Spre deosebire de ceilalţi rivali din domeniul telefoniei mobile, Sony lansează anual două vârfuri de gamă, compania încercând astfel să ţină trează atenţia cumpărătorilor şi să ofere la intervale regulate de timp ceva care este sau măcar pare nou. Acest ciclu de dezvoltare cu lansări la fiecare şase luni afectează însă ritmul inovaţiei, nu puţini fiind cei care îi reproşează companiei schimbările prea mici survenite de la o generaţie la alta, si rămâne de văzut dacă noul Xperia Z3 reuşeşte să-si depăşească semnificativ predecesorul lansat în primăvară.
Prezentare, construcţie, ergonomie
La începutul anului trecut, compania Sony a lansat vârful de gamă Xperia Z şi a prezentat totodată un design nou care a fost ulterior preluat şi ajustat pentru alte telefoane sau tablete din portofoliul său. Nou lansatul Xperia Z3 foloseşte un design asemănător, însă schimbările subtile făcute de producător sunt probabil cele mai vizibile de la debutul gamei Xperia Z până acum.
Cei care îndrăgesc designul OmniBalance pot sta liniştiţi deoarece cele mai multe dintre elementele constructive favorite sunt încă acolo, pe lista acestora regăsindu-se spatele plat acoperit cu sticlă, butoanele metalice cu dimensiuni reduse, capacele emblematice care protejează conectorii sau caracteristicul buton circular argintiu Power/Lock.
Spre deosebire de predecesorii săi, Xperia Z3 abandonează inserţiile centrale ale muchiilor laterale ale carcasei şi oferă o ramă rotunjită şi netedă care este fabricată aproape integral din aluminiu. Acest element constructiv aduce oarecum cu rama carcaselor modelelor Lumia 925 sau iPhone 6, însă Sony a evitat profilul semicilindric si a preferat o îmbinare ceva mai bine reliefată între zonele metalice şi cele din sticlă.
Rama laterală este fabricată din aluminiu eloxat, singurele excepţii fiind colţurile şi capacele protectoare, care sunt fabricate din material plastic. Probabil că segmentele amplasate la colţuri, care se armonizează foarte bine coloristic cu metalul care le încadrează, sunt menite să separe atât antenele externe cât şi să protejeze mai bine carcasa de eventualele impacturi dure cu solul.
Cu excepţia conectorului audio jack, toate elementele suplimentare ale carcasei sunt amplasate pe cele două margini laterale. În partea stângă se găsesc conectorul MicroUSB (ascuns sub un capac protector) şi conectorul magnetic proprietar pentru încărcare, în timp ce partea dreaptă oferă butoanele pentru volum, cameră foto şi Power/Lock, precum şi locaşurile MicroSD şi Nano SIM, ascunse şi ele sub un capac ermetic. Tot sub acest capac este ascuns şi minusculul buton Reset.
Partea frontală este banal de simplă, remarcându-se doar implementarea diferită a difuzoarelor frontale, care acum folosesc duze mici standard în locul grilajelor de mari dimensiuni de la generaţia anterioară. Sub stratul protector de sticlă se ascund senzorii frontali, obiectivul camerei foto şi, în colţul din stânga-sus, şi un LED pentru semnalizare perfect camuflat.
La fel ca în cazul modelelor anterioare, şi carcasa lui Xperia Z3 este rezistentă la praf şi apă. Spre deosebire de Xperia Z2 şi Xperia Z1, care au avut ataşată o certificare IP58, Xperia Z3 a fost uşor îmbunătăţit şi este certificat IP68. Aceasta înseamnă că noul Xperia Z3 oferă aceeaşi rezistenţă la apă (imersiune la adâncimi mai mari de un metru timp de cel mult 30 de minute), dar oferă în plus o carcasă perfect ermetică la praf.
Aceste schimbări de design sunt însoţite de o reducere uşoară a parametrilor fizici, Xperia Z3 fiind mai scund, mai îngust, mai subţire şi mai uşor decât predecesorul său. Aceste schimbări poate că nu par semnificative atunci când ne uităm strict la cifre, diferenţele fiind de circa 1 milimetru şi, respectiv, 11 grame, însă Xperia Z3 pare semnificativ mai puţin voluminos şi butucănos decât Xperia Z2 în timpul utilizării. În acelaşi timp, noul aspect este bine-venit, o mică schimbare a designului OmniBalance făcând din Xperia Z3 un produs mult mai elegant decât strămoşii săi.
Calitatea construcţiei este foarte bună, Sony oferind o carcasă rigidă cu finisaje frumoase, capace protectoare care se închid bine şi butoane fără joc deranjant. Abandonarea ramei laterale de la modelele anterioare în favoarea uneia fabricată dintr-un singur material afectează însă aderenţa, Xperia Z3 fiind ceva mai alunecos decât acestea. În final, alte două aspecte enervate mai mici sunt modul de implementare a locaşului Nano SIM, cartela folosind o tăviţă minusculă din material plastic care este greu de extras şi uşor de rupt, si amplasarea butoanelor pentru volum, care par mereu greu de atins pentru că sunt amplasate prea jos.
dimensiuni şi design
autonomie excelentă
ecran
performanţe software
redare media
carcasă rezistentă la praf şi apă
cameră foto subminată de procesarea slabă
preţ
fidelitatea neimpresionantă a difuzoarelor
carcasă alunecoasă