UPDATE: Votarea s-a încheiat. Află care este telefonul anului 2011 în opinia cititorilor.
Pe piaţa telefoanelor mobile, 2011 a reprezentat un salt important în ceea ce priveşte puterea de procesare, majoritatea dispozitivelor de top având la bază platforme dual-core, capabile să redea fără probleme conţinut HD şi chiar Full HD. Astfel, o altă componentă importantă a primit upgrade-uri importante, şi anume camera foto / video.
Aplicaţiile au evoluat şi ele, dar din păcate timpul relativ scurt a permis doar exploatarea resurselor din punct de vedere tehnic, fără un strop de pasiune adăugată. Cu alte cuvinte, am văzut jocuri cu efecte grafice spectaculoase, dar practic fără nicio poveste în spate. Iar mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană, că să citez din „clasici”. Până la urmă, tot joculeţe simple precum „Cut the Rope” au triumfat.
Să revenim însă la telefoane. Anul acesta, am ales 10 modele şi, ca de fiecare dată, am alcătuit un top al redacţiei. Celălalt top, al cititorilor, revine în sarcina voastră bineînţeles. La sfârşit, facem o medie şi tragem linie.
Topul celor mai tari telefoane din 2011, în opinia noastră, este următorul:
Locul 10 – Nokia Lumia 800
Primul Windows Phone de la Nokia, deşi excelent din punct de vedere al designului, nu poate primi foarte multe aprecieri deoarece este practic o clonă a lui N9, dar cu un alt sistem de operare. Iar acest „alt sistem” – Windows Phone, este încă imatur. Sigur, platforma Microsoft are un potenţial de necontestat, mulţumită aspectului modern şi diferit faţă de restul sistemelor de operare. Dar ca funcţionalitate suferă din cauza numeroaselor limitări care, să o spunem clar, sunt impuse voit de către gigantul din Redmond, în încercarea de a imita traseul iOS desenat de Apple. Echipa de dezvoltare pentru Windows Phone nu are însă un om precum a fost Steve Jobs, un om care să convingă masele.
Nokia Lumia 800 rămâne totuşi un dispozitiv performant care merită măcar locul 10 în topul anului.
Locul 9 – LG Optimus 2x
Poate că LG Optimus 2x merita mai mult, fiind practic primul smartphone dual-core de pe piaţă. A fi primul înseamnă însă şi o concurenţă aprigă care luptă să te detroneze. Iar cei mai mulţi au şi reuşit, dar pe spinarea smartphone-ului sud-coreean şi ale rezultatelor practice slabe demonstrate în teste şi în timp: caliate audio, capturi foto şi video ce lasă de dorit şi mai ales amânarea actualizărilor pentru sistemul de operare.
Locul 8 – Motorola MILESTONE 3
Da, este un smartphone cât se poate de complet, dar greutatea fizică a ajuns să conteze când ecranele au evoluat şi permit tastarea cu uşurinţă pe tastatura virtuală. Implementarea fizică QWERTY oferă un plus de confort, dar cele 184 de grame cu siguranţă nu sunt pe placul nimănui. Altfel, dotările hardware sunt absolut remarcabile: ecran de 4 inch cu 960 x 540 pixeli, procesor dual core la 1 GHz, cameră Full HD şi 16 GB interni + microSD. Milestone 3 cântăreşte totuşi prea mult.
Locul 7 – Sony Ericsson Xperia Arc
Este unul dintre foarte puţinele smartphone-uri single-core din top, cu toate acestea îl vedeţi pe un loc 7, spunem meritat. Designul original care se reflectă şi în utilizarea de zi cu zi (concret – confort), alături de rezultatele remarcabile ale camerei foto şi promisiunea unui upgrade la Andoird 4.0 ICS, fac din Xperia Arc un dispozitiv de perspectivă. Noi îl considerăm ultimul mare hit al Sony Ericsson, grupare care a decis să se despartă în toamna acestui an, dar care ne-a lăsat numeroase amintiri şi telefoane frumoase în colaborarea ce a durat fix un deceniu.
Locul 6 – HTC Sensation
Dacă ar fi să ne legăm strict de aspect, nici nu am pomeni de dispozitivele HTC lansate anul acesta. Mult prea multă rigiditate, materializată într-un design monoton şi lipsit de entuziasm, lucru reflectat şi în vânzările slabe ale celor de la HTC.
HTC Sensation a promis multe, însă rezultatele nu au fost pe măsura aşteptărilor. Ca şi LG Optimus 2X, specificaţiile de pe hârtie nu au atins nivelul dorit în practică: performanţe slabe în testele de viteză, cameră cu rezultate sub media celor din top, ecran greu de descifrat în lumina soarelui.
Smartphone-ul punctează însă pe partea de business, acolo unde, prin intermediul platformei HTC Sense, ne oferă o mulţime de facilităţi pentru protejarea datelor personale, backup, localizare ş.a.m.d.
Locul 5 – Apple iPhone 4S
iPhone 4S ne-a cam dezamăgit. Practic, Apple a ratat în a inova şi a scos la înaintare un iPhone 4 cu un hardware de actualitate şi cu o aplicaţie de mare efect, dar fără de care putem trăi bine mersi. Siri, căci aşa se numeşte, se vrea a fi un asistent personal pentru cei care s-au plictisit de utilizarea telefonului cu degetele.
Telefonul Apple primeşte totuşi o notă bună pentru configuraţia hardware de top, mulţumită căreia a obţinut cele mai bune rezultate în testele ce solicită chipset-ul video.
Camera foto şi restul facilităţilor multimedia (video, audio, Internet) primesc şi ele notă maximă. Una peste alta, iPhone 4S ocupă mijlocul clasamentului şi cam asta e realitatea. Faptul că se vinde, ştim prea bine că ţine de marketing şi imagine.
Locul 4 – Nokia N9
Nokia N9 a reprezentat un experiment, din păcate momentul ales a fost neinspirat, într-o perioadă în care gigantul finlandez nu doar că scârţâia, ci se afla în cădere liberă. Aşa se face că N9 nu a reuşit să fie decât un element de sacrificiu, în încercarea de revenire la vârf. Din punctul nostru de vedere, unul ipotetic evaluativ desigur, Nokia N9 ar fi fost un telefon excepţional dacă ar fi rulat Android. Asta presupune ca finlandezii să nu fi căzut la înţelegere cu Microsoft în urmă cu un an.
Ca design şi construcţie, smartphone-ul N9 este o capodoperă, un terminal adorabil. Sistemul de operare MeeGo OS este şi el bine gândit, dar lipsa unui suport serios şi „pactul” Nokia-Microsoft l-au scos din calcul chiar înainte de a apărea pe piaţă. Deşi utilizatorii de MeeGo beneficiază de update-uri şi de un magazin de aplicaţii, acestea sunt nesemnificative în comparaţie cu suportul oferit de platformele Android, iOS sau Windows Phone.
Chiar şi platforma hardware (Cortex A8 1 GHz, PowerVR SGX530, 1 GB RAM), deşi nu este una comparabilă cu cele dual-core, poate face faţă cu brio oricărei aplicaţii lansate anul acesta.
În concluzie, Nokia N9 este un telefon excelent, dar care se pretează doar celor care se mulţumesc cu ce găsesc şi nu au aşteptări mari în ceea ce priveşte magazinul de aplicaţii şi update-urile.
Locul 3 – Samsung Galaxy S II
Samsung Galaxy S II ocupă treapta a treia a podiumului, în topul redacţiei go4it.ro. Acest smartphone ne-a impresionat şi, dacă este să îl socotim după volumul vânzărilor, ar trebui să ocupe măcar locul 2. Dar aici am ţinut cont de hardware şi de design, nu de marketing şi vânzări.
Galaxy S II este totuşi unul dintre cele mai performante dispozitive lansate în 2011, lucru cu atât mai de apreciat cu cât a fost anunţat la începutul anului şi în primăvară era deja pe piaţă. Procesorul dual-core, chipset-ul grafic de top (MALI 400MP), camera performantă şi dotările complete (conexiuni wireless/HSDPA, GPS) şi ecranul de o calitate impecabilă fac ca acest dispozitiv să fie o alegere bună pentru orice doritor pretenţios de smartphone.
Locul 2 – Samsung Google Galaxy Nexus
Primul smartphone Android 4.0 ICS (Ice Cream Sandwich) ne propune o perspectivă nouă asupra felului în care folosim telefonul mobil, prin implementarea unei interfeţe grafice optimzate pentru ecrane de înaltă rezoluţie.
Galaxy Nexus are un ecran de 4.65 inch cu rezoluţie HD (1280 x 720 pixeli). Când mă gândesc că există netbook-uri cu rezoluţie inferioară, iar monitorul la care privesc acum are 19 inch şi 1280 x 1024 pixeli, înţeleg şi mai bine cât de mult şi cât de rapid au evoluat lucrurile.
Fără să atenteze la nişa tabletelor, Samsung Google Galaxy Nexus oferă aceleaşi performanţe sau chiar mai mult, într-un corp suplu de 8,9 mm şi 135 de grame. Referindu-ne la puterea brută, avem de a face cu un Cortex A9 (un procesor dual core tactat la 1.2 GHz), 1 GB RAM şi un GPU PowerVR SGX540.
Camera foto face capturi la 5 MP rezoluţie şi înregistrează filme Full HD la 30 de cadre pe secudă. Conţinutul se salvează în memoria internă, de 16 GB sau 32 GB (depinde de versiune). Ca neajuns, ar fi lipsa slotului microSD – în cazul versiunii de 32 GB, acest aspect nu ne mai preocupă.
Locul 1 – Motorola RAZR XT910
Motorola RAZR XT910 este mai mult decât un terminal performant. Prin el, trăieşte şi speranţa noastră că producătorii nu şi-au pierdut complet imaginaţia şi reuşesc încă să conceapă dispozitive interesante ca design, fără să compromită dotările.
Smartphone-ul RAZR cu sistem Android Gingerbread este inspirat de seria de telefoane slim cu care Motorola a făcut furori în urmă cu şase, şapte ani (RAZR V3/V3i/V3x). Dar profilul subţire de 7,1 mm nu este totul. Marginile uşor curbate şi capacul din Kevlar cu textură abstractă fac din RAZR XT910 un dispozitiv cu personalitate, un dispozitiv care se diferenţiază de numeroasele telefoane Android trase parcă la indigo.
Dotările tehnice sunt de top: ecran Super AMOLED capacitiv de 4.3 inch şi 960 x 540 pixeli, procesor dual core la 1.2 GHz, GPU PowerVR SGX540, 1 GB RAM, 16 GB stocare internă + slot microSD, cameră de 8 MP cu înregistrare Full HD 1080, conectivitate completă + GPS, baterie de 1780 mAh.
Păcat că astfel de terminale sunt o raritate pe piaţa din România. Go4It.ro consideră că Motorola RAZR XT910 merită titlul de telefonul anului 2011.
Suntem curioşi să aflăm şi părerea voastră. Votaţi telefonul anului 2011 pe pagina de Facebook a go4it.ro!