Acesta este topul de gamă pe care-l aşteptau cei mai mulţi. Samsung Galaxy S4 a ajuns pe piaţă după HTC One şi Sony Xperia Z, telefoanele lansate de competiţie. Dacă vreţi să vedeţi cum stă alături de ele, am realizat un material special. În continuare, ne vom uita însă la smartphone-ul de la Samsung. Nu vom face un test aşa cum obişnuim cu toate dispozitivele pe care le primim. Vom sublinia însă câteva aspecte ce ni s-au părut importante pentru cei caree doresc să achiziţioneze acest telefon. Înainte să ajungem la ele, vom prezenta lista de specificaţii a lui Samsung Galaxy S4.
Samsung s-a impus în ultimii ani cu ecranele sale Super AMOLED. Fiind un top de gamă, Galaxy S4 trebuia să impresioneze şi o face. Este o plăcere să priveşti afişajul full HD al terminalului. Unghiurile de vizibilitate sunt excelente, iar culorile te dau pe spate la propriu. Având o rezoluţie full HD, pixelii sunt atât de mici încât nu poţi să-i diferenţiezi cu ochiul liber. În lumină naturală puternică, luminozitatea maximă face ecranul foarte lizibil. Samsung Galaxy S4 are poate cel mai bun ecran de pe piaţă şi cu siguranţă cel mai bun dintre terminalele cu Android.
Aşa cum puteţi vedea din lista de specificaţii, acest Galaxy S4 testat a fost versiunea I9505 cu chipset Qualcom Snapdragon 600. Nu este singurul telefon de pe piaţă cu cip APQ8064T, însă este cel mai rapid, procesorul fiind tactat la 1,9 GHz. Diferenţa de 200 MHz faţă de HTC One s-a resimţit în majoritatea testelor şi Galaxy S4 a reuşit să se impună ca cel mai rapid smartphone de pe piaţă. Ne place însă mult felul în care Samsung a implementat acest chipset foarte performant. Procesorul este ţinut foarte bine în frâu, iar puterea maximă de procesare este pusă la dispoziţie doar atunci când este nevoie.
Galaxy S4 se încălzeşte uşor după o utilizare mai intensă, însă nu va deranja pe nimeni. În toate aplicaţiile el se mişcă excelent. Există, desigur şi unele probleme rare, cum ar fi aplicaţii blocate sau care sunt repornite, însă nu s-a inventat până acum sistemul de operare mobil perfect. Eficienţa este un alt aspect important pentru implementarea chipset-ului de la Qualcomm, aşa cum vom vedea în continuare.
Cu o frecvenţă maximă de 1,9 GHz, procesorul lui Samsung Galaxy S4 ar trebui să mănânce baterie pe pâine. N-o face însă. Comparat cu Xperia Z sau HTC One, care au baterii mai mici, dar şi frecvenţe mai reduse la procesor, telefonul de la Samsung s-a situat cel mai bine în testele de autonomie. Folosit foarte puţin, el poate să fie încărcat şi o dată la cinci zile. Acest scenariu este posibil cu placa de reţea wireless şi conexiunea de date dezactivate. În funcţie de luminozitatea ecranului, playerul video folosit şi filmul redat, autonomia video poate varia între 9 ore şi jumătate şi 12 ore şi jumătate.
Dacă te gândeşti puţin, îţi dai seama că aproape oricine poate construi un smartphone de top cu Android. Faci o carcasă bună, cumperi ecran de calitate, integrezi un chipset performant şi la final adaugi un sistem de operare mobil de la Google, cu două-trei modificări la nivel de interfaţă. Galaxy S4 se diferenţiază însă printr-o serie de facilităţi în plus oferite de producător. Camera frontală poate fi folosită şi pentru altceva decât autoportrete şi convorbiri pe Skype. Ea poate urmări faţa utilizatorului şi contoriza momentele în care ochii sunt îndreptaţi spre ecran. Mai mult, software-ul integrat poate stabili la ce zonă a ecranului se uită utilizatorul.
În felul acesta funcţionează Smart Stay şi Smart Scroll. Ecranul poate fi oprit sau filmul pus pe Pause atunci când nu te mai uiţi la telefon. Mă aşteptam ca scroll-ul cu privirea să fie foarte dificil de controlat, însă nu a fost să fie. Pe lângă acestea mai adăugăm şi faptul că ecranul simte degetul sau palma deasupra lui de la 1 cm distanţă. Cu aceste facilităţi pot fi implementate alte funcţii, mai mult sau mai puţin utile. Deşi nu este singurul de pe piaţă cu această dotare, Galaxy S4 se laudă şi cu un emiţător infraroşu. Cu aplicaţia potrivită, smartphone-ul se transformă într-o telecomandă universală.
Cu Galaxy S4, Samsung putea să dea anul acesta lovitura de graţie pe piaţa smartphone-urilor. A punctat excelent la aproape toate capitolele: performanţă, ecran, autonomie. A căzut însă proba la construcţie şi design. Anul trecut, utilizatorii au ales Galaxy S III deoarece era cel mai atractiv de pe piaţă, în ciuda carcasei din plastic. Anul acesta au apărut HTC One şi Sony Xperia Z, iar reţeta de anul trecut nu mai funcţionează. Oricât de bine arată stratul superior de vopsea, capacul de plastic de pe spate se simte în mână ca un capac de plastic.
În plus, privite din faţă, Galaxy S III şi Galaxy S4 pot fi diferenţiate doar de un ochi antrenat. E ok să ai un design unitar, dar atât de similar de la un la altul. Sunt conştient că Galaxy S4 este foarte uşor, mai uşor chiar cu 3 g faţă de topul de gamă Samsung de anul trecut şi că este cel mai compact telefon cu ecran de 5”. Un top de gamă din 2013 merita însă ceva mai mult la capitolul design. Trebuia să iasă mai mult în evidenţă cu ecranul stins. Ştiu că gusturile sunt personale şi mulţi vor aprecia felul în care Samsung a construit acest telefon. Din păcate, părerea mea este împărtăşită de mai mulţi jurnalişti din domeniu.
Nu este nicio greşeală. Ne-a plăcut ecranul, însă trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Culorile afişate sunt suprasaturate. Testat cu un colorimetru de cei de la DisplayMate, ecranul lui Galaxy S4 s-a remarcat prin nuanţe puternice, nenaturale. Ochiul uman este păcălit de ecranul AMOLED. Cei mai mulţi utilizatori apreciază astfel de culori şi nu sunt deranjaţi de roşul prea aprins. Din păcate, pot apărea probleme atunci când faci poze.
Să vă explic puţin ce se întâmplă în cazul unor aparate foto mirrorless. Samsung produce seria NX, dotată cu ecrane AMOLED. Acesta este în principiu un lucru bun, această matrice având unghiuri de vizibilitate bune şi o luminozitate superioară în lumină naturală. Problema apare la redarea culorilor. Am testat două modele de aparate care m-au păcălit cu ecranul lor. Pozele arătau foarte bine pe ecran, imediat după ce fuseseră realizate, însă pe un monitor profesional, culorile erau terne. Am fost nevoit să folosesc profilul de imagine Vivid pentru a obţine rezultate mai bune. Problema a fost seseziată şi de producător, iar ultimul model din serie are un ecran mai bine calibrat.
Folosind profilul de imagine Standard, ecranul lui Galaxy S4 afişează culori exagerate. Camera foto oferă imagini foarte bune în lumină naturală puternică, însă acestea se vor vedea mai bine pe ecranul telefonului decât pe un monitor bun. Vei avea impresia c-ai realizat o poză foarte spectaculoasă până când vei ajunge acasă, la laptop-ul cu ecran TN. Poate singura soluţie este profilul de imagine Movie, ce reduce puţin din saturaţia culorilor.
De la un top de gamă te aştepţi la ce-i mai bun. Căştile lui Galaxy S4 dezamăgesc însă. Nu trebuie să fii audiofil ca să observi asta. Ieşirea audio este de calitate, însă îţi trebuie alte căşti ca să te bucuri de ea. Este păcat, pentru că HTC One vine cu un headset decent în pachet, iar cel oferit de Sony pentru Xperia Z poate fi considerat peste medie.
Per ansamblu, filmarea cu Galaxy S4 nu este rea. Din păcate, ea nu îmbunătăţeşte performanţele lui Galaxy S III. În plus, noua interfaţă a camerei foto, ce oferă în plus buton dedicat pentru filmare, provoacă probleme atunci când trebuie să încadrezi subiectul. Dacă vrei să faci poze cu rezoluţia nativă de 13 MP, două dungi negre apar pe laturile ecranului. Butoanele tactile se văd mai bune acum, însă cadrul va arăta total diferit atunci când încerci să filmezi din acest mod.
Unghiul cuprins de filmare este mai îngust decât la alte modele de top, iar dacă activezi funcţia de stabilizare a imaginii, el devine şi mai îngust. Acest lucru este valabil şi pentru imagini, însă un crop pe o poză de 13 MP este mai uşor de făcut decât pe o filmare full HD. În plus, va trebui să te depărtezi de subiect pentru a avea un cadru mai larg în imagine.
În ciuda celor patru lucruri care nu ne-au plăcut la Samsung Galaxy S4, acesta este un terminal ce se impune pe piaţă. El este un telefon performant şi cred că mulţi utilizatori vor putea trece peste cele prezentate mai sus. Chiar dacă nu a fost favoritul nostru atunci când am testat cele trei topuri de gamă de anul acesta, el este unul din cele mai populare terminale de pe piaţă. Sperăm ca cele mai sus să fie de folos celor ce doresc să achiziţioneze Samsung Galaxy S4.