitoare. Pentru că este vorba despre un dispozitiv scump şi posibil fragil, compania a dorit să ofere o husă de protecţie. Aceasta este realizată dintr-un plastic cauciucat, moale la atingere şi subţire, care va proteja telefonul în principal de zgârieturi pe suprafeţele exterioare din sticlă. Aceasta se prinde pe telefon folosind benzi cu adezive reutilizabile, deci pot fi date jos şi reaplicate.
În niciun caz, această husă nu va proteja împotriva şocurilor şi nici nu va proteja ecranul exterior. De altfel, nici ecranul interior nu poate fi protejat cu o folie, întrucât una necorespunzătoare l-ar putea deteriora şi probabil că oricum nu ar putea să rămână ataşată la pliere.
Apoi, avem o pereche de căşti true wireless Galaxy Buds, care separat costă peste 100 de euro, un bonus binevenit. Acestea pot fi încărcate wireless direct de la telefon prin funcţia Power Share. În cele din urmă avem un încărcător de priză de 15W cu cablu USB Type-A to Type-C, din generaţia veche. Având în vedere că alte modele Samsung sunt compatibile cu încărcare la 25 sau chiar 45W, este greu de înţeles de ce Samsung a ales să nu integreze această capabilitate pe Galaxy Fold.
Ecranul pliabil este desigur principalul subiect de discuţie din jurul Galaxy Fold, iar la acest capitol, Samsung ştim deja că excelează. Ecranul de 7,3” este realizat folosind un panou Dynamic AMOLED şi este la fel de performant precum cele de pe Note10 sau S10, însă cumva acesta pare să fie chiar şi mai impresionant în utilizare, chiar dacă are o rezoluţie mai mică. Probabil că eliminarea sticlei ajută la afişarea unor culori parcă şi mai vii, iar luminozitatea pare să fie mai mare. Dispozitivul este utilizabil în orice condiţii de iluminare, chiar şi în soare puternic.
Din păcate, cuta de pe centru ar putea să fie deranjantă uneori. În general, când există elemente luminoase pe ecran, aceasta dispare, putând fi evidentă doar dacă ecranul este privit din lateral. Atunci când sunt afişate elemente mai întunecate însă, aceasta poate să „apară”, mai ales dacă se reflectă lumină de la un bec. Fiind un dispozitiv din prima generaţie de pliabile, câteva astfel de neajunsuri erau de aşteptat.
Apoi mai avem „decupajul”, care în timpul redării video pe tot ecranul va decupa unul dintre colţuri. Aplicaţiile nu ştiu însă să evite această zonă pentru afişare. Astfel, anumite butoane din acea zonă pot fi parţial sau complet acoperite, iar conţinutul din acea zonă va fi imposibil de văzut. Nu este ceva nou, întrucât avem telefoane cu „notch” de peste doi ani deja, însă producătorii de aplicaţii încă nu s-au adaptat la acest format şi probabil că nu o vor face prea curând, întrucât Galaxy Fold este disponibil în cantităţi limitate. Doar dezvoltatorii parteneri Samsung vor aduce actualizări probabil în timp.
Totuşi, experienţa de utilizare a dispozitivului în modul deschis este de multe ori impresionantă. Afişarea de fotografii de pe Instagram este o adevărată plăcere, realizarea de fotografii este de asemenea complet diferită, iar jocurile video sunt mult mai captivante pe un ecran mare. Fold oferă într-adevăr experienţa unei tablete, într-un format mai compact. Desigur, şi calitatea ecranului ajută foarte mult.
Când vine vorba despre ecranul exterior însă, experienţa este complet diferită. Poţi face absolut totul şi pe acest ecran. Poţi rula jocuri, aplicaţii video, poţi naviga pe reţelele de socializare, sau răspunde la mesaje, ca pe un telefon cu Android obişnuit. Totuşi, nu vei dori să faci asta niciodată. Practic, ecranul exterior este doar pentru citit rapid notificări şi pentru iniţiat şi preluat apeluri.
Acesta este prea mic pentru a permite redactarea mesajelor, tastatura având tastele foarte mici, este prea îngust pentru afişarea fotografiilor la dimensiuni normale şi prea mic pentru a putea „consuma” clipuri video pe el. De altfel, faptul că totul este afişat cumva în centrul telefonului şi nu de sus până jos, nu oferă condiţiile de utilizare în mod confortabil. Totuşi, acest ecran pare să fi fost gândit aşa în mod intenţionat, pentru a încuraja utilizarea ecranului mare.
În rest, şi acest ecran este de calitate, dar asta este mai puţin important, având în vedere că nu ai prea multe motive să îl foloseşti.
Software-ul lui Galaxy Fold este un alt subiect interesant. Samsung a lansat anul trecut One UI pentru a oferi o experienţă de utilizare uniformă pe toate dispozitivele sale, indiferent de format. Această interfaţă este foarte bine adaptată la un ecran mare, precum cel de pe Fold, însă acest dispozitiv primeşte şi câteva funcţii exclusive.
Compania se laudă cu capabilităţile de multitasking de pe Galaxy Fold, iar pentru acestea a integrat un meniu rapid, din care poţi lansa aplicaţii „mini”, care împart ecranul în până la trei cadrane, prin glisarea pe laterala din dreapta (similar în practică cu funcţia Edge de pe alte dispozitive Samsung). Practic, ai o aplicaţie în format de „telefon” pe stânga şi două aplicaţii pe jumătate în dreapta. Nu toate aplicaţiile de Android sunt compatibile cu acest mod de utilizare, însă. Eu unul nu am găsit însă un caz de utilizare în care să am nevoie de trei aplicaţii simultan. Probabil că nici nu l-am găsit pentru că atunci când ajungi să ai trei aplicaţii pe ecran, conţinutul din două dintre ele este atât de înghesuit încât parcă nu merită efortul.
Cel mai confortabil este modul de utilizare 60/40, care pune o aplicaţie mai mare în stânga şi una în dreapta. Poţi astfel să faci drag & drop de conţinut între ele (fotografii, text, etc.). Ai putea să ţii un browser şi un chat (Messenger de la Facebook nu este compatibil cu acest mod, dar WhatsApp este) deschise simultan, sau un clip de pe YouTube şi un document, sau orice altă combinaţie. Dacă părăseşti ecranul împărţit, te poţi întoarce la el cu o simplă apăsare pe butonul virtual care rămâne pe partea din dreapta.
Pe lângă această capabilitate, Samsung a realizat alături de Google şi posibilitatea de a continua utilizarea aplicaţiilor de pe un ecran pe celălalt. Dacă deschizi o aplicaţie compatibilă (momentan doar cele de la Google şi cele de la Samsung) pe ecranul mic, de exemplu Google Maps, atunci când deschizi ecranul mare, aplicaţia continuă din acelaşi punct. Nu se poate însă şi în sens invers, întrucât telefonul se blochează atunci când închizi ecranul mare. De asemenea, aplicaţiile fără suport trebuie relansate atunci când este deschis ecranul mare.
Un lucru foarte ciudat este modul în care este folosit senzorul de amprentă. Acesta este singurul telefon pe care l-am folosit până acum care nu se deblochează automat atunci când atingi degetul de senzor. Trebuie neapărat să porneşti unul dintre ecrane pentru a putea debloca cu amprentă. Senzorul este însă foarte performant, mai rapid decât cel ultrasonic de pe Note10 şi S10 şi a fost pus într-o poziţie destul de naturală, la degetul mare al mâinii drepte. De altfel, acesta probabil că nu va fi foarte mult utilizat, întrucât deblocarea facială este mult mai rapidă şi funcţionează atât cu camerele frontale de la interior, cât şi cu cea de la exterior. Imediat ce deschizi ecranul mare, acesta se şi deblochează într-o fracţiune de secundă. Este un proces mai slab securizat, dar este mult mai „convenabil”.
Galaxy Fold este prezentat drept un dispozitiv de „productivitate”, având în vedere funcţiile de multitasking, iar pentru asta este necesară o tastatură cât mai bună. Cea implicită este împărţită în două, pentru a putea ajunge confortabil cu degetele mari la toate butoanele. Este necesar un timp de acomodare pentru a scrie la fel de rapid ca pe un telefon normal, însă efortul merită. Vei putea scrie mult mai confortabil şi pe perioade mai lungi pe Fold. Pentru redactarea de texte şi pentru e-mail-uri, acest model va avea cu siguranţă avantaje faţă de un telefon tradiţional.
Este foarte evident însă faptul că Samsung s-a concentrat şi pe capabilităţile multimedia ale telefonului, integrând probabil cele mai bune difuzoare de pe un dispozitiv mobil din oferta sa. Totuşi, pentru a beneficia din plin de ele atunci când te uiţi la un film sau joci un joc video, va trebui să ţii telefonul în mod landscape, cu notch-ul în jos, pentru a nu acoperi difuzoarele cu mâinile. Sunetul este clar, puternic şi bine balansat.
M-am tot referit la Galaxy Fold ca un „telefon” pliabil, însă n-am vorbit deloc despre funcţia de… telefon. Aceasta pare să fie complet secundară pentru un astfel de dispozitiv şi este disponibilă în modul „obişnuit”, adică de vorbit la telefon cu el la ureche, doar atunci când dispozitivul este pliat. În modul deschis, poţi prelua apeluri pe speaker sau la căşti, întrucât nu există un difuzor pentru apeluri la interior.
Samsung a proiectat platforma hardware a lui Galaxy Fold în urmă cu un an, deci acesta foloseşte hardware-ul disponibil la începutul anului 2019: un chipset Snapdragon 855 şi 12 GB memorie RAM. Este greu de crezut că un procesor mai nou (modelul 855 Plus sau 865) ar fi oferit o experienţă de utilizare semnificativ diferită. Procesorul de la Qualcomm este mai mult decât capabil să ofere performanţă de top în orice caz de utilizare. Este curios însă faptul că Galaxy Fold oferă procesor Qualcomm în versiunea internaţională şi nu foloseşte o soluţie Exynos.
Ecranul mare şi performant încurajează editarea de fotografii şi clipuri video, iar jocurile video 3D sunt o adevărată plăcere pe acesta. Companiile concurente de pe piaţă se tot laudă cu modele de gaming dedicate, iar Samsung a reuşit să creeze cel mai bun telefon pentru jocuri fără să încerce să facă asta: a realizat un model performant şi cu un ecran impresionant pentru productivitate, care se pare că oferă un avantaj clar şi în alte cazuri de utilizare.
Desigur, fără un procesor performant şi un cip grafic capabil, acestea nu ar fi „strălucit”. Asphalt 9 arată de-a dreptul impresionant pe acest model, mai ales în modul de afişare la 60 de cadre pe secundă, iar Call of Duty Mobile aproape că te păcăleşte că rulezi un joc de PlayStation şi nu un titlu mobil. Fortnite a fost probabil cel mai dezamăgitor, acesta fiind blocat la 30 de cadre pe secundă, iar setările sale cele mai înalte de grafică sunt destul de slabe în comparaţie cu celelalte titluri amintite. Samsung ar trebui să încurajeze producătorii de jocuri să optimizeze conţinutul pentru acest model şi pentru cele din viitor cu ecran pliabil, ar putea avea de câştigat pe termen lung pe această piaţă.
Testele de performanţă demonstrează că Galaxy Fold nu este CEL mai puternic telefon de pe piaţă, însă este printre CELE mai performante. Oricum puterea oferită este mai mare decât are nevoie oricine pe un telefon mobil deja. Telefonul nu „gâfâie” nici cu trei aplicaţii simultan afişate pe ecran, iar cei 12 GB memorie RAM vor garanta că vei putea „jongla” între aplicaţii fără să fie necesară repornirea lor. Fold pare chiar să fie mai bine răcit decât alte modele Samsung, reuşind să atingă nişte scoruri mai mari decât „fraţii” lui care folosesc acelaşi procesor.
Chiar dacă are un ecran foarte mare, acesta pare să fie destul de bine optimizat din punct de vedere al consumului de energie. O parte din motivul pentru care nu consumă foarte mult este legat de rezoluţie, care este mai mică decât rezoluţia unui Galaxy Note10+, de exemplu. Poţi folosi telefonul în regim normal şi la sfârşitul zilei să rămâi cu 30-40%. Nu este un telefon de două zile, dar poate oferi o zi şi încă puţin de utilizare la o singură încărcare.
Din păcate, încărcarea este mai lentă decât pe alte modele de top de pe piaţă, fiind necesară peste o oră pentru a ajunge înapoi la 100%. De fapt, încărcarea wireless poate fi chiar la fel de rapidă pe un încărcător rapid de 15W.
Samsung nu a schimbat nimic semnificativ între camerele de pe Galaxy S10, Note10 şi Galaxy Fold. Cei trei senzori de pe spate sunt în mare parte identici, iar performanţa este comparabilă. Modul nocturn este bun, şi funcţionează pe toate cele trei camere, însă este deja în urma altor modele de top de la concurenţă. Totuşi, pentru fotografii pe timp de zi, toate sunt excelente.
Samsung continuă să prefere o procesare care încurajează afişarea de culori saturate, plăcute din punct de vedere vizual, însă nu obligatoriu „corecte”. Aici ţine totul ţine foarte mult de gusturi şi de detecţia de scenă prin AI. Cadrele de pe Galaxy Fold sunt în general puţin supraexpuse pentru a părea mai luminoase, iar HDR-ul funcţionează foarte bine pentru a lumina părţile întunecate şi de a scădea luminozitatea în zonele foarte luminoase, pentru a oferi fotografii cât mai „echilibrate”, cu plajă dinamică largă.
Nu este tocmai clar la ce foloseşte camera secundară frontală, care teoretic calculează distanţa între telefon şi subiect, întrucât selfie-urile în modul „live focus” de pe camera frontală de la interior şi cea de la exterior sunt comparabile. Detecţia subiectului este destul de bună în ambele cazuri, ba chiar parcă puţin mai bună decât pe alte modele din gama S10. Desigur, efectul bokeh din fundal nu este însă tocmai natural, iar din când în când decupajul nu este tocmai perfect.
Totuşi, ecranul mare oferă un avantaj clar faţă de orice alt telefon. Poţi vedea fotografia completă, pe tot ecranul chiar din momentul în care apeşi pe declanşator, ceva ce va schimba probabil modul în care unii dintre utilizatori fac poze. De altfel, selfie-urile cu ecranul mare deschis sunt foarte ciudate şi greu de realizat. Pe ecranul mic nu vezi mare lucru, dar poţi ţine telefonul cu o mână mult mai uşor, fără să rişti un accident neplăcut.
Samsung Galaxy Fold este probabil cel mai impresionant telefon pe care am avut plăcerea să îl testez în 2019. Acesta încearcă lucruri noi şi reuşeşte să ofere o nouă direcţie pentru o categorie de produse care în ultimii câţiva ani a devenit destul de plictisitoare. Nu va schimba complet telefoanele. Cel puţin nu încă. Motivul este faptul că există câteva lucruri de rezolvat până când un dispozitiv precum Fold va deveni un produs pentru mase.
În primul rând, ecranul pliabil va trebui să fie „perfect”. Acest lucru înseamnă că acea „cută” centrală va trebui să dispară cât mai curând, plasticul trebuind a fi înlocuit cu mult aşteptata sticlă pliabilă. Odată cu dispariţia cutei, şi rezistenţa ecranului va putea fi îmbunătăţită, pentru a nu trebui să manevrezi telefonul cu atât de multă grijă. Fold-ul testat de mine nu s-a zgâriat în cele câteva zile deloc, însă recunosc faptul că nu am tratat niciun alt telefon cu atât de multă grijă.
Desigur, un adaptor de încărcare mai rapid este absolut necesar pentru un telefon de top în 2019 şi mai ales în 2020, când viteza de încărcare ar trebui să atingă noi recorduri. Şi dimensiunile telefonului ar trebui rezolvate pentru o generaţie următoare. Realizarea unui telefon poate puţin mai lat, cu un ecran mai „utilizabil” la exterior, cu grosime mai mică şi o greutate mai apropiată de cea a unui telefon obişnuit ar trebui să fie obiectivele Samsung pentru anul viitor.
Galaxy Fold este un telefon de primă generaţie în adevăratul sens al cuvântului. Este puţin stângaci pe alocuri, dar 100% dedicat celor care vor să încerce ceva nou şi sunt dispuşi să plătească „bani grei” pentru asta. Acesta este cel mai scump telefon disponibil acum în România, dar dacă compari preţul cu cel al celui mai scump iPhone, de exemplu, realizezi că nu este chiar atât de departe.
Acest telefon nu străluceşte însă obligatoriu la „productivitate” sau „multitasking”, interfaţa fiind încă puţin greoaie pentru astfel de activităţi. Consumul de conţinut multimedia şi gamingul mi s-au părut de departe mult mai avantajate de ecranul mare într-un format cu adevărat portabil. Merită 9.500 lei un telefon pentru poze, filme şi gaming? Da, merită, dar numai dacă ai bugetul necesar şi tot ceea ce am scris mai sus se încadrează cumva în aşteptările sau nevoile pe care le ai de la un dispozitiv portabil.
Cert este că Galaxy Fold este un prim efort foarte bun pentru o categorie de dispozitive nouă, iar de aici înainte, alte modele nu pot decât să rafineze şi să îmbunătăţească acest concept.
Ecran pliabil foarte bun
Unul dintre cele mai performante smartphone-uri disponibile
Oferă autonomie decentă, în ciuda ecranului mare
Poate să ofere multitasking „real”, cu trei aplicaţii afişate simultan
Foarte bun pentru clipuri video, jocuri, social media şi productivitate
Construcţie solidă
Vine cu husă şi căşti wireless Galaxy Buds
Este mare şi greu în comparaţie cu un telefon obişnuit
Ecranul pliabil este protejat de plastic, care afişează permanent o urmă pe centru
Ecranul exterior este greu de utilizat din cauza dimensiunilor reduse
Nu are încărcare foarte rapidă
Suport software slab pentru multitasking, continuitate între ecrane şi formatul ciudat al decupajului
Este cel mai scump telefon lansat oficial în România