În primele luni ale anului, Sony a anunţat prima serie de telefoane mobile lansate sub sigla proprie. Seria NXT păstra logo-ul Sony Ericsson şi venea cu un design unitar pentru toate cele trei modele. În continuare vă prezentăm mezinul gamei, Sony Xperia U. Aşa cum vom vedea, el are multe atuuri, printre care se numără şi preţul accesibil. Celor interesaţi le recomand să ţină însă cont şi de cele câteva compromisuri la care a recurs producătorul.
Construcţie
Dacă le pui unul lângă altul, Sony Xperia U, Xperia P şi Xperia S par să fie xeroxate cu zoom diferit. Cel puţin aceasta este impresia când te uiţi la versiunea neagră a celor trei telefoane. Carcasa se remarcă prin banda transparentă de sub ecran, iluminată, ce integrează simbolurile butoanelor specifice sistemului de operare. De menţionat că ea nu include butoanele fizice. Ele sunt indicate prin puncte argintii la baza ecranului. Atingerea plasticului transparent în dreptul pictogramelor Back, Home şi Menu nu va avea niciun efect.
Dacă Xperia P vine cu o carcasă metalică, Xperia U şi Xperia S folosesc o carcasă din plastic. Sony primeşte o bilă albă aici deoarece textura carcasei este identică cu cea oferită de topul de gamă Xperia S. Vorbim aici de un plastic fin şi aderent care se simte foarte bine în mână. Fiind modelul accesibil, producătorul şi-a permis să ofere anumite lucruri care nu ar fi fost foarte apreciate la un nivel mai înalt. Mai precis, banda transparentă este iluminată cu LED-uri RGB, însă iluminarea nu este una rezervată ca în cazul lui Xperia S, ci este foarte puternică. Noaptea, pe stradă, telefonul iese imediat în evidenţă. Vom vorbi puţin mai mult despre ea mai târziu. Sub ea se află un capac detaşabil. El poate aduce un strop de culoare unui telefon oferit doar pe alb sau negru. În cazul modelului testat aici, capacul din pachet a fost unul roz. Pe site-ul oficial mai apare şi unul galben.
Capacul de pe spatele lui Sony Xperia U culisează în sus şi se desface, lăsând la vedere bateria de 1.320 mAh detaşabilă. Butoanele de pe latura dreaptă a telefonului sunt integrate în capac. Alături de baterie, utilizatorul poate accesa pe una din laturi doar slot-ul pentru SIM. Acesta are un mecanism cu arc, simiar cu cel al unui slot microSD. Din nefericire, căutarea slot-ului pentru card nu-şi are rostul. Telefonul nu dispune de un port de expansiune pentru memoria internă.
În partea frontală, Sony a recurs la o soluţie de design atractivă. Pe marginea lui Xperia U se găseşte o bandă neagră, lucioasă şi rotunjită, ce delimitează ecranul de protecţie de carcasa mată. De o parte şi de alta a căştii se găsesc senzorul de proximitate, cel de luminozitate, camera frontală şi un LED de stare. De menţionat că acesta de urmă nu este uşor vizibil. Producătorul trebuia să-l facă mai luminos. Pe latura superioară a telefonului găsim mufa jack de 3,5 mm şi un microfon. Pe latura stângă a fost amplasată doar mufa microUSB.
În pachet
Pachetul lui Sony Xperia U nu are cum să impresioneze, fiind la nivelul unui smartphone cu Android entry level. Avem un alimentator cu mufă USB ce oferă 850 mAh, un cablu microUSB şi un headset stereo cu căşti obişnuite. Calitatea audio oferită de headset este în cel mai bun caz decentă. Cei care au urechile mai pretenţioase vor apela la o pereche de căşti de calitate. Cum am menţionat şi mai sus, în pachet se găseşte şi un capac de schimb pentru latura inferioară a telefonului. Deşi nu-i înţeleg utilitatea, Sony include în cutia lui Xperia U o folie de protecţie pentru ecran.
Deşi nu avem parte de Gorilla Glass în cazul de faţă, sticla ce protejează afişajul telefonului este foarte dură. Zgarieturile pot să apară, inclusiv pe Gorilla Glass 2.0, însă o folie de plastic va arată cu siguranţă mult mai urât după câteva luni de utilizare. Plasticul este foarte moale şi uşor de zgâriat, iar calitatea imaginii afişate va avea de suferit. Am fost surprinşi să observăm că în acelaşi pachet se află şi un adaptor de la microSIM la SIM. Este posibil ca în unele ţări, operatorii de telefonie mobilă să ofere deja numai cartele microSIM pentru numere noi.
Specificaţii
Ecranul
Dacă sunteţi familiari cu gama de telefoane Sony Ericsson şi mai nou doar Sony, ştiţi că producătorul asiatic nu foloseşte ecrane AMOLED, foarte populare la Samsung şi HTC. Sony preferă un ecran LCD cu o densitate foarte mare de pixeli. Se obţin astfel terminale mai compacte, cu un ecran ce afişează detalii fine, dar sunt sacrificate puţin unghiurile de vizibilitate. În cazul culorilor, putem vorbi despre o afişare foarte bună a lor, fără exagerări. Contrastul este bun, iar vizibilitatea în lumină puternică este peste medie.
Sistemul de operare
Aici Sony Xperia U aduce una din puţinele dezamăgiri. Deşi a fost lansat în 2012, Sony a ales să-l introducă pe piaţă cu sistemul de operare Android 2.3.7, la fel ca şi în cazul celorlalte modele din gama NXT. Update-ul la Android 4.0 ICS a fost promis încă de la început. Fiindcă Xperia U este mezinul familiei, update-ul pentru el a fost programat ultimul. El este aşteptat în luna august 2012. Testul de faţă este reprezentativ pentru versiunea 2.3.7 a sistemului de operare.
Sony Xperia U vine cu un skin pentru interfaţă, similar cu cel oferit pentru Android 4.0 pe alte modele Sony ori Sony Ericsson. În ecranul pentru deblocare sunt introduse butoane pentru controlul melodiei redate. Sistemul de operare oferă cinci imagini principale, umplute iniţial cu o mulţime de widget-uri optimizate de Sony. Putem spune că interfaţa Timescape UI este una din cele mai rapide şi mai generoase de pe piaţă. Pe toată perioada testului, telefonul nu s-a blocat şi nu a necesitat vreo resetare, în ciuda faptului c-au fost instalate peste 20 de aplicaţii şi terminalul a fost folosit în tot felul de scenarii de lucru intens.
Browser-ul
Smartphone-ul Sony Xperia U vine cu un browser standard, cu o interfaţă minimalistă, dar rapidă în acelaşi timp. Este o plăcere să citeşti text, eventual cu o dimensiune redusă, pe un ecran cu o densitate aşa de mare de pixeli. Nu lipseşte suportul pentru Flash 11, dar nu am reuşit să redăm în pagină clipuri YouTube la rezoluţie 1080p. Cele 720p au rulat impecabil.
Teste sintetice
AnTuTu – 5.496
CaffeineMark – 7.601
GL Benchmark 720p offscreen – 19 fps
Linpack multithreading – 66
Quadrand – 2.230
Vellamo – 878
Multimedia
Terminalul de faţă, la fel ca şi alte modele semnate Sony, vine cu un suport foarte bun pentru latura multimedia. Avem o galerie de imagini modificată de producător, cu un widget spectaculos pentru ecranele principale. Playerul audio are o interfaţă simplificată şi oferă printre altele un egalizator personalizabil cu cinci benzi şi o funcţie ClearBass pentru frecvenţele joase. Ieşirea audio este şi ea de calitate şi va fi pusă în valoare cu o pereche bună de căşti. Playerul video va putea rula fişiere 720p, însă cele 1080p se dovedesc a fi prea mult pentru telefon, chiar şi atunci când este folosit un player diferit.
Camera foto şi filmarea
Camera foto cu senzor de 5 MP a lui Xperia U este decentă. Imaginile arată bine dacă lumina este bună. La rezoluţie maximă, detaliile sunt uşor afectate de un algoritm agresiv de sharpening. În condiţii de lumină slabă, zgomotul de imagine este foarte pregnant. LED-ul de lângă camera foto va fi util până la o distanţă de 1 m. Filmarea 720p nu se remarcă. Detaliile se pierd, dar filmarea este fluentă cu 30 fps. Fişierele sunt salvate în memoria terminalului în container MP4 cu o rată de compresie de aproximativ 6,5 Mbps.
Autonomia
Sony Xperia U este un terminal dotat cu un procesor dual core şi o baterie modestă. Era de aşteptat ca autonomia să nu fie unul din punctele sale forte. Dacă este utilizat în regim mediu, cu o jumătate de oră de convorbiri pe zi, o oră de navigare pe Internet folosind reţeua wireless şi conexiunea 3G alternativ, o jumătate de oră de redare audio şi o jumătate de oră de butonare, Xperia U trebuie reîncărcat la sfârşitul zilei. Dacă reduceţi semnificativ utilizarea descrisă mai sus, dezactivaţi conexiunea 3G atunci când nu aveţi nevoie, atunci s-ar putea că să fie nevoie de încărcător doar în seara celei de-a doua zile.
Sunt 4 GB suficienţi?
Din punctul de vedere al autorului, Sony Xperia U are o singură problemă majoră: memoria limitată. Am apreciat că producătorul oferă spaţiu separat de 2 GB pentru aplicaţii, însă cei 4 GB disponibili pentru utilizator sunt prea puţini. Să nu uităm că slotul microSD lipseşte. În condiţiile în care subsemnatul obişnuieşte să ţină pe telefonul mobil o colecţie de muzică ce ocupă 3 GB, oare cât mai rămâne pentru poze, filmări sau alte date? Cred că mulţi utilizatori s-ar fi mulţumit şi cu 8 GB de memorie internă, dar 4 GB sunt prea puţini pentru anul 2012. Tind să cred că vor fi utilizatori care vor ingnora această limitare datorită celorlalte facilităţi şi nu-i judec. Cei interesaţi de Xperia U trebuie să ia în calcul memoria internă ce nu poate fi mărită.
Alte aspecte
Am vorbit la început despre banda transparentă de la baza ecranului. Ea este iluminată automat în anumite circumstanţe. Din păcate, utilizatorul nu poate personaliza în vreun fel iluminarea. Banda se aprinde atunci când este primit un apel, cânt sunt apăsate butoanele de la baza ecranului şi atunci când sunt afişate anumite elemente pe ecran. Spre exemplu, la afişarea unei imagini, bada va fi luminată într-una din culorile preponderente din acea imagine.
Din fericire, în Google Play poate fi găsită aplicaţia Illumination Bar. Ea permite utilizatorului să se joace cu o serie de setări interesante. Banda poate fi menţinută aprinsă pe toată perioada când ecranul este accesat sau poate fi folosită pentru a indica notificări ale unor aplicaţii cum ar fi Facebook, Twitter, WhatApp şi Gmail. De asemenea, intensitatea iluminării poate fi redusă, iar pentru fiecare dintre aplicaţiile menţionate poate fi stabilită o culoare diferită.
Volumul căştii lui Sony Xperia U este bun şi pentru medii zgomotoase. Chiar şi difuzorul de pe spate poate fi auzit foarte bine în cazul unui apel. În cazul filmărilor, sunetul este înregistrat stereo. Microfonul din partea superioară a smartphone-ului este folosit pentru reducerea zgomotului de fond în timpul convorbirilor.
Preţ şi disponibilitate
Sony Xperia U este poate cel mai ieftin terminal cu procesor dual core din ţara noastră, la momentul redactării articolului. El se află în oferta unui operator major de telefonie mobilă. Preţul la liber al lui Xperia U variază între 1.050 lei şi 1.100 lei
Alternative pentru Sony Xperia U se găsesc deja pe piaţa din ţara noastră. Samsung Galaxy Ace 2 are acelaşi chipset, cu procesorul tactat la 800 MHz, însă este puţin mai scump şi nu poate concura la capitolul construcţie. HTC One V vine cu un corp metalic plăcut, dar are un procesor cu un singur nucleu, fiind sensibil mai lent decât Xperia P. În plus, şi el costă mai mult.
Concluzie
Ţinând cont de preţul său şi de lista lungă de facilităţi atractive, Sony Xperia U este un terminal foarte tentant pentru cei care nu au bugete mari. Ecranul şi chipset-ul sunt remarcabile pentru gama de preţ în care se încadrează telefonul. Din păcate, există şi o serie de compromisuri pe care utilizatorul trebuie să le accepte. Cel mai important este memoria limitată la 4 GB. Autonomia este şi ea afectată de combinaţia între un procesor dual core şi o baterie modestă. Am putea recomanda Sony Xperia U ca fiind un terminal bun pentru segmentul entry level, însă va trebui să semnaţi un pact de coabitare cu el.
ecran foarte clar, cu un DPI mare
configuraţie performantă pentru segmentul entry level
construcţie solidă, cu materiale de calitate
elemente vizuale personalizabile
ecran cu vizibilitate bună în lumină puternică
memorie internă limitată la 4 GB
autonomia putea fi mai bună
update-ul la Android 4.0 s-a lăsat aşteptat