În urma amenzii de 5 miliarde de dolari pe care Comisia Europeană a acordat-o companiei Google în luna iulie, compania a anunţat câteva modificări legate de sistemul de operare Android. Se pare că partenerii vor trebui de acum înainte să plătească licenţe pentru integrarea aplicaţiilor Google pe smartphone-urile lor care vor fi comercializate în Europa, lucru care ar putea duce la creşterea preţurilor la raft.
Comisia Europeană a cerut celor de la Google să separe servicii precum Play Store, Chrome şi alte aplicaţii native ale companiei de sistemul de operare Android, întrucât integrarea acestora împiedică inovaţia în spaţiul software, utilizatorii fiind lăsaţi fără alternative. Întrucât compania a pierdut procesul şi a fost amendată, soluţia pe care a găsit-o este simplă. Companiile care doresc să folosească în continuare aceste aplicaţii, vor trebui să plătească o licenţă pentru fiecare în parte.
Vestea bună este că fiecare partener îşi va putea alege aplicaţiile pe care să le licenţieze, deci dacă vor doar Play Store, Chrome şi YouTube, nu trebuie să plătească pentru restul. Acest lucru înseamnă însă că anumite telefoane nu vor mai fi livrate cu funcţionalitatea de bază pe care o cunosc toţi utilizatorii deja din fabrică, aplicaţii precum Google Docs, Drive sau Photos putând fi înlocuite cu alternativele proprietare ale producătorilor. Desigur, nimic nu opreşte utilizatorii să instaleze aplicaţiile din Play Store (dacă au acces la el).
Platforma Android rămâne însă deschisă şi gratuită, dezvoltatorii putând fără probleme să ia software-ul şi să îl modifice, iar partenerii putând dezvolta alternative proprietare bazate pe acesta. Singurii care vor avea de pierdut sunt fanii Google, care ar putea să cumpere în Europa telefoane fără software-ul companiei.
Această soluţie ar putea fi însă temporară, întrucât Google a făcut apel pentru a anula decizia Comisiei Europene. Este posibil ca foarte puţine telefoane să fie afectate pentru moment de schimbarea procesului de licenţiere, iar preţurile să nu crească decât după ce vine un val nou de dispozitive pe piaţă. Noile reguli vor intra în vigoare pe 29 octombrie.